Kicsi Gesztenye Klub: a legnagyobb show a legkisebbeknek (x)

// 2018-11-07

Dobrády Ákos mesesorozata a Minimax legnézettebb programjai közt szerepel, és épp meghódítja Európát. Novemberben pedig az eddigi leggrandiózusabb előadására készül.

Mikor és hogyan született meg a Kicsi Gesztenye Klub?

Csaknem tizenöt évvel ezelőtt felkértek egy gyerekdal elkészítésére, és megírtam a Kicsi gesztenye című dalt. Bár ami a szöveget illeti, akkor még csak a címe volt meg. A kiadómnak nagyon megtetszett, de ragaszkodtak ahhoz, hogy ne gyereklemezen, hanem TNT-albumon jelenjen meg. Így a gyerekdal elmaradt, azt viszont már akkor eldöntöttem, hogy idővel megalkotom a saját mesémet. Egy olyan ismeretterjesztő sorozatot, amelyben van értelem, amely értéket közvetít a lurkóknak és a szórakoztatás mellett a fejlődésüket is szolgálja. Mivel a szóban forgó dal időközben hatalmas sláger lett és az egészen pici gyerekek is megszerették, úgy gondoltam, keltsük életre azt a Kicsi Gesztenyét, amely az ő fejükben él. Így született meg a névadó karakterünk és a mesesorozat.

Hogy lett ebből tévéműsor?

Közel négy éve kezdtünk el dolgozni az előkészületeken, a karaktereken, akik a négy őselemet szimbolizálják: Kicsi Gesztenye a föld, Lufipofi a levegő, Napsugár a tűz, Olly, a rák pedig a víz megtestesítője. No és persze ott van Vincze Liza, aki a dalokat énekli, és ha a négy karakter valamit nem tud, Liza mondja el nekik vagy mutatja meg mint idősebb gyerek. A sorozat szellemes történeteken keresztül mutatja be a világot és adja át azokat az ismereteket, amelyekre egy 2 és 7 év közötti gyermeknek szüksége lehet. A Minimax örömmel tűzte műsorára a sorozatot, elég rövid idő alatt nagyon népszerű lett a mese. Fél évvel a műsor indulása után már eladtunk több mint ötezer jegyet az előadásainkra. Amire kiváltképp büszkék vagyunk, az az, hogy a magyar közönség szeretete alapján döntött a Minimax úgy, hogy idén májustól már kilenc másik országban is nézhetik a gyerekek.

 

Mely országokban vetítik még a sorozatot?

Romániában, Szlovákiában, Csehországban, a volt jugoszláv tagállamokban, és most tárgyalunk Lengyelországról, szóval leginkább Kelet-Európában, de szeretnénk Nyugat-Európába és a tengerentúlra is eljutni. Igyekszünk folyamatosan fejlődni, az első évadunk után a másodiknál már tapasztaltabbak és felkészültek voltunk, közben kikristályosodott a koncepció is, ezért idén úgy éreztük, eljött az idő, hogy megcsináljunk egy igazi nagy showt. Grandiózus látványmegoldásokkal, gyönyörű díszletekkel, sok jelmezzel, különleges effektekkel, úgymint konfettieső, óriás buborékfújók, lufieső, szóval lesz minden, ami a páratlan látványvilághoz kell. Ilyen még nemigen készült ennek a korosztálynak.

Olyan grandiózus produkciót terveztek, mint egy felnőtteknek szóló koncert?

Pontosan. Olyan effektekkel gazdagított vizuális élményt akarunk adni, amilyet nagyon ritkán kap ez a korosztály. A színpad teljes szélességében egy 200 négyzetméteres LED-kivetítő fal lesz, akárcsak a 300 négyzetméteres színpad eleje
is, színes tánckar, látványos díszletek és a percenként hatezer buborékot fújó gépeink, na meg a konfettiágyú és még sorolhatnám, de azért maradjon némi meglepetés is.

Lesznek a produkcióban híresebb arcok?

A Mikulás főhadiszállásán zajló jelenetünkben közreműködő szereplőnk lesz Csuja Imre, a parasztbácsit pedig Szabó Győző alakítja, ahogy a sorozat egyik részében is.

Milyen fogadtatásra számítotok?

Meg vagyok győződve róla, hogy maradandó élményt tudunk adni a gyerekeknek és a szülőknek is. A visszajelzések alapján a szülők is nagyon élvezik az előadásainkat, sokszor hangosabban éneklik a dalokat, mint a gyerkőcök. Bár 2-7 éveseknek szólunk, már 1 éveseket is elhoznak, akik persze nem úgy vesznek részt, mint a nagyobbak, de tátott szájjal nézik végig. A legjobb visszajelzés, hogy a szülők is látják, hogy ebben van értelem, akar adni valamit.

Milyen ismereteket akar adni?

Elég szerteágazót. Olyan témáink vannak, hogy hogyan keletkezik az eső, a hó, felhívjuk a figyelmet a tűz veszélyeire vagy épp a biztonságos gyalogos közlekedés szabályaira. Olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyeket jó, ha a gyerekek elsajátítanak ebben a korban. Van benne egy kevés erkölcsi tanítás is, például a barátságról. A fogmosáshoz egy József Attila-díjas költőnő versét zenésítettük meg, azt nagyon imádják a gyerekek.

 

Érkeznek visszajelzések arról is, hogy hogyan hat a gyerekekre a műsor?

Hogyne, klasszikus mondat, hogy „a gyerekem végre szeret fogat mosni”. Csak lejátsszák nekik a Youtube-on és szólnak, hogy indul a fogmosódal. Olyat is mondtak már, hogy a mi műsorunk odatapasztja a gyerekeket a kanapéra, miközben filmek elől felállnak mindenfélét csinálni. A színházból is ilyen visszajelzések jönnek egyébként, ott egy anyuka például meglepetten jött oda hozzám, és azt mondta, hogy van két hiperaktív gyereke, és olyat sehol máshol nem tapasztalt még, hogy több mint egy óráig egy helyben ültek volna. Egyébiránt folyamatos növekedésben lévő online felületeink is hűen tükrözik kedveltségünket. Youtube-csatornánk 70 ezer feliratkozóval büszkélkedhet, és már túl van a 63 milliomodik megtekintésen is, míg Facebook-oldalunk több mint 38 ezer feliratkozót számlál. A közönségünk ilyen mértékű szeretete csodálatos érzés számunkra.

Hogyan születik egy dal?

Például ha találok megfelelő témájú és tartalmú verset, azt igyekszem megzenésíteni, ha alkalmas rá. Szabó T. Anna kézmosásról szóló verse ilyen, sőt ő partner volt abban, hogy a dalhoz formálja a szöveget, konkrétan írt két új versszakot. A csapatunkban egyébként Várszegi Ákos szövegíró barátom is benne van.

 

Milyen terveitek vannak?

Szeretnénk Magyarországon a lehető legtöbb gyermeknek lehetővé tenni, hogy élőben is találkozhasson szereplőinkkel, hisz ez óriási élmény számukra, így 2019-ben egy több mint 40 állomásos turnét szervezünk. Talán hamarosan lehetőség nyílik a gyerekekkel való személyes találkozásra a többi országban is. A következő nagy álmunk pedig egy egész estés Kicsi Gesztenye Klub mozifilm.

(x)

Címkék: