Kedd este Gilberto Pomelo és Uglimán, szerdán Cserihanna zárja a Verzió dokufesztet

// 2023-11-27

November 29-én, szerdán zárul a Verzió Dokumentumfilm-fesztivál, melynek két izgalmas-erős zenei programjára hívjuk föl a figyelmet most.

Az idén huszadik alkalommal megrendezett, teljes nevén Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál frissített arculattal és a szokásosnál is gazdagabb programmal tolja már múlt hét szerda, november 22. óta, és most így a végére mi is eljutottunk oda, hogy ajánljuk.

Ma este 11-kor a Toldi moziban Gilberto Pomelo játszat egymásra zenét és képet, és a kiírás szerint vele nyomja egy bizonyos Uglimán, aki a “nagyváros labirintusának szülöttje, és kalandjai során kísérletet tesz arra, hogy napjaink szétzilált valóságához kapcsolódjon” – fogalmaz sokat sejtetően a sajtóanyag, majd hozzáteszi, hogy “a hang- és
mozgókép lehetőségeit játékosan kihasználó, szemünk előtt születő alkotás jócskán túlmutat a hagyományos filmélményen”
. Nos, úgy legyen, meg ámen stb.

Aztán a holnapi zárónapon, november 29-én szerdán a szabadszájúan depizős rappel operáló Cserihanna ad koncertet. Számai – az ő szavaival –

saját, olykor nyomorúságos, máskor szenzációs életemről próbálnak őszintén közölni valamit, ami lehet, hogy éppen összecseng a te életeddel.

A fesztivál ideje alatt a Verzió és a Budapesti Metropolitan Egyetem (Metu) közös plakátkiállítása is jelentős kiegészítő program, mely a Corvin és Toldi moziban látható. A Metu mesterszakos tervezőgrafika-hallgatói 2018 óta minden évben alternatív filmplakátokat készítenek a fesztiválprogramban szereplő dokumentumfilmekhez. Idén Ducki Krzysztof mellett Gál Krisztián és Tóth Andrej plakátművészek vezetésével készültek az alkotások.

A hallgatóknak mindez most nemcsak egy átlagos, a maga sterilitásával együtt tét nélküli egyetemi projekt volt, hanem valódi kihívás.

A filmek ugyanis nem szokványos emberi élethelyzeteket mutatnak be, hanem felhívják a figyelmet súlyos társadalmi problémákra, ami inspirációként hatott, hogy mélyebben megértsék és ábrázolják az emberi tapasztalat különböző aspektusait.

A mozikban Budapesten november 29-ig, holnapig lehet megnézni a Verzió-filmeket a Toldi és a Corvin moziban, míg vidéken Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsett vetítenek válogatásokat. A fesztivál online-filmtára, a Verziótéka november 30–december 10. között várja azokat, akik inkább még mindig abban hisznek, hogy #maradjotthon, vagy egyszerűen sehogy sem tudják megoldani, hogy elmenjenek a fesztiválra.