A nagy visszatérő – az East 17 Budapesten, megvannak a jegynyertesek

// 2015-08-12

A tomboló nyár és tombol a retró is (nemrég például Boney M/CC Catch/Alphaville-buli volt, Dobrády Ákos és a TNT zajos sikerrel turnézik az országban, ami egy parkos nagykoncertben csúcsosodott ki múlt hónapban) egyre több nyolcvanas-kilencvenes évekbeli világsztár koncertezik a hálás magyar közönségnek. Augusztus közepső hétvégéjén, tizenötödikén, szombaton a kilencvenes évek legendás fiúcsapata, az East 17 tér vissza a Total Summer Fesztiválon. Jegynyertesek a cikk végén.

East 17 manapság

Az East 17 azért alaposan eltért a korszak tucatfiúcsapataitól. Rappeltek, politizáltak, odamondogattak, és viszonylag sok botrányt is csináltak, amiről lehetett írni. 1992-ben alakultak a brit Walthamstow-ban, és már a megalakulásuk sem volt tipikusan fiúbandás (vagyis amikor a profi producer kitalálja, milyen együttes termelne kellő pénzt, és ehhez keres tagokat, vagyis mintegy castingoltat). Persze a profitszerzés azért náluk is belejátszott: az alapító Tony Mortimernek azzal a feltétellel ajánlottak lemezszerződést, ha gyűjt még maga mellé embereket, mert egy többtagú együttes azért mégicsak többet hoz, mint egy szólóénekes.

Jött hát Brian Harvey, ő hamar elsőszámú énekessé avanzsált, majd kisvártatva belépett John Hendy és Terry Coldwell is. ’92-es megalakulásukkor ki is adták a “szülővárosukról elnevezett” Walthamstow albumot (ezen mindjárt robbantották is egyik, ha nem a legnagyobb slágerüket, az It’s All Rightot) majd két év múlva a Steamet. 1995-ben az Up All Nighttal jöttek, majd egy évvel később egy mixgyűjteménnyel jelentkeztek, melyre a legnagyobb slágereik remixei kerültek.

Ezután két évvel még érkezett egy lemez, a Resurrection, aztán összeveszések, meg Brian felkapott és szanaszéjjel szedett nyilatkozata (miszerint a drog nem rossz dolog, sőt az extasy jobb emberré tesz) megtépázta a renoméjük, nem beszélve a népszerűségükről. Ő eztán ki is vált a csapatból, és hamarosan Tony is. Később újrakezdték Brian nélkül, és egyáltalán nem sikertelenül, de mégse tudtak együttmaradni. Brian Harvey szólózott, sőt olykor beszállt az East 17-be is egy-egy nosztalgiakoncertre – 2006-ban például nagy felhajtás és siker közepette adtak egy komolyabb koncertet az eredeti felállásban.

A mostani budapesti fellépésüknek keretet adó Total Summer Fesztivál már délután ötkor indul szombaton a Budapest Parkban. Pontos időrend még nincsen, úgyhogy csak felsorolni tudjuk a fellépőket: az East 17 mellett, az Animal Cannibals, a Happy Gang, a V-Tech, Csordás Tibi, Josh lép színpadra, míg a korai kapunyitással induló warmupról Spytheghost, az este hatkor kezdődő koncertek utáni buliról pedig Orbán Tamás gondoskodik.

Csütörtökig még egy tízes híján háromezer-ötszáz forintért is kapható normál jegy, ugyanez péntektől 3990 forint. A vipbelépők 4990-be kerülnek csütörtökig, utána ötszázzal többe. De jelentős számú ingyenjegykontingens áll rendelkezésre a Koncertblog olvasói számára.

Jegyet nyertek

Mit jósolt Dobrády Ákos a nekünk adott interjújában, melyik korosztályból mennek a legtöbben a július eleji Budapest Park-os koncertjére? (Segítség az interjú elején, a helyes válasz: harminc-pluszosok.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu tárgyra vártuk East 17 tárggyal augusztus 15-én, szombaton délig. A helyes megfejtést küldők közül öt nyertest választottunk: Dávodi Évát, Kelen Andreát, Olbrecht Ágnes Zsuzsannát, Szente Lajost és Tóth Attilát, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a szombat esti Total Summer Fesztiválra a Budapest Parkba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a fesztiválra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!