Bitang éjszakai psytrance szombaton Csepelen – Fungus Funk, gyere ránk!

// 2023-03-24

A március 25-i, szombati Keep It Psychedelic partyn a psytrance egyik valóban meghatározó, ráadásul évtizedek óta meghatározó, folyton megújuló előadója ad partyt a Psychotria Records két másik szervezőcsapattal tartott Label Nightján.

A nightpsy jópár éve tapasztalható előretörése azért megtépázta a műfaj frissességét és egyediségét, pedig azt nem állíthatjuk, hogy ez az előretörés együtt járt volna a mainstreammé válással. Alapvető stílusjegyei amúgy sem teszik alkalmassá arra, hogy tömegek fogyasszák (még ha a tömeg szó erősen relatívan értelmezendő egy olyan erősen szubkulturális zenei stíluscsaládnál, mint a goa-psy): gyorsasága, klasszikus értelemben vett harmóniát nyomokban sem tartalmazó futamai és sajátos kegyetlensége (ami például gyakorlatilag szünet-, azaz kiállásmentes taposást kíván, sőt követel) igencsak messze lökik még a gyorsabb elektronikus zenét kedvelő közönség többségétől is.

Bár mainstreammé nem vált, de kétségtelen, hogy az utóbbi egy-két évben azért már észlelhetők a fáradtság és az ebből fakadó önismétlés jelei, a folyamatos digiri-digiri-dara és az ezzel járó egyen-bassline-ok egy idő után unalmassá válnak.

A szombatról vasárnap virradóra éjszaka Csepelen fellépő, orosz (de a Soundcloudja szerint Valenciában élő) Fungus Funk régi motorosként nyilván tökéletesen tisztában van ezzel – hogyne lenne, hiszen mintegy húszéves pályafutása alatt nem egy, nem kettő alirányzat felemelkedésének volt tanúja, nem egy ilyennek ráadásul aktív résztvevőjeként, sőt alakítójaként.

Ott volt, amikor úgy két évtizede elkezdett kikeményedni a darkpsy és kibontakozni forest, majd akkor is, mikor pár évvel később a nightpsy megindult máig tartó diadalmenetére. Mindezeket a hatásokat pedig

egészen organikus és egyedi módon építette bele folyton változó soundjába, melyben a nightpsy előforduló egysíkúságát megtörendő magabiztosan és kellő érzékenységgel használja a forestet, a darkot, a fullont.

Persze ha Fungus Funk zenéjét egyszerűen, egy szóban el akarjuk intézni, simán rámondjuk, hogy nightpsy, aminek azért bőven van alapja, senki nem néz hülyének emiatt – már csak azért sem, mert a globálvezető nightpsy-kiadó, a Sangoma Records tagja. Igaz, rendes albumot már jóideje, több mint egy évtizede nem adott ki, de az addig megjelent négy lemez máig alapvetésnek számít a szcénában, és azóta megjelent ep-i, számai, mixei is magasan hozzák a szintet.

Szombaton három szervezőcsapat hozza el őt nekünk, az egyik legaktívabb és legrégebben működő Y-Production, illetve a Dance Moment és a Psychotria. Helyszín a Csepel Művek területén található Enter, és érdemes fejben tartani, hogy vasárnap éjjel, a party ideje alatt óra-előreállítás lesz, vagyis éjjel 2-kor egy órát előreugrunk, és máris 3 óra lesz. Jó kérdés, hogy mi lesz így Fungus Funk szettjével, ami az időrend szerint fél 3-kor kezdődik és 4-ig tart – vagyis nem lesz olyan, hogy vasárnap éjjel fél 3.

Csak megoldják valahogy, feltehetően úgy, hogy Fungus fél 3-kor még az előreállítás előtti idő szerint fog kezdeni. A bulit amúgy este 10-kor Katsa & Shark (Psychotria) nyitja, majd fél 12-kor Alphakey (Darth Frog Collective/Psychotria) folytatja. Aztán éjjel 1-kor jön Symbionts (World People Prod), majd fél 3-kor, vagy hát ahogy az időanomiália engedi, Fungus Funk. Őt hajnali 4-kor követi Ikoza (Reversible Records/Psychotria), a zárás pedig a Dance Moment-es Tárák dolga lesz reggel 7-ig. A dekort pedig a Dharmatronic rakja össze mindehhez. Elővételes jegyeket innen szerezhetsz, 5000/6000-ért, a helyszínen már egy ezressel többe fog kerülni.