18 évesen visszahozta az oldschol-rapet és személyes mitológiát épít – Pogány Induló első arénás nagykoncertjére készül

// 2024-02-29

Március 2-án, szombaton Budapest legújabb nagykoncerthelyszínén, a húszezres MVM Dome-ban lép szintet Szirmai Marcell.

Veni, vidi, vici, azt’ olyan művész leszek, megirigyli a Da Vinci

Az oldschool-rapet újra kapóssá tevő Pogány Induló 2022-ben Zártosztály című számával robbant be, és csillaga töretlenül ível fölfelé, beleértve még a kényes-finnyás rapszcénát is. Szövegei frappánsak, egyben kifejezetten líraiak, ami nyilván dráma-irodalom-médiás előképzettségének és jelentősnek mondható színészi tapasztalatának is köszönhető.

Vivaldi szól a fejembe,
Mozart Requiemje kötelező,
Picasso Guernica kötelező,
Pogány Induló a kötelező.

Tehát már fiatalon is valóságos multitalentumnak számított, hegedült, zongorázott, szavalt, és még a Szegedi Nemzeti Színházban is játszott. A gimnáziumban kezdett el rappelni, és szempillantás alatt a legnagyobbak között találta magát – és még mindig csak tizennyolc éves.

Szövegei nemhogy lendületesek, hanem sokszor elsöprő a flow-juk, miközben beatjei igazából old schoolosan visszafogottak – mindehhez jön a kora ellenére már markánsan karcos, dörmögő orgánuma. Albumait és lemezeit történetekként fűzi egybe és tovább valóságos személyes mitológiát épít, ami annyira tudatos, hogy szerinte akár még musicalként is megállná a helyét.

Ez a mitológia sötét és koszos, olykor ijesztő, meg elrettentő, és nem kérdés, hogy generációja hangjaként azonosítható, amit csinál. Kérlelhetetlen szabadságvágytól hajtva kendőzetlenül rappel például a saját traumáiról, súlyos utcai sztorikról, úgyhogy a hitelesség nem lehet kérdés.

Most eddigi pályafutása legnagyobb fellépésére készül az MVM Dome-ban a Broadway szervezésében március 2-án, ami azért tizennyolc évesen nem rossz, ha azt nézzük, hogy egy húszezer fő befogadására alkalmas helyszínről beszélünk. Ülőhelyes jegy még 7900 és 11 900 forintért kapható, de hát ki akarna egy ilyen koncertet ülve hallgatni, és szerencsére van még a küzdőtérre is, 13 900-ért.