Hollandia hangja az A38-on – Anneke van Giersbergen estje

// 2010-11-29

Anneke van Giersbergen tavalyi áttörő albuma, az In Your Room után végre levetette magáról a The Gathering exénekesnője titulust. Az egyedi hangú énekesnő nemrég egy koncertlemezzel  (Live in Europe) rukkolt elő szólókarrierjét segítő bandájával, az Ague de Annique-kal,  és az ezt bemutató turné során ma Budapesten, az A38-on lép föl.

Anneke van Giersbergen tavalyi áttörő albuma, az In Your Room után végre levetette magáról „The Gathering ex-énekesnője” jelzőt. Az egyedi hangú énekesnő nemrégiben egy koncertlemezzel  (Live in Europe) rukkolt elő szólókarrierjét segítő bandájával az Ague de Annique-kel,  és az ezt promotáló turné során Budapestre is eljön, mi több épp ma este csodálhatja meg hangjának és egész lényének szépségét az A38 közönsége.
Az A38 állóhajón koncertezik ma este a holland énekesnő Anneke van Giersebergen és az Ague de Annique. Az este nyolckor kezdődő programban a szállós lírai poszt-rockbanda a csapat, a Képzelt Város és az zúzós-energikus Turbó megmutathatja milyen különböző zenéktől pusztíthat dögvész a legyek között.
Az est főprodukciója mégis a szép Anneke van Giersbergen és az Ague de Annique-é lesz. A holland hölgy izgalmas zenei világa klasszikus és dzsessz gyökerű, ám saját bevallása szerint legjobban a rock és pop műfajban tudja kifejezni magát. Száz közül is fölismerhető gyönyörű hangját már nyolc éves évesen korában fölfedezték. Később  tizenhárom évig volt a The Gathering énekese és három éve szólóprojektjét építgeti az Agua de Annique-kal, melyben nemcsak énekel de billentyűzik és gitározik is. Közben többek között együttműködött a Naplam Death-tel, a Lawnnal, vagy a Farmer Boys-szal.
Bár Gatheringes időkben, a ’90-es években többször koncertezett Budapesten a bandával és tavaly decemberben az Anathema-s Danny Cavanagh társaságában is megfordult fővárosunkban, szóló projektjét most először hozza el nekünk. A nemzetközi ismertségi szintet tavaly végre méltán megugró kellemes folkos-indies formáció hallatán, sokaknak Radiohead-es Thom Yorke jut eszébe, de Thom mellett Prince és Ella Fritzgerald hatása is tetten érhető a produkción.
Anneke sikereket halmozva bulizta át a tavalyi évet. Bejárta a félvilágot saját bandájával, vendégeskedett a Smashing Pumpkins néhány koncertjén és énekelt a Dalai Lámának. Idén aztán egy európai turnéján rögzített élőalbummal jelentkezett, melynek fantáziadús címe: Live In Europe.
Anneke úgy jellemezte a gyűjteményt, mint amely egyesíti a korábbiakat, tehát 2007-es melankolikus Air-t a tavalyi indie-s In Your Room-mal. A szolidan csak Hollandia hangjának is nevezett gyönyörű hölgy mivel is promózhatná koncertalbumát, mint újabb fellépésekkel: egy intenzív holland turné utáni lazább európai körút keretében lép föl ma este az A38-on.Anneke van Giersbergen tavalyi áttörő albuma, az In Your Room után végre levetette magáról „The Gathering ex-énekesnője” jelzőt. Az egyedi hangú énekesnő nemrégiben egy koncertlemezzel  (Live in Europe) rukkolt elő szólókarrierjét segítő bandájával az Ague de Annique-kel,  és az ezt promotáló turné során Budapestre is eljön, mi több épp ma este csodálhatja meg hangjának és egész lényének szépségét az A38 közönsége.

Anneke van Giersbergen és az Ague de Annique

Az A38 állóhajón koncertezik november 29-én, hétfőn a holland énekesnő, Anneke van Giersbergen és az Ague de Annique. Az este nyolckor kezdődő programban a szállós lírai poszt-rockbanda, a Képzelt Város, valamint a zúzós-energikus Turbó is megmutathatja, milyen különböző zenéktől pusztíthat dögvész a legyek között.

Az est fő produkciója mégis a szép Anneke van Giersbergené és az Ague de Annique-é lesz. A holland énekesnő izgalmas zenei világa a klasszikusokban és a dzsesszben gyökerezik, de ő saját bevallása szerint a rock és pop műfajban tudja legjobban kifejezni magát.

Anneke száz közül is fölismerhető, bár kicsit Didóéra hasonlító gyönyörű hangját már nyolcéves korában fölfedezték. Később tizenhárom évig volt a híres The Gathering énekese és három éve szólóprojektjét építgeti az Agua de Annique-kal, melyben nemcsak énekel, de billentyűzik és gitározik is. Közben többek között együttműködött a Napalm Death, a Lawn és a Farmer Boys zenekarokkal.

Bár a gatheringes időkben, a ’90-es években többször koncertezett Budapesten a bandával, és tavaly decemberben Danny Cavanagh (Anathema) társaságában is megfordult fővárosunkban, szólóprojektjét most először hozza el nekünk. A nemzetközi ismertségi szintet tavaly végre méltán megugró, kellemes folk-indie beütésű formáció hallatán sokaknak a radioheades Thom Yorke jut eszébe, de Thom mellett Prince és Ella Fitzgerald hatása is tetten érhető a produkción.

Anneke sikereket halmozva bulizta át a tavalyi évet. Bandájával bejárta a fél világot, vendégeskedett a Smashing Pumpkins néhány koncertjén és énekelt a Dalai Lámának. Idén aztán egy európai turnéján rögzített albummal jelentkezett, melynek fantáziadús címe: Live In Europe.

A művésznő úgy jellemezte a gyűjteményt, mint amely egyesíti a korábbiakat, tehát a 2007-es, melankolikus Air-t a tavalyi indie-s In Your Room-mal. A szolidan csak Hollandia hangjának is nevezett Anneke mivel is promózhatná koncertalbumát, ha nem újabb fellépésekkel: egy intenzív hollandiai turné utáni lazább európai körút keretében lép föl ma este az A38-on.