Sziget 2011: Színpad Európának és a metálnak

// 2011-03-02

Régi és új helyszíneket, öreg rock-ikonokat és az aktuális zenei trendek jeles képviselőit ígérik a Sziget szervezői az idén augusztus 10. és 15. között harsogó fesztiválra. Aki pedig már augusztus előtt a saját otthonába szeretne “szigeti” hangulatot, az igénybe veheti a Szobasziget szolgáltatást.

Nagyszínpad, nagyszínpad!

Az augusztus 10-től 15-ig hangos Sziget Fesztivál idei hat főhelyszíne közül kettő új. A régebbről ismert Nagyszínpad, Világzenei Nagyszinpad, A38-Wan2 Sátor és Partyaréna mellett idén lesz Európa Színpad, valamint szabadtéri rock- és metálszínpad is.

A legnagyobb színpadon ismert és részben visszajáró fellépőkről tudunk eddig. Ezek közül a 2000-es évek punkos-dekadens kultbandája a New York-i Interpol a legismertebb, de egy másik brooklyni indie-brigád, a The National, a 90-es évekből is ismert San Jose-i bulizós poprock-banda, a Smash Mouth, a folkpunk Flagging Molly, a dallamos hardcore-t toló Rise Against, és az ukrán-cigány-etnopunk Gogol Bordello is az Egyesült Államokból röppen a Szigetre. Velük szemben a 2002 óta először összeálló britpop-csapat, a Pulp, a tavaly brit zenei díjjal kitüntetett Dizee Rascal és a Szigeten nem először játszó elektronikus Chemical Brothers az angol vonalat képviseli a Pop/Rock nagyszínpadon.

Az új Európa színpadon hazájukban már népszerű, de nemzetközileg kevésbé ismert bandák mutatkoznak be, köztük például a flamand AC/DC-nek is mondott Triggerfinger vagy Olaszország legnépszerűbb alterbandája, a Verdana. A Világzenei Nagyszinpadon a kapós Afrocubism irányt Eliades Otchoa neves mali előadókkal (Kasse Mady Diabaté, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyaté és Djelimady Tounkara) kiegészülő zenekara hozza, de jön megint Goran Bregovic bandája vagy a tangót elektronikával kavaró francia-argentin Gotan Project is.

Az A38-Wan2 Sátorban az eddig elígérkezett fellépők közül a szintén brit Marine and the Diamonds, a Skunk Anansie és a Hurts a legismertebbek. A Partyarénában pedig a faithlesses Sister Bliss általt is dicsért olasz The Bloody Beetroots Death Crew 77, a terjedő new rave-hullámon lovagoló brit Haduken! és a változatos zenei világot mutató liveact, a Crystal Castles augusztusi fellépése vehető már most biztosra.

Az eddigi sátor helyett már szabadtéri nagyszínpad előtt villázhatnak a rock- és metálfanok, például az állítólag utolsó turnéját zúzó nagyon nagy öreg Judas Priest, a Magyarországra hazajáró Motörhead és a finn power metal kompromisszumot nem ismerő együttese, a Sonata Arctica koncertjén.

Nem kell augusztusig várnia a Szigetre annak, aki pályázik a tavaly már sikeresen működő Szobasziget szolgáltatásra. A szerencsések a kertjükben, a gangjukon vagy akár a nappalijukban hallgathatják kedvenc stílusuk illusztris zenekarát. A Szobasziget pályázat részletei itt.