Futurisztikus koncertszínpad – ingyen koktéloznak a Karizma-szezonnyitón a Kistehénnel és a Fran Palermóval!

// 2015-06-15

Május huszonkettedikén a rossz idő miatt le kellett mondani a koncerteket a margitszigeti Palatinus strandon lévő Karizma Klubban, de most pénteken, június 19-én végre elindul Budapest legújabb koncertsorozata, melynek különlegességét elsősorban a környezet adja: a zenekarok a nyári fallabdának nevezett mexikói játék, a karizma futurisztikusan kivilágított pályájánál, fedett színpadon játszanak. Pénteken a Kistehén és a hazai könnyűzene legújabb üstököse, a Fran Palermo – megvannak a belépők és a hatalmas értékű koktélkuponok nyertesei.

Futurisztikusan kivilágított karizmapálya a Palán


A Karizma Klubban természetesen lehet karizmázni: a hely egyszerre szabadidősport-helyszín, lounge-bár és a szomszédos medencék miatt strand is (persze csak addig, amíg nyitva a Pala, ami azért estére már bezár). A nyitónak szánt Balkán Fanatik- és Fókatelep-koncertet májusban elmosta az eső (ezt szeptemberben tartják meg), de most a nemrég új albummal előrukkoló, egyre népszerűbb Fran Palermo, és a magát néhány éve újradefiniáló Kistehén koncertjét biztosan megtartják, ami után dj Jutasi zenél hajnalig. 

A bulinak helyszínt adó klub névadó játékát, a karizmát lehet szimpla és duplapályán is játszani, előbbi esetben ketten, utóbbiban ketten-ketten vetélkednek egymás ellen. Kell hozzá ütő és gumilabda, illetve maga a pálya, mely három oldalról zárt: elölről, bal oldalról és hátulról. A cél úgy ütni az elülső falra a labdát, hogy az ellenfél ne tudja visszaadni. Egy menet szervával kezdődik, ami akkor szabályos, ha a játékos a talajtól, padlótól hetvenkét centire lévő vonal fölé üti a labdát.

Visszaadásnál kapásból, tehát pattanás nélkül, vagy egy pattanás után is meg lehet ütni a labdát. Ha az első falról az oldalsó vagy a hátsó falra érkezik a labda, már csak a levegőből adhatjuk vissza, ekkor már egyet sem pattanhat. Egy meccs öt forduló, az első tizenöt pontig tart, és nyilván akkor kapunk pontot, ha az ellenfél nem tudja szabályszerűen visszaütni a labdát. Az első utáni fordulók pedig már csak tizenegy pontig mennek.

A játék így talán eléggé hasonlónak tűnik a fallabdához, de azért lényeges különbségek is vannak. Leginkább az, hogy ehhez nem kell annyira spéci és drága pálya, nincsen saját, csak erre való ütő és labda, hanem simán megteszi nagyjából bármilyen kézi ütőeszköz (de a legjobb állítólag a raketballé), illetve egy hat centi átmérőjű gumilabda, foszforeszkáló réteggel (elvileg a labdában is a raketballé a legjobb).

A játékot még a hatvanas években a margitszigeti Karizma Klub tulajdonosa, Tonatiúh de la Parra Vargas családja véglegesítette a számos baszk, mexikói, olmék eredetű előd szabályaiból. (A sztorija és a kialakulása nagyon érdekes, az biztos, hogy mikor elmegyünk a Palára kipróbálni a játékot valamelyik koncert előtt, megírjuk ezt is egy másik cikkben.)

Június tizenkilencedikén pénteken tehát érdemes lehet már délután megérkezni, és kipróbálni a karizmát, persze, csak úgy, hogy maradjon erő az este nyolctól kezdődő bulit is végigtáncolni. Azt est fő attrakciója a Kistehén fellépése lesz (velük interjút közlünk még a koncert előtt), érdemes azonban a nyitó koncertet adó Fran Palermora is figyelmet szentelni.

A 2012-ben alakult csapat a junglerock/tropical/indie-vonalon határozza meg saját stílusát, és új lemezének bemutatóján alig egy hónapja teltházas bulit produkált a “világ legjobb klubja” címet is elnyert A38-on. Henri Gonzalez, a csapat énekese az idei nyár első nagy pörgését ígéri a mindenkinek, ami például egy számukra igen megtisztelő fellépést is tartogat: “Számunkra nagy durranás, hogy az Eagles of Death Metal zenekarral egy napon léphetünk föl a Kingdom of Hegyalján, vagyis a Hegyalja Fesztiválon.”

Számos fesztiválfellépésük mellett (Volt, Bánki-tó, Hegyalja stb.) azonban elkészítik első klipjüket is, emellett folyamatosan építik saját stúdiójukat, ahol terveik szerint hamarosan új dalok felvétele kezdődik. Gonzalez szerint az, hogy sikerük hirtelen jött lenne, inkább csak a látszat. Eddigi pályafutásuk folyamatos fejlődési ívet mutat, viszont, ahogy mondja, “idén több lehetőségünk van az új lemezünk miatt is, és több mindent vállalunk be”.

És hogy mire számíthatunk pénteken? “Bár az új lemezünk alig két hete jött ki, a koncertjeinken nemcsak az új dalokat fogjuk játszani, hanem a régebbi számainkat is belemixeljük a programba. Ritkán tervezünk konkrét show-elemeket egy koncertre, mert általában ezek improszerűen jönnek, de lesz egy nagyon menő színpadképünk, és egy csomó pörgős számunk. Rohadt nagy buli lesz, az biztos.”

A Fran Palermo este fél kilenckor kezdi műsorát, utánuk rövid átszerelés, majd este tíz körül a Kistehén csap a húrok közé. A koncertek után a műfaj veteránja, a Sunset Café rádióműsor és mixalbumsorozat atyja, dj Jutasi táncoltat hajnalig, akiről az utóbbi években legfőképp az elektroszwing-orientáltságú Budapest Burlesque projekt kapcsán hallhatott a közönség. Belépő ezerötszáz forint, vagy ha velünk játszol, ingyenes és még koktélokat is nyerhetsz!

Játék

Honnan közvetítettünk Kistehén-koncertet négy éve? (Segítség akkori cikkünkben, a helyes válasz: a Zöld Pardonból.)

A megfejtéseket június 19-én, pénteken délután négyig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Karizma2 tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül öt nyertest választottunk: Kruppa Klaudiát, Hegedűs Krisztiánt, Marosi Sándort, Pazonyi Juditot, Vigházi Kamillát, akik ötezer forint értékű koktélkupont és ingyenes belépést kapnak a Karizma Klub péntek esti programjára. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a kupon átvételének és a koncertre bejutás módját.

.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!