Megint nálunk tekernek – megvannak a Thievery-nyertesek!

// 2019-06-24

Két év után a Budapest Park újra elhozza nekünk a világ egyik leglazább zenekarát.

A Thievery Corporation egyszerre volt valaha előfutára az elektronikus cafechillnek csúfolt stílusnak és stabil képviselője is azóta, megbízhatóan szállítva a minőségi dallamokat több mint két évtizede. Rob Garza és Eric Hilton a 90-es évek közepétől változatos közreműködőkkel, változatos nyelveken dolgoznak, tizenegy albumot raktak le az asztalra eddig. Zenéjükre a bossa novától az acid jazzen, hiphopon, jamaicai reggae-n át az indiai népzenéig sok minden hatott, mégis kialakult egy könnyen felismerhető saját hangzásuk. Olyan nevük van, hogy Sir Paul McCartney (The Beatles) őket kérte fel 2009-ben előzenekarnak.

Mivel az USA fővárosából, Washington D.C.-ből származnak, így nem meglepő, hogy indulásuk óta ismertek politikus, korrupció- és háborúellenes szövegeikről. Ennek tükrében minimum vicces, hogy ezek a kritikus szövegek kifinomult ütemekbe bújtatva luxusüzletekben és menő lounge-okban szólnak.

Egy albummal több lett, maradhat?

Hároméves szünet után 2017-ben és 2018-ban is kiadtak egy új albumot. Mindkettőnek a reggae és a dub volt a fő mozgatórugója, el is utaztak a srácok Jamaicába inspirálódni. Elmondásuk szerint nem igazán érezték munkának, a zenélgetés mellett néha beugrottak a tengerbe, elszívtak egy-egy spanglit és hülyéskedtek egész nap. A helyi művészekkel együtt végül két albumra elegendő anyagot rögzítettek, bár ezt a tényt csak az otthoni studiómunkák során konstatálták, addig valamiért nem látták át világosan a helyzetet. A 2017-es The Temple of I & I anyagát a szerencsések két éve már hallhatták a Budapest Parkban.

A tavalyi Treasure from the Temple egy-egy klasszikus reggea-számmal kezdődik és záródik, illeszkedve a kiadás dátumához, április 20-hoz (4/20), mely dátum a kannabiszkultúrában kiemelt jelentőséggel bír. Nem véletlen, hogy erre a napra időzítették bemutatást, a párosnak régóta szívügye legalizáció, és az utóbbi idők amerikai törvényi változásai nyomán beszálltak a fűbizniszbe: nevüket adták egy új vaporizátorhoz, egy korábbi nagy slágerük címét (Lebanese Blonde) pedig egy hasisolajhoz.

 

Két remix is érkezett az előző korongról. A jamaicai életérzést olyan közreműködők teszik hitelessé, mint Racquel Jones és Notch. De van itt francia énekesnővel (LouLou Ghelichkhani) megtámogatott 80-as szintipop, komolyabb hangvételű társadalomkritikus hiphop (közreműködik Mr. Lif és Sitali), álmodozós elektronikus melódia és természetesen a már klasszikusnak számító, bárhol felismerhető TC-hangzás.

 

Mikor lesz, hol lesz?

Június utolsó napján, vasárnap este lesz a koncert a Budapest Parkban. Kapunyitás 18 órakor, és érdemes időben érkezni, mert a bemelegítést az Anima Sound System fogja levezényelni. A Thievery népes zenekari kísérettel turnézik, szóval nemcsak a tánctér tűnik majd zsúfoltnak, hanem a színpad is. Valószínűleg a frissebb szerzeményeken lesz a hangsúly, de biztosan csemegéznek a régebbi slágerekből is, bőven van miből.

A koncert után akinek még van felesleges energiája, egy afterparty keretében tudja levezetni: a Deck Attack (Infragandhi és Cyborg Templar) pörgeti a korongokat.

Jegyeket itt lehet venni – nálunk viszont lehetett nyerni is két párosbelépőt.

Játék

Ki volt az előzenekar a 2017-es Thievery-koncerten, a Budapest Parkban? – kérdeztük (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: a Bin-Jip.)

A megfejtéseket június 28-án, pénteken délig vártuk a jatek@koncertblog.hu emailcímre, TC tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a vasárnapi Thievery Corporation-koncertre, a Budapest Parkba: Feleki Pétert és Pandúr Attilát. A nyerteseket emailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!