Október első szombatjáig kell várni az év psytrance-partyjára

// 2023-10-03

Végre kizárólag trú psy-előadó robbantja föl október 7-én Budapest valaha volt legjobb szórakozóhelyét.

Merthogy a hazai darkpsy/hitech/psycore élcsapatát jelentő Psybaba 23. születésnapjának otthon adó Dürer Kert szerintünk ténylegesen minden idők legjobb szórakozóhelye Budapesten. Bár a nagyterem csak most nyáron nyitott meg, így a hely első teljes fedett pályás szezonja csak most következik, de ezzel együtt is ki merjük jelenteni – némi túlzással persze -, hogy aki mást mond, régenmindenjobbvoltozik, illetve fiatalsága és bolondsága mindent megszépítő emlékeibe réved.

Nyilván jobb helyszín nem létezhet a Psybaba-szülinapjára sem, annál is inkább, mert a legnagyobb goapartyk korábban is mindig a Dürerben voltak (legalábbis 2019-20-ig, amíg a össze nem veszett a Goa.hu és az Y-Production, vagyis a szcéna két legfontosabb szervezője; utána már csak az előbbi maradhatott az első, zuglói Dürerben, ebbe a másodikba az Y szervezőként pedig már be sem tehette a lábát).

Ami viszont kifejezetten új fejlemény, és nagy vállalás is a Psybaba részéről, hogy annak a darkpsy/core/hitech vonalnak szánja a nagytermet, melyet a goa szubkultúrán belül is meglehetősen rétegesen hallgatnak, pláne rajonganak.

A lineup mindenesetre önmagáért beszél, és aki viszont hallgatja-rajongja ezt a legalább 160, de inkább 170-80-90, ad absurdum 200 bpm-es, kicsit sem trance-es vonalat, annak ez a buli kábé kihagyhatatlan.

Ott lesz például az aktuálisan talán legfelkapottabb hitech-dj (pontosabban djane), a spanyol Psynomina

– aki a közreadott időrendi lineup szerint az abszolút főidőben, éjjel 1 és 3 között játszik.

Őt a magyar Kamino Records-os (a mexikói kiadó a hitech egyik legfontosabbja) Insector vezeti föl éjféltől, akit pedig a házigazdák, vagyis a Psybaba Allstars, vagyis Jirzij, Garcy és Paya. Psynomina után egyből jön a másik headliner, az inkább darkpsy-os, psycore-os vonalon mozgó, berlini Kasatka, hajnali 5-ig. Utána pedig a zárás a magyar psycore-duóra, a Spákum Hupákumra vár.

Mindeközben a másik teremben, a kisteremben hasonló színvonalú műsort kapunk, csak épp a valamivel lassabb és groove-osabb és kevésbé odaverős nightpsy-ből. A party harmadik headlinere itt játszik 2 és 4 között: ő a műfajt meghatározó Sangoma Records főnöke, a német Daksinamurti. Tőle idetesszük az igencsak néhol már kicsit egysíkúvá váló nightpsy-t hovatovább újraértelmező, idén megjelent albumát:

Neki a szintén a Sangoma (illetve a Labirhythm és a Radiozora) kötelékébe tartozó magyar Tsubi készíti elő a táncteret éjféltől, akit meg a szintén magyar, viszonylag új név, Algia előz meg a programban, este 10-től. A zárás is magyar fellépő dolga lesz itt is, mégpedig a night/forestpsy másik nagyon lényeges kiadóját, a Forestdelicet és a Labirhythmet képviselő Dr. Space-é.

A dekót a Public Beta intézi, az egyéb vizuált meg a BG Zoom, míg a flyert a ZHR Graphic Solutions készítette. Belépők még vannak 6000 forintért is, de a helyszínen már 7500-ba fognak kerülni. De aki velünk játszik, ingyen is bejuthat.

Nyereményjáték

Milyen minőségűnek neveztük a szintén sangomás Ingrained Instincts debütalbumát annak megjelenéséről hírt adó cikkünkben? (Segítség a cikk legelején, a helyes válasz: kiemelkedő minőségűnek neveztük.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Psybaba-szülinap tárggyal október 7-én, szombat délig. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest választottunk: Remenyik Lászlót, aki ingyen mehet az aznap esti Psybaba Records Birthday partyra, a Dürer Kertbe. A nyertest válasz-mailben értesíttük, egyben tudattuk vele a buliba bejutás módját.