“A külső és belső valóság közötti hídként tekintek a zenére” – visszatérőben a globális darkpsy hajdani magyar úttörője, a Para Halu

// 2023-12-28

Mintegy tizenöt-húsz éve a Para Halu (PH) az akkoriban általa elterjesztett kifejezéssel, a killerpsy-jal az addiginál sokkal keményebb, gyorsabb és sötétebb pszichedelikus trance-szel valósággal utat vágott az akkortájt épp kissé elfáradt psy-hangzások között, és megmutatta, hogy mennyi-de-mennyi kraft van még a műfajban. Azóta a dark és ilyen-olyan leágazásai a goa szubkultúrán belül afféle komplett alszcénává nőtték ki magukat, nagyjából a 140-150-es és a 200-230 bpm-tartományon belül számos alstílussal. Mindennek megalapozásában elvitathatatlan a Para Halu szerepe, mely most a Goázis előszilveszterén hosszú idő újra magyar közönség előtt lép föl, amire igencsak felkaptuk a fejünket, olyannyira, hogy interjút kértünk a PH-t alkotó Hohmann Ádámtól.

Mi történt veled azóta, mióta nem hallattál magadról?

A legfontosabb, hogy született egy fiam, akinek nagy rajongója vagyok. Sokaknak a “szakmában” nem várt nehézségeket okozott a covid-időszak, de nekem lehetőséget adott arra, hogy hosszabb szünetet tartsak, átértékeljek dolgokat, és összességében a psytrance-kultúrán kívülre tekintsek. 2002 óta rengeteg időt szenteltem a Para Halu fejlesztésének, és már a covid előtt elértem oda, hogy nem voltam biztos benne, tudok-e még bármit hozzátenni az addigi munkához, így ennek tisztázásához a szünet pont kapóra jött. Közben azért teljesen

nem hagytam fel a zenéléssel, készítettem zenét például kortárs táncszínházi darabokhoz, ezek egyikét párommal együtt rendeztük, ő szerepelt is benne, Nagy Fehér Óceán címmel mutatták be a Bethlen téri színházban.

Néhány ambient-témát is felvettem, na, meg kötetlenül zenéltem, kísérleteztem, amikor időm engedte. Szép lassan körvonalazódni látszott egy új Para Halu-album struktúrája is.

Hogy látod, lehetséges most is olyan új irányokat mutatni, mint amikor ti a Para Haluval belefogtatok az akkor killerpsy-ként emlegetett korai darkpsy-ba? Esetleg éppen az a szándékod, hogy megint egy ilyen úttörő szerepben legyél?

Nem volt szándékom új irányt mutatni, sem úttörni. Sokkal inkább elmerülni a témában, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, én ki vagyok, milyen lehetőségek vannak a zenében, mi van bennem, és mit fejezhetek ki a zene által, és hogy esetlegesen másoknak milyen élményt jelenthet ez. Ez így volt akkor is, amikor elkezdtem zenével foglalkozni, és azóta sem változott. Egyfajta kommunikációs eszközként, médiumként tekintek a zenére, a művészetre meg amolyan felfedező utazásként, kísérletként, hídként a külső és belső valóság között. Ilyen megvilágításban minden pillanat egy új alkotás, ami magában hordoz végtelen új értelmezést is persze, szóval tömören a válasz: lehetséges.

Nyáron játszottál egy lengyel fesztiválon is már, most meg jön ez az előszilveszteri party – remélhetjük, hogy mindezekből már a Para Halu visszatérése bontakozik ki?

Azon a lengyel fesztiválon játszottam először néhány számot az új albumról, ami azóta nagyjából elkészült. Felléptem még a chillout-alteregómmal is, Traum Atlas néven, mindkét szettnek nagyon kellemes fogadtatása volt, ösztönzőleg hatott rám, hogy mielőbb befejezzem a félkész zenéket. Most a Sonicban az előszilveszteren – illetve szilveszterkor Prágában játszom – is

nagy szerepet kap az új album bemutatása, ami az Exeligmos címet kapta, és jelenleg egy trilógia első részeként tekintek rá.

De azért ne szaladjunk ennyire előre, lehet közben arra jutok, hogy népdalokat szeretnék énekelni minden délután a Kossuth téren (igaz, meglehetősen kevés esélyt látok erre). Ami fix, hogy van egy albumnyi új anyag, amit hamarosan kiengednék a kezeim közül.

A party

A Goázis csapat szervezte pénteki előszilveszteren a Supersonic-Blue Hellben (Budapest, III. kerület, Fényes Adolf utca 28.) a Pre-NYE w/ Para Halu & Varázsló & Isiteshi bulin Para Halu (Psylife) éjjel fél 12-től fél 2-ig ad liveactet a Darkpsy Stage-en. Előtte, este 10-től Spore Carrier (Dwell Collective/Seraaphanaa Records) melegít, majd utána, fél 4-ig Isiteshi/Varázsló szintén live-ozik, míg a zárás hajnal 5-ig Mala’kak (Goázis) dolga lesz.

A nightpsy-os Borsod Tribe Stage-en 10 és fél 12 között Psytrancelaci, majd fél 2-ig Alphakey (Darth Frog Collective/Psychotria Records), aztán 3-ig Glo’ Wolf és Slaughterer (Borsod Tribe) back-2-backje, majd az 5-ös zárásig Arees szettje lesz hallható. A dekort a Sayp pattintja össze, a hangrendszer Funktion-One lesz, jegyek pedig már csak 6000 forintért kaphatók, online vagy a bejáratnál.