Satori Band – megtalált idő nyomában

// 2022-10-19

A zene, az irodalommal és a filmmel együtt, úgynevezett időben feltáruló művészeti ág, vagyis az adott műalkotás a legdrágábbat kéri tőled ahhoz, hogy közel engedjen magához: az idődet – ellentétben a képzőművészetekkel, melyek alkotásai a fizikai térben terjednek ki, és elég akár egyszer rájuk nézni ahhoz, hogy feltárják akár az összes titkukat. Az A38-on szombaton fellépő Satori Band éppen az idővel játszik, alapvetően megkérdőjelezve annak a valóságát, vagyis azt, ahogyan érzékeljük.

Februárban jöttek volna, a Pure Lust szervezőcsapat jóvoltából, de akkor valamiért elmaradt a simán kisebbfajta katarzissal felérő buli. Viszont most október 22-én, szombaton este a végre bepótolják a fellépést.

A satori japán buddhista kifejezés – azt jelenti, ébredés, meg azt is, hogy megértés. A beszélt japánban használt satoru igéből származik, melynek eredeti jelentése nyilván hasonló: rájön (valamire). A zen buddhista hagyomány a kifejezést a kenshō mély megtapasztalására vezette be, és azt érti alatta: az ember valódi természetébe való belelátás (a kenshō minden dolog lényegi, valódi természete).

Nos, egy Satori-koncert bizonyos tényezők szerencsés együttállása esetén pont ilyen tud lenni. Kellenek persze az alapok: a megfelelő környezet/helyszín, illetve hangzás mellett például az is fontos lehet, hogy olyanokkal menj, akik nem basztatnak, ha mondjuk fél óráig elalélva mozogsz csak a zenére, és egy kurva szót nem szólsz hozzájuk, de még talán rájuk sem nézel. Ha mindez megvan, összejöhet az ember valódi természetébe való belelátás – persze elsősorban arra számíts, hogy megfelelő átszellemülés esetén a saját valódi természetedbe leszel képes belelátni.

A Satori Bandet még 2005-ben alapította Steve Borth, az Rx Bandits nevű kaliforniai skás-punkos-progrockos zenekar szaxofonosa. Eleinte csak afféle sideprojectként gondolt rá, de viszonylag hamar, alig egy év után rájött, hogy ez az ő útja valójában, és kilépett az Rx-ből. Melynek egyébként többi tagját is behúzta a Satoriba: Steve Choi billentyűzött, Matt Embree gitározott és háttérvokálozott, Chris Sheets harsonázott, Chris Tsagakis dobolt, az alapító Borth pedig persze itt is a szaxofonozott és énekelt.

A zenéjük egyfajta univerzumépítés, amit ők már akkor elkezdtek, amikor a popkultúrában ezt a kifejezést nem is igazán használták. A világ teremtésének/megszületésének történetét mesélik, koncertjeiken az idő lineáris folyását vissza-visszatérő zenei motívumokkal kérdőjelezik meg, így amikor táncolsz rájuk, azt érezheted, mintha egész életedben ezt csináltad volna, de legalábbis a hátralévő életedben már tényleg csak ezt kéne csinálnod.

Tempóváltásaik, hangszeres és gyorsabb, helyenként technós, house-os futamaik úgy ölelik körbe azt a valóságot, amiben éppen létezünk a bulijaikon, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy máshogy is lehet.

Először jönnek Budapestre – “vizuális élményünkért Kőrös Attila Márk tehetsége éled a vászonra, emlékeink felidézést Bertók Krisztina fogja összekattintgatni”, ahogy az eventen írják, zenei kísérőik pedig a szervező Pure Lust hasonló, afféle storytelling-house-t játszó dj-i lesznek, úgy is mint, Daniel Ban és Santiago, valamint Kristof Kelemen. A buli késő este / kora éjjel fél 12-kor kezdődik, előtte a hajón szokásosan koncert lesz (mégpedig Ocho Macho-koncert).

Jegyek még 6000 forintért is kaphatók, de ezek bármikor elfogyhatnak, ami után nyilván már csak drágább lesz a bejutás, egészen odáig, hogy a kapuban már egy 10-est kell perkálni érte. De mi tartogatunk egy párosjegyet az olvasóinknak.

Játék

Mennyit sprintelt Ozorán a szerzőnk, mikor ott lépett föl Acid Pauli, akinek a Pure Lust által szervezett, 2020 márciusi bulijáról közöltünk ajánlót? (Segítség akkori ajánlónk legelején, a helyes válasz: húsz percet.)

A megfejtéseket október 22-én, szombaton délig vártuk Satori tárggyal a jatek@koncertblog.hu-ra. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest: Fedor Ilkát választottuk, aki másodmagával ingyen mehet a szombat esti Pure Lust Presents Satori & Band from Space Live! partyra, az A38-ra. Őt e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a buliba bejutás módját.