Pénteken az Infected Mushroom lép föl a tárnoki Katlanban, majd szombaton ránk jön a feketeleves

// 2024-07-11

A Katlan Fesztivál eléggé belehúzott idén: a tavalyi egynapos goaszínpad után most két napig szól a psytrance, és az egyiknapjobbmintamásik: a pénteki Infected Mushroom után szombaton a különleges spiritualhitech alműfaj legnagyobb mesterére, Technical Hitch-re, illetve Oxidaksira lehet alaposan megborulni.

Sokan meglepődtünk, mikor a pár éve keményvonalas technoeventként a partytudatba bevonult Katlan Fesztivál lineupján tél vége felé / tavasz elején megláttuk a globális goa/psytrance legnagyobb neveit. A tárnoki katlan persze azért adta magát erre, hiszen ezt a különleges helyszínt is a goaparty-szervezők fedezték föl tíz éve – legalábbis úgy emlékszünk: májusban még elmaradt, vagyis áttette a szervező Psybaba és Y-Production az eredetileg oda szervezett goapartyját (ahogy azt akkor itt meg is írtuk) a Dürerbe a várható időjárás miatt. De aztán a nyáron valamikor tartottak Tárnokon is egy bulit, amin természetesen mi is ott voltunk, és határozottan úgy emlékszünk, hogy a napfelkelte után igencsak elégedetten távoztunk.

De annyira azért mégsem volt meglepő az idei psytrance-booking a Katlanra; a tavalyi, első, egynapos goabuli sikere után hülyeség lett volna nem továbblépni, és csinálni idén kétnapos felvonulást a műfaj világsztárjaival. Mondjuk egy éve sem kispályáztak, a Végrepéntekkel együttműködésben a populárisabb, de bőven minőségi fullon angol sztárja, a Nano Records-os Avalon volt a headliner.

Idén az első napra, július 12. péntekre a tárnoki helyszín (egyik?) felfedezőjét, az Y-Productiont vonták be partnernek, és

Hruscsovék egyenesen a világszerte legismertebb goaelőadót, az Infected Mushroomot húzták be headlinernek.

Érdekes egybeesés, hogy 2014 szeptemberében, vagyis az első tárnoki buli után nem sokkal az Y a Budapest Parkba hozta az Infectedet, akikkel akkor ott a helyszínen, a fellépésük előtt interjút is csináltunk:

A pénteki Katlan Fesztivál psy-színpadán most az Y-Production vezetője, Hruscsov mellett az általuk – maximálisan üdvözlendő módon – egy ideje reaktivált djane, a hazai progresszív psytrance megalapozója, Era, illetve egy másik djane, Goblin, valamint Toge ad szettet.

Hogy aztán szombaton ránk jöjjön a feketeleves

A pénteki program azonban csak afféle felvezetője a másnapi súlyos veretésnek, aminek bookolására a másik tíz évvel ezelőtti szervező, a Psybaba kapott felkérést. Mivel az alapító-főnök Jirzij huszoniksz éve jó ismerős (és nagyon nem mellesleg az Irgumburgum egyik fele), felhívtuk némi háttérinfóért, hátha tudunk lőni valami érdekes/izgalmas sztorit ezen ajánlóhoz. És nem is tévedtünk:

Éppen Goán ültem a tengerparton, mikor megcsörrent a telefon, a katlanos szervező hívott, és megkérdezte, hogy el tudnám-e intézni Technical Hitch-et az idei nyári fesztiváljukra. Mire először – félig-meddig viccelve – azt válaszoltam, hogy rámehetek, persze, jól ismerem őt is, de pont itt ül mellettem a parton Oxidaksi, ő nem lenne jó? Az volt a válasz, hogy dehogynem, de akkor ő is jöjjön, meg Hitch is!

És így is lett (innen is óriáspacsi a katlanos szervezőnek, aki gondolkodás nélkül hallgatott a szakemberre!), az úgynevezett

spiritualhitech legnagyobb zenéit megalkotó, izraeli Technical Hitch (Alice-D Records) mellett a végül is hasonlóban utazó, de kevésbé érzelmes, és általában keményebb,

de az egyes psy-alműfajok között talán többet mozgó, szintén izraeli Oxidaksi (Freak Records) lesz a szombati Katlan-goa másik külföldi headlinere.

A psybabás magyar felhozatal is indokolja a megjelenést ezen a napon is: a már említett Irgumburgum (Jirzij és Garcy) mellett megrakja majd Chemical Spoon (aka Paya), illetve a bámulatos fiatal djane Tündérke, akinek gondosan megkonstruált, lehengerlő darkpsy-szettjét nemrég a Turbinában, a Babar Fesztivál teaser-buliján volt alkalmunk először megcsodálni.

Jegyek a fesztiválra itt kaphatók: péntekre 17 ezer forintért, szombatra 15 ezerért. Ezek az árak, ha csak a psy-színpad lenne, azért soknak tűnhetnének, de a Katlanon messze nem csak goa dübörög majd. Mint az elején írtuk, ez az esemény alapvetően technóbulinak indult, de idén már Hundred Sins is fellép, a sok-sok élvonalbeli technós mellett. A teljes, csütörtökön induló program itt böngészhető.