Bryan Ferry Pesten is Manet-t idézi

// 2011-03-17

Április 29-én újabb nagy öreg koncertezik a Papp László Budapest Sportarénában. Ezúttal az angol Bryan Ferry, az 1970-es, ’80-as évek alternatív kultbandája, a Roxy Music frontembere zenél nálunk.

Édouard Manet: Olympia

Bryan Ferry nem az 1971-től 1983-ig működő, majd 2001-ben újra összeálló és azóta is koncertezgető Roxy Music-kal jön az Arénába, hanem legújabb szólóalbuma, az Olympia turnéja keretében.

Szólókarrierje már a Roxy Music nagy évei alatt elkezdődött, These Foolish Things című debütáló lemeze például 1973-as. (Ahogy az RM karrierjében, úgy Ferryében is föl-föltűnik a legendás zenész-producer Brian Eno.) Ferry a kezdetektől fogva földolgozásokkal tűzdeli szólóprodukcióit, de legújabb lemeze, a 2010-es Olympia kizárólag saját szerzeményekből áll össze.

Az album megint visszakacsint a képzőművészetre, melyből a Roxy Music is merített bőséggel. A cím máris egy 19. századi Édouard Manet-festményre utal, bár a lemez borítóján a mester festménye helyett egy Kate Mosst ábrázoló fotót látunk. A Quart kritikusa szerint: “A külsőségekből és felhajtásból ítélve az Olympia egy olyan hőskort hívatott megidézni, amelyben ismét Ferry a lírai és dekadens szerelem esendő istene, illetve amelyen ilyen vagy olyan formában a Roxy Music jelentős hányada szerepel.”

A Roxy Music egyébként januárban és február elején egy angliai, február végén és március elején pedig egy ausztrál turnét tudott le. Önálló körútját aztán március 31-én indítja az énekes, a londoni Royal Albert Hallban, majd többek között Tel-Aviv, Moszkva, Szentpétervár, Koppenhága és Varsó érintése után ad koncertet az Arénában.