Keresve sem találsz jobbat egy júliusi nyárestére a Thievery Corporation koncertjénél

// 2022-07-03

Július 5-én, ismét a Budapest Parkban lép föl az andalítóan energikus washingtoni páros.

Legutóbb 2019-ben, az utolsó békeévben jártak nálunk, és akkor is a Parkban varázsoltak. Ki gondolta volna, hogy három év múlva milyen világban láthatjuk őket megint, ki gondolta volna, hogy az a fajta lélekgyógyír, melyet a zenéjük nyújtani képes, már nemcsak kinek-kinek a saját, félve titkolt vagy éppen nyíltan vállalt személyes sebeire lehet balzsam, hanem a küszöbön egyensúlyozó világégés fenyegetettségét is feledtetheti.

A jelentős biográfiával rendelkező duó azóta, 2020-ban kiadott egy lemezt, mely rájuk jellemzően megint egy új világba vezette be őket és a rajongóikat. Szimfonikus kísérettel transzformálták saját számaikat – a Symphonik című anyag sok újat nem hozott, de örökérvényű dalaik a rájuk nemesített klasszikus zenei modorral további patinaréteget kaptak, amivel még mélyebbre vájták magukat az elektronikus zene történetébe.

Ha stílusokkal akarják leírni a zenéiket, legtöbbször a bossanova, dub, reggae, triphop és acidjazz címkék merülnek föl, melyek alapján nem föltétlen gondolnánk, hogy nem csak arra alkalmas, amit csinálnak, hogy a Park küzdőterén a lemenő nap telt, narancssárgás fényeivel a hátunkban, finoman dülöngélve merengjünk a sorsunkon és a világén.

Koncertjeik ugyanis rendre igazi táncmulatságba torkollnak, néhány szám után mindenki elfelejti búját-baját, és mindent háttérbe szorító katarzissal áll bele az egyre határozottabb dülöngélésbe. Ami persze azért fékezett habzású marad, de éppen ezért univerzális és kortalan.

A magunk részéről ki nem hagynánk egyetlen Thievery Corporation-koncertet sem – bizonyítja ezt a három évvel ezelőttiről, az ugyancsak parkos öt évvel ezelőttiről, illetve a hat évvel ezelőtti veszprémfestesről írt cikkünk – utóbbi egyébként interjú volt a páros egyik felével, Rob Garzával. Azon kívül, hogy – ahogy a Facebook-eventen olvastuk – várhatóan “rendkívül eklektikus műsorral” készülnek, a beszélgetésből ezt a mondatot idéznénk ide mint ultimate-kedvcsinálót a keddi fellépésükre:

A kelet-európai közönség mindig odateszi magát, és többnyire egy emberként mozogva mélyül el a zenében. Nagyon szeretünk ott játszani.

A kapuk este 6-kor nyílnak, ajánlott érkezés 7-ig bezárólag, mert ekkortájt kezd az előzenekar Belau, míg a Thievery-koncert várhatóan 8 körül/után kezdődik, viszont 10-kor fixen véget ér. A Parkban készpénzzel nem lehet fizetni, ha nincs bankkártyád, egy külön kártyára tudsz pénzt tölteni 500 forintos letéti díjért, melyet visszakapsz, ha a buli végén leadod a kártyád.

Jegyet itt tudsz venni, a küzdőtéri egy 10-es, a sima vip pedig 16 ezer, illetve van még a szupervipes, úgynevezett Evergreen Skybox by Unicumból is néhány, ami 20 embernek 700 ezer forint, de ebben benne van minden, fölülnézet, privátbuli és rengeteg ital.

Teljes korábbi interjúnk Rob Garzával: