Célszerű megoldás az élet alapvető januári problémáira Alizarina klasszikus organichouse-a – péntek este a Toldiban

// 2024-01-18

Állítólag kábé január 15. és 25. közé esik az év tudományosan bizonyítottan legdepresszívebb napja, és bár az ezt kihozó kutatások eredményeit és módszertanait már többször megcáfolták, de nyilvánvaló, hogy január az egyik legszarabb hónap az évben, messze még a tavasz, általában kurva hideg van, és minden mintha állna, megfagyott volna. Bulik, koncertek is viszonylag lájtosan vannak, de a figyelmes kereső azért kiszúrhat kihagyhatatlan dolgokat – január 19. péntekre mondjuk a Totem Tribe szervezőcsapat Alizarina-buliját a Toldiban.

A francia Alizarina úgy olvaszt egybe egészen változatos zenei világokat, hogy azt pillanatra sem érzed erőltetettnek, sem a virtuozitással való öncélú kérkedésnek, sem pedig fárasztó, lehangoló önkielégítésnek. Fuvolájával/klarinétjéval teljesen egyszerű house-ütemek köré bámulatos könnyedséggel csavar jellemzően mindenféle világzenét (cigányzenét, klezmert, latinos és balkáni dolgokat), törtütemeket, de még klasszikus és sima popzenét is.

Mindezzel sodró és kifejezetten táncolható kompozíciói a klasszikus történetmesélés zenei manifesztációi,

a szó legszorosabb értelmében vett organichouse. Lüktető alaptempója miatt mondhatni, kiszámítható, de bravúros betéteitől, vendégütemeitől és -motívumaitól folyamatosan meglepő, sőt kísérletező is.

És január harmadik péntekjén este a Budapesten, a Toldi Klubban ezt a léleksimogató falat kenyeret röhejesen kevés pénzért, elővételben 3000-ért, a bejáratnál egy 500-assal többért megkapod. Kapunyitás este 11-kor, a francia bűvölőt a török, de már jóideje Budapesten élő és alkotó Vedat Akdağ, illetve Baladi (Bálint Boldizsár) kíséri.