Válságban a rock? – évről évre kevesebb a kemény sláger

// 2011-01-12

A 2010-es brit slágerlista alapján válságban a rock zene, de az is lehet, hogy csak a rockerek zenefogyasztási szokásai térnek el más műfajok rajongóiétól.

2010-ben mindössze három rock dal került be a UK TOP 100-ba, mely 1960 óta a legalacsonyabb szám, derült ki a MusicWeek kutatásából. 2009-ben még tizenhárom, 2008-ban pedig huszonhét zene szólt a rockereknek erről a listáról. Az Elbow énekese, Guy Garvey szerint, csak azért ilyen csúfosak a friss adatok, mert a rockerek nem trackeket, hanem egész albumokat vásárolnak.
2010-ben a legmagasabbra (a huszonötödik helyére), a Journey zenekar egy tévéműsorban újra fölkapott 1981-es rock dala, a Don’t Stop Belivin jutott. A MusicWeek újságírója, Ben Cardrew szerint az utolsó jelentős hard rock durranás az Arctic Monkeys nevéhez fűződik még 2006-ból. “Pedig 2008 óta is akad rock dal bőven,” – mondja a BBC műsorvezetőjének, Colin Patersonnnak Cardrew – “Úgyhogy a visszaesés nemcsak átmeneti.”.
A Journey régi darabján kívül csak további két rockszám került a tavalyi évben a Top 100-ba, a Train “Hey Soul Sister”-je a 84. helyen, és a Florance And The Machine “Dog Days Are Over”-je a 93. helyen. Az  Official Charts Company által összeállított 100-as albumlista viszont már kedvezőbb képet vetít a rockra, ide 27 keményebb stílusú lemez került.
Az Elbow zenekar azért tartja a frontot, 2001 óta hat slágerrel kerültek be a Top 40-be, énekesük Guy Garvey nem félti a stílust a gyenge statisztikák ellenére sem: “A rockzene elpusztíthatatlan. Akik azt szeretik, albumokat vásárolnak, vagy többet szereznek be egy dalnál online is. Szerintem, a 2010-es listák eredményei ellenére is nagyon népszerű a “gitárzene” még mindig.” – nyilatkozta a BBC Newsnak.
A MusicWeek műfaj meghatározása alapján a hip-hop és az R&B adja 2010-es Top 100 dalainak 47 százalékát. Minden öt slágerből kettő soroloható a pop- és tízből egy a dance kategóriába.
Forrás: BBCA 2010-es brit slágerlista alapján válságban a rock zene, de az is lehet, hogy csak a rockerek zenefogyasztási szokásai térnek el más műfajok rajongóiétól.

 

Temetni kell?

2010-ben mindössze három rockdal került be a UK TOP 100-ba, ami 1960 óta a legalacsonyabb szám, derült ki a Music Week kutatásából. 2009-ben még tizenhárom, 2008-ban pedig huszonhét zene szólt a rockereknek erről a listáról. Az Elbow énekese, Guy Garvey szerint csak azért ilyen csúfosak a friss adatok, mert a rockerek nem trackeket, hanem egész albumokat vásárolnak.

A legmagasabbra (a huszonötödik helyre), a Journey zenekar egy tévéműsorban újra fölkapott 1981-es rockdala, a Don’t Stop Believing jutott. A Music Week újságírója, Ben Cardrew szerint az utolsó jelentős hardrock-durranás az Arctic Monkeys nevéhez fűződik, még 2006-ból. “Pedig 2008 óta is akad rockdal bőven” – mondja a BBC műsorvezetőjének, Colin Patersonnnak Cardrew – “Úgyhogy a visszaesés nemcsak átmeneti.”

A Journey régi darabján kívül további két rockszám került a tavalyi évben a Top 100-ba, a Train Hey Soul Sister-je a 84. helyen, és a Florance And The Machine Dog Days Are Over-je a 93. helyen. Az Official Charts Company által összeállított 100-as albumlista viszont már kedvezőbb képet vetít a rockra, ide 27 keményebb stílusú lemez került.

Az Elbow zenekar azért tartja a frontot, 2001 óta hat slágerrel kerültek be a Top 40-be. Énekese, Guy Garvey nem félti a stílust a gyenge statisztikák ellenére sem: “A rockzene elpusztíthatatlan. Akik azt szeretik, albumokat vásárolnak vagy többet szereznek be egy dalnál online is. Szerintem a 2010-es listák eredményei ellenére is nagyon népszerű a gitárzene még mindig” – mondta a BBC Newsnak.

A Music Week műfajmeghatározása alapján a hiphop és az r&b adja a 2010-es Top 100 dalainak 47 százalékát. Minden öt slágerből kettő soroloható a pop- és tízből egy a dance kategóriába.

Forrás: BBC

 

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)