“Ha hangosabban hirdetjük az értékeinket, elősegíthetjük világ megváltoztatását” – interjú Giuseppével, az egyik legfontosabb psytrance-errel

// 2023-11-28

Négy szervezőcsapat, az Avatar, a Goa.hu, a Psybaba Records és a Végrepéntek erőfeszítéseinek köszönhetően hosszú idő után ismét budapesti klubban hallhatjuk a modernkori psytrance-hangzás egyik ősatyját, Giuseppét a Parvati Recordstól. A 23 éves kiadó vezére a most húszéves A38-on háromórás szettel ad átfogó képet arról, honnan hova jutott az általa fémjelezte, manapság nightpsy néven emlegetett alstílus – ennek kapcsán küldtünk neki interjúkérdéseket, melyekre igazi profiként (vagy talán azért, mert bejöttek neki a kérdéseink!) egy napon belül válaszolt. Az interjú és a buliajánló rész után pedig nyereményjátékot is találsz a december 2-i, szombati partyra, sőt a cikk legvégén még before-ajánlatunk is van!

A Parvati Records 23 éve alatt a jelenkori psytrance egyik legmeghatározóbb kiadójává vált. Szerinted mi juttatott el titeket idáig?

Úgy gondolom, hogy az egyik “titkunk”, hogy mindig szívvel és szenvedéllyel dolgoztunk, soha nem kötöttünk kompromisszumot a saját zenei ízlésünkkel, és azzal, amiben hittünk. Emellett kiemelkedő jelentősége van a következetességnek is: a kezdetek óta soha nem tartottam szünetet, hanem minden évben jelentettünk meg új zenéket, és új tehetségeket kerestünk.

Kiket emelnél ki aktuálisan a kiadó előadói közül, kire figyeljünk? És kire figyeljünk a többi psy-kiadónál, beleértve nem nightpsy-előadókat is?

Parvati Recordstól azt mondanám, hogy mindenkire, mert mindenkinek megvan a saját eredeti stílusa. Az új generáció psytrance-producerei közül, akit tisztelek, például Metaphyz, a nightpsy új felfedezettje, illetve Oxy Flux, akit a más stílusú előadók közül tartok ígéretes tehetségnek.

Hogy látod, mennyire fáradt el mára a nightpsy?

A nightpsy nem hiszem, hogy elfáradna. Igaz, hogy egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, de úgy gondolom, hogy ez a népszerűség továbbra is növekedni fog, mivel folyamatosan új producerek érkeznek, akik friss hangzást és új ötleteket hoznak.

Milyen újabb zenei mutáció lehet a következő meghatározó sound psy-on belül?

Nehéz megmondani, hogy merre fog fejlődni a psytrance a jövőben, a lehetőségek végtelenek. Az azonban látható, hogy az új generáció számára a psytrance összes alstílusában emelkedik a bpm, így mind a fullon, mind a dark stílusban gyorsabb zenék születnek. Ebben az értelemben láthatjuk, hogy a psytrance is nagyon jól tükrözi azt a világot, amelyben élünk… Manapság minden gyorsan történik!

Egyáltalán, mi a véleményed a technológiai fejlődésről, ami a zeneiparban is végbement az elmúlt évtizedekben? Magára a zenére ennek milyen hatása van? Az, hogy egyre többen könnyebben tudnak zenéket összerakni, nem megy a minőség rovására?

A technológiai fejlődés az elmúlt években, hasonlóan számos más területhez, elkerülhetetlenül és óriási mértékben befolyásolta a zenét is. Kétségtelen, hogy ezek a fejlemények számos új lehetőséget teremtettek, és megkönnyítették mindenki számára, hogy zeneileg kifejezzék magukat. Ezt pozitív fejleménynek tartom, és bár a mennyiség természetesen megnőtt, az általános minőség is javult. Ugyanakkor a technológia csak egy eszköz: jó ötletek, eredetiség nélkül soha nem lesz jó a zenéd.

A mesterséges intelligenciának nevezett tanuló algoritmusoknak látsz különösebb szerepet az olyan technológiához kötődő stílusokban, mint például a psytrance?

A zene, így a psytrance is az érzelmek és érzések nyelve, és ezek az algoritmusok nem igazán fogják tudni ezeket reprodukálni. Az emberek érzelmei legalábbis egyelőre nem pótolhatók.

Nyilván rengeteg zenét kapsz, rengeteget hallgatsz és játszol, hogyan tartod nyilván ezeket, használsz valamilyen alkalmazást vagy bármilyen rendszert, amivel tudod követni, hogy melyik zene mire való, micsoda, meg úgy egyáltalán?

Igen, a kiadó miatt folyamatosan rengeteg új zenét és demót kapok. Nincs semmi extra appom vagy rendszerem: a laptopomon tárolom a számomra érdekes dolgokat és azokat, amik bejönnek, a többit pedig törlöm.

Most a budapesti A38 hajóra háromórás szettel jössz – mire számíthatunk, a kiadó egész repertoárjából válogatsz majd?

A szettjeimben mindig a kiadómon megjelent zenék egész repertoárjából válogatok, de nyilván előkerülnek más olyan zenék is, melyeket szeretek.

Arra is törekszem, hogy régi és az új zenéket is mutassak, és általában arra is figyelek, hogy a psytrance aktuális állapotáról minél átfogóbb képet adjak, keverve a stílusokat és a bpm-tartományokat.

Mit gondolsz, lehet-e bármi folyománya a szcénán belül a Hamász bestális terrortámadásának, melynek egyik első és fő célpontja pont egy goafesztivál volt? Szerinted direkt választhatták célpontnak épp egy olyan közeg és szcéna eseményét, mely egymás és a világ elfogadását hirdeti, szélsőséges szabadságot biztosítva a tagjainak? Nem jutott eszedbe, hogy talán a goaszcénának épp ezek miatt lehetne akár nagyobb hatást gyakorolnia a világra pusztán azzal, hogy jobban megmutatja magát, vagy legalábbis jobban-hangosabban artikulálja ezen értékeit?

Ami Izraelben történt, az igazán szörnyű, és mindannyian megdöbbentünk, és még mindig meg vagyunk döbbenve emiatt. Őszintén szólva nem hiszem, hogy eredetileg az esemény célpont lett volna, de úgy gondolom, hogy mivel a támadás idején zajlott, így igen könnyű célponttá vált. A psytrance-fesztiválokon nyilvánulnak meg a szcénánk értékei leginkább – ami tolerancia és szabadság mindenek fölött, szóval szerintem igen: ha hangosabban hirdetjük ezeket az értékeket, elősegíthetjük a világ megváltoztatását.

A party

A Parvati-főnök Giuseppe szettje mellett a nightpsy egy másik vezérkiadója, a Sangoma is színezi az estét Tsubinak köszönhetően (Dr Space révén még egy másik, a Forestdelic is színezte volna, de Space-nek le kellett mondania a fellépést) a zárás pedig az psybabás Irgum Burgumé, mindenképpen még szigorúbb ütemekkel. A dekórol a Public Beta gondoskodik. A party az A38-on este 11-kor startol, jegyek 6500 és 8000 forint közötti áron szerezhetők be.

Nyerj jegyet

Minek neveztük a Dürer Kertet, ahol idén végre újraindultak a többtermes goapartyk, a Psybaba idei születésnapi partyjának ajánlójában?

A megfejtéseket december 2-án szombaton délig várjuk a jatek@koncertblog.hu címre Giuseppe tárggyal, A helyes megfejtést küldők közül ketten nyernek belépőt az aznap esti Parvati Night – Giuseppe partyra az A38-ra. A nyertesek nevét ebben a cikkben, itt közöljük, őket e-mailben értesítjük, egyben tudatjuk velük a buliba bejutás módját.

Before-ajánlat

Szombat este a Gödörben lép föl a Koncertblog-közeli Grabanc, a Dübel és a Ritmiklift társaságában. A pszichedelikus rockos vonalon mozgó bandák optimális melegítésnek számítanak egy ilyen erős lineuppal bíró goaparty előtt!

Gnz, Zubor Tamás