A sötét psytrance élő klasszikusa – Dark Whisper a Dürer nagytermében

// 2024-03-08

Dark Whisper nemcsak, hogy élő klasszikus, de szerintünk egyenesen azok között is a legnagyobb – háromórás műsort ad március 9-én, szombat este a Dürer Kertben.

Tavaly ősszel a Psybaba gondolt egy nagyot, és rápróbált, meg tud-e tölteni egy egész Dürert a psytrance sötét oldaláról érkező zenészekkel. Persze azért nem bízta a véletlenre, a három headliner nagyjából lefedte a szélesebb értelemben vett alműfajt: a hitech aktuálisan legfelkapottabb előadóját, a “hitech-királynő” Psynonima mellett a psycore-klasszikus Kasatka és a nightpsy egyik vezető kiadójának a főnöke, Daksinamurti alaposan megrakta a Dürert.

Ezek után nyilván nem maradhatott el a folytatás, ami ha lineupban nem is szintlépés, de legalábbis a szint tartása. Illetve ha onnan nézzük, hogy a mostani fő headliner, az olasz Dark Whisper (Alice-D Records) hitech legnagyobb élő klasszikusa (a nemrég elhunyt Goa Gil után), akkor végül is rámondhatjuk, hogy szintlépés. Akkor is, ha most nem bíbelődnek night-dolgokkal a kisteremben, hanem tisztán darkpsy-t és hitechet bookoltak a Dürer mindkét táncterére. És akkor is, ha a buli előtti nap a másik, kistermi headliner, a portugál Mimic Vat ételmérgezést kapott, és lemondta a bulit. (Így legalább eggyel/kettővel kevésbé leszünk bajban, hogy mikor hagyjuk el a szédítő nagytermet, hogy a kisterem még durvább dolgaiért…)

Szóval, Dark Whisper. Még a magamfajta szavak emberének sem könnyű szavakba ontani, hogy milyen hatással van/lehet a zenéje a hallgatóra, hogy miért őt tartom őt a műfaj legnagyobb alkotójának – amellett, hogy jóideje személyes kedvenc is. De mondjuk hallgasd meg ezt a számát, ezt a nemes egyszerűséggel csak a Dalok dalára címezett mesterművet: a kimunkált váltások, a dallamokhoz és az énekhez tökéletesen illeszkedő basszusfutamokkal a mesterkéltség nyoma nélkül képes elképesztően professzionális, ugyanakkor mélyen szenvedélyes is lenni.

Nem beszélve, mert nem is nagyon lehet az érzelmekről, amiket kivált, és amiket felkavar.

Dark Whisper műsora szombat éjjel 2 és hajnal 5 között lesz a Dürer Kert nagytermében. A programot itt a házigazda Psybaba Allstars kezdi este 10-kor, majd éjfélkor jön Absurdus (Enygma). Éjjel 1 és 2 között Vox Fabri (Anomalistic Records) vezeti föl, majd reggel 6-ig Varázsló (Zen-O-Void Records) vezeti le Whispert.

Mindeközben a kisteremben, ahol még a nagyterminél is erősebb bpm-számra kell készülni, 10-kor Zahir (Noise Poison Records) nyit, aztán éjféltől a Mimic Vat pótlására beszervezett Napra zenél, 2-től 4-ig Insector (Kamino Records), a zárás pedig Tündérke (Hungalienz) dolga lesz.

A vizuált Dr. Fraktal alakítja, a dekó a Public Beta felelőssége, a buli artworkje ZHR Graphic Solutions munkája. A Psybaba és a Goa.hu szervezte Spring Roll partyra a kedvezményes jegyek már elfogytak, csak 7500 forintosak vannak, vagy 14 ezres párosak.