Családi táncház a város közepén

// 2012-05-23

A megújult, modern kép, ami az Erzsébet téren fogad, valójában hagyományörző vonásokat is rejt; az Akvárium Klubban minden vasárnap délután négy órától a Naphon Családi Táncház várja az érdeklődöket családi kikapcsolódásra vagy csak egy kis hagyományőrző mulatásra.

Gyermekkorunk régi jó dalainak emlékeibe repít vissza a táncház, itt mindenki újra kicsi lehet és együtt énekelheti kedves nótáit, a Hej, Dunáról fúj a szél-t, a Süss fel nap-ot, a Bújj, bújj zöldág-ot. Ifjabb Csoóri Sándor és fiai, Sándor és Bendegúz elhúzzák a nótát, míg Kruczler Mónika és Virág Péter táncba hívnak, és megtanítják a széki táncrend alapjait.

A rendezvényeken tanító tánctanárok igyekeznek úgy átadni a táncot, hogy az a legkisebbek és a legnagyobbak számára is könnyű, élvezhető és felszabadító élmény legyen. A közönség hamar ráérez a tánc természetére és ritmusára, lüktetésére, és hamarosan már meg sem lehet mondani, ki itt a tánctanár, és ki a tanítvány.

De azoknak sem kell otthon maradni, akik nem szeretnének aktívan részt venni a táncban és zenélésben: őket kézműves-foglalkozások, festés, zsírkrétázás és népi játékok várják. A táncház alapítói fontosnak tartják, hogy a magyar kulturális örökség újra a nép kezébe kerüljön és ott is maradjon, ők a folklorra nem úgy gondolnak, mint múzeumba illő emlék, mert ennek is természete a változás, a megújulás.

Például szívesen viselik a fiatal divattervezők kreációit is, amelyeket a Gombold Újra – Divat a magyar pályázaton mutattak be. Szívesen vesznek részt ennek az örökségnek a hirdetésében, ünneplésében és minden héten határtalan energiával várják azokat, akik mulatnának egy jót egy egyre erősebbé fonódó közösségben.

Boda Ada


Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!
 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)