Ukrajnából, szeretettel – megvan a Stoned Jesus-jegynyertes!

// 2018-11-06

A kijevi stoner rockerek az A38-on mutatják meg a magyar közönségnek idén megjelent albumukat.

Nemhogy egy, de mindjárt két stonerrock-formációt lehet egy csapásra leütni november 9-én, pénteken az A38-on. Nálunk az Elder csillagos ötösre vizsgázott pár hete, úgy tippeljük, hogy színvonalas produkciók elé nézünk most is, mert a Stoned Jesust már volt szerencsénk élőben tesztelni.

Igor Szidorenko, a frontember,  2009-ben hozta tető alá a Stoned Jesust Kijevben, miután kicsit belefáradt a korábbi, Krobak nevű zenekarába, ahol nem tudott igazán érvényesülni. Itt már teljes alkotói szabadsággal tudott a régi kedvenceket megidézve valami újat összehozni. A First Communion kicsit útkeresős számai után a Seven Thunders Roarral újszerű stoner ínyencséget sikerült lerakni az asztalra. Az album egyik legjobb számát, az I’m The Mountaint már tizenegy és félmillióan nézték meg a YouTube-on.

 

A harmadik stúdióalbumuk, a The Harvest, folytatta a Seven Thunders Roar hagyományait, nemcsak a hangzását tekintve, hanem abban az értelemben is, hogy klasszikus módon, próbatermekben rakták össze. Az idén megjelent Pilgrims viszont már a turnébuszban íródott és a koncertek előtti beállásokban lett tökéletesítve, mivel a zenekar olyan elfoglalt, hogy egyszerűen nem volt idő hónapokra elvonulni és hagyományos módon felvenni a lemezt. Ahogy az album szövegei is sugallják, az okkultizmus helyett a személyes érzések kerültek a középpontba. Ezt hozza ki egy véget nem érő koncertturné egy csapat rockerkölyökből, akik még mindig nem fogták fel, mekkora sztárok lettek.

 

Nem tudom, Kijevben hány stonerrock-formáció tépi a húrokat, de sikerült egy másik, igencsak potens bandát is behúzni péntek estére: a Somali Yacht Clubot. Ők még inkább úszós, még pszichedelikusabb témákat tolnak, és posztrockos, posztmetálos, shoegaze-elemekkel vegyítik. Ja, és ők is új albumot turnéztatnak.

 

Belépőket az A38 oldalán tudtok még venni, nálunk pedig nyerni lehet egy párosjegyet.

Játék

Melyik városba valósi a nemrég Budapesten járt stonerzenekar, az Elder?  – kérdeztük. (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: Bostonba.)

A megfejtéseket november 9-én, pénteken délután 1-ig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre, Stoned tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül egy nyertest választottunk, Puskás Mátét, aki másodmagával ingyen mehet a Stoned Jesus-koncertre, az A38-ra. A nyertest e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!