Új életrajz Leonard Cohenről – Hallelujah

// 2010-11-16

A hetvenes évei közepén járó Leonard Cohen nagy titkok tudója: vajon hogyan lehet az, hogy annyira különböző előadók, mint Palya Bea, Nick Cave és a néhai Johnny Cash egyaránt rajongtak-rajonganak érte? És persze nem csak ők.

A Showtime Budapest kiadásában jelent meg november 15-én a legújabb Cohen-életrajz magyar nyelvű változata, Tim Footman Leonard Cohen – Hallelujah című munkáját Kiss Borbála fordította le.

Leonard Cohen munkássága nyilván életrajzért kiált, jóllehet a mai napig sem tekinthetjük lezártnak. Legutóbbi, 2009-es koncertturnéja telt házas volt mindenütt, pedig a nyugdíjaskorú buddhista előadó nem saját jószántából indult útnak: pénzügyi tanácsadói elsikkasztották vagyonát, így kénytelen volt sokéves kihagyás után ismét felvenni a lantot.

 

Az angol zenei újságíró, Tim Footman alapos munkát végzett az életrajzzal. A könyv Cohen teljes élettörténetét elmeséli, 1934-es születésétől kezdve 2009-es, dicsőséges koncertturnéjáig. Megszólalnak benne Cohen legfontosabb alkotótársai, és számos, eddig ismeretlen részlet kerül napvilágra a kanadai bárd hosszú életéből.

Bár Magyarországon főként dalszerző-énekesként ismerik, Cohen Kanada ünnepelt fiatal költőjeként kezdte pályafutását, és két botrányos regényt is kiadott. Kevesen tudják róla, hogy a kilencvenes évek során öt évet töltött egy buddhista kolostorban, napi tizenkét óra meditációval – talán ez segített neki ennyire nyugodtan fogadni vagyona elvesztésének hírét. Mindezek – sok egyéb vonásával együtt – a kortárs zene egyik legizgalmasabb történetévé teszik az övét.