Nagyszombati önismereti zenedőzsölés: Ohnody és Novan után irány a vezető psy-kiadókat felvonultató goaparty

// 2024-03-28

A legkülönlegesebb magyar énekesnő, Ohnody Novannal ad születésnapi-húsvéti koncertet a Turbinában a húsvéti ünnepkor második estéjén, amiről szerintünk a D9-be, egy holland goacsapat budapesti debütpartyjára érdemes igyekezni, melyen a Nano Music egyik legnagyobb sztárja (Avalon) mellett a kiadófőnök (Regan) is tiszteletét teszi. A két eseményt nem önkényesen, nemcsak azért fűzzük össze egy ajánlóba, mert mi ezt a programot bonyolítjuk nagyszombat este, és még csak nem is azért, mert Novan zenéjének egyik fontos jellemzője a pszichedélia, hanem főleg azért, mert mindkettő kiválóan alkalmas rá, hogy mélyre merülj magadban.

Március 30-án egy különleges, fúziós művészeti svédasztalról csemegézhetnek a Turbina vendégei. Az egyik legeredetibb kortárs előadó/dalszerző/szövegíró Ohnody és a Novan művésznév alatt alkotó Novai Gábor dzsesszbillentyűs-dalszerző közös estje többszörösen ünnepi: a húsvét és a feltámadás mellett ezen a napon lesz Ohnody és Arató Illés dobos születésnapja is, ezért lett az esemény neve is: Zsúr (de azért lufiból kutyát hajtogató bohóc nem lesz).

Lesz viszont este 7-től pszichedelikus atmoszféra elektronikus ütemek közé szorítva az előzenekarként játszó Novannak köszönhetően, egy órával később pedig Ohnody lép fel, és adja elő két egészen kiváló albuma és számtalan ep-je szokatlan slágereit.

Az énekesnőnek majdnem egy éve volt az utolsó klubkoncertje, ami nemcsak slágereiben volt szokatlan, hanem üzleti modelljében is.

Belépőt ugyanis nem szedtek, és Ohnody jó előre meghirdette, hogy ez egy kísérlet, hogy a hallgatói el tudják, pontosabban el akarják-e “tartani” őt – kiraktak egy dobozt a tánctérre, ahova mindenki annyi pénzt dobott be, amennyit érdemesnek tartott. Nos, a kísérlet zajos sikert aratott, a befolyt összegről pedig Ohnody részletesen adatolva számolt be.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koncertblog (@koncertblog) által megosztott bejegyzés

Most a Turbinában lesz belépő, de mivel ez Novannal közös koncert, a tavalyi konstrukció feltehetően nem igazán tudott volna működni. Elővételben 3500 forintba, a helyszínen pedig egy ötszázassal többe kerül a jegy.

Az Ohnody zenéje által kiváltott, önazonosság-kereső, így óhatatlanul magadba fordító lírai-érzelmi elmerülés után nekünk eléggé adja magát, merre vegyük az irányt a fiatal nagyszombat estében (a Turbinában mindennel együtt este 10-kor vége lesz), ami szintén tálcán kínálja magunkban elmerülés lehetőségét, ráadásul szintén egy ferencvárosi helyen, csak valamivel kijjebb, a D9-ben lesz

Az itthon most debütáló holland goás csapat, a Pikodopa nem szarral gurigázott, mikor összerakta első budapesti bulijának lineupját:

fő headlinernek igazi sztár-dj-t, Avalont hívták meg, a globálisan vezető legnagyobb psytrance-kiadótól, a Nano Musictól; és ő elhozza magával a kiadófőnököt (és mint ilyen az egész szcéna egyik legfontosabb emberét), a dél-afrikai Regant

és a portugál Menogot is. Rajtuk kívül két iráni származású fellépő, Ami Nikoe és Psyshadeliyac a szervezők részéről, illetve két magyar SUN Festival-os, Cheeky és Oleg adja majd a lovat a táncolók alá a psytrance-színpadról.

A forest/dark-színpad műsora is roppant masszívra sikeredett. Itt a francia nightpsy-úttörő, a Sangoma Records-os (mely a nightpsy egyik legfontosabb kiadója) Yabba Dabba a headliner, de a magyar Dr Space aka Boogie Knight (Forestdelic Records) is egyre nagyobb nevű, és már jóideje egyáltalán nemcsak azért, mert a világ egyik legnagyobb goafesztiválja (ti. Ozora) nagyszínpadi programjának egyik meghatározója / fontos embere – hanem Boogie Knight néven írt saját, lenyűgöző professzionalitással összerakott zenéi miatt is:

Az ugyancsak hazánk fia Varazslót (Zenovoid Records) is egyre többet emlegetik külföldön, és okkal-joggal, az utóbbi időben mintha némileg letisztult volna a zenéje, és határozott irányt vett a darkpsy felé, a hitechhez és a psycore-hoz képest. A darkprogos felvezetésről gondoskodó Alphakey (Darth Frog Collective), illetve Toxian (Nea Records) van még ebben a teremben lineupon.

Jegyek már csak 8000-ért kaphatók, és a kapunál egy ezressel drágább lesz. Kapunyitás este 8-kor, zárás másnap reggel 8-kor – ami kicsit sújtó viszont, hogy épp ezen az éjszakán lesz az óra-előreállítás, tehát éjjel 2-kor egyből 3-ra ugrik az óra, vagyis akárhogy is, de egy órával kevesebbet lehet majd bulizni.

Szöveg: Horváth Kálmán, Zubor Tamás
Fotó: Demeter Vanda