Túl a kereszten – megvan a párosjegynyertes Bad Religionre és Mad Caddies-re!

// 2015-08-16

Szinte pontosan két évvel legutóbbi itteni fellépésük után, augusztus 18-án, kedden ismét Magyarországon koncertezik a Bad Religion, ráadásul egy olyan előzenekarral, a Mad Caddies-zel, melyet fő fellépőként is szívesen látnánk. Megvan a párosjegynyertes a Budapest Parkba!

Háttérben a csodálatos Crossbuster 

Azon túl, hogy a Bad Religion hihetetlen módon már harmincöt éves, az a bravúr is Greg Graffinék nevéhez kötődik, hogy az újságírókat képesek voltak rávenni az “intelligens” és a “punkzene” kifejezések egy szókapcsolatban való rögzítésére is.

Az együttes nevét és jellegzetes logóját, a csodálatos Crossbustert a tagok mindenféle, tehát nem csupán és kimondottan csak a keresztény dogmatizmus iránti közös és őszinte utálata motiválta. Ahogy Greg Graffin énekes az Along the Way című koncert-dvd-n bevallotta, a fő cél a provokáció volt. Graffin egyébként azon, viszonylag csekély számú Föld-lakó közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy egy punkzenekar énekese és biológusprofesszor egy személyben.

A punkrock vagy melocore kaliforniai óriását négy tizenöt-tizenhat éves középiskolai barát alapította 1980-ban, részben a The Ramones, a The Clash, vagy éppen a Sex Pistols hatására. Hogy aztán pár évvel később némi alkotói válság, eredménytelennek tűnő útkeresés és Brett Gurewitz gitáros-énekes kábítószerekkel ápolt túlságosan bensőséges viszonya miatt föl is oszoljon a banda. Ami az útkeresést illeti: sokan egyszerűen Greg Graffin énekes múló elmezavarának tartják a szintetizátorral fűszerezett pszichedelikus rock területére tett kósza kiruccanást.

A kihagyás minden szempontból jót tett, és a ’86-os újraindulás után egyértelműen felszálló pályára került a Bad Religion. A zenekar karrierjének kiteljesedése figyelemre méltóan egybeesett időben az alternatív- és grungerock hódításával. (A Recipe for Hate elbumon található American Jesusban Eddie Vedder, a Pearl Jam énekese is hallható.) A Suffer (1988), a No Control (1989), az Against the Grain (1990), majd a Generator (1992) után a Recipe for Hate (1993) meghozta az áttörést, és a mainstream zenei média is játszani kezdte számaikat. Noha ez punkzenekarok esetében egyúttal gyakran az érdemi munkásság végét is jelenti, nem úgy a Bad Religion esetében. A Stranger Than Fiction (1994) és a The Gray Race (1996) című albumok tartják a korábban megszokott és immár elvárt szintet.

Ez, mármint a kissé sablonos, “mindig ugyanolyan” hangzásvilág vissza-visszatérő eleme a zenekritikáknak is, amire persze a srácok mellett a rajongók is magasról tesznek. A jellegzetes, többszólamú vokáljairól és a helyenként az angol anyanyelvűeknek is csak szótárral értelmezhető, politikailag érzékeny szövegeiről is ismert legendás csapat olyan neveket tudhat a hívei körében, mint a Blink-182, a NOFX, az Offspring vagy a Rancid. Az eredeti formációból jelenleg is az együttes tagja Greg Graffin, nagyobb kihagyásokkal pedig Jay Bentley és Brett Gurewitz – utóbbi egyébként egyben a napjainkra meghatározó független kiadóvá vált Epitaph Records alapítója is.

A kétezres években valamelyest lassítottak, a lendület és ihlet átmeneti megcsappanását pedig néhány kevésbé sikerült lemez is jelzi. Ezzel együtt a Bad Religion napjainkban még mindig igencsak aktív, két-háromévente jelentkezik új albummal, a legutóbbi True North (2013) után a tervek szerint jövőre érkezhet a következő. Ami pedig korábban elképzelhetetlen volt, 2013-ban történetében először zömmel karácsonyi dalok feldolgozásait tartalmazó “lp”-t adott ki (Christmas Songs).

A True North egyébként zömmel kedvező fogadtatásban részesült, és bár manapság az efféle ranglistáknak egyre kevésbé van jelentősége, a Billboard kétszázas toplistáján a tizennyolcadik pozícióig kúszott föl, ami a valaha volt legjobb eredmény az összes Bad Religion-albumot tekintetve. Továbbra is rendszeresen turnéznak, 2014-ben például az Offspringgel és a Pennywise-zal indultak közös koncertkörútra.

Augusztus 18-án, kedden este tehát irány a Budapest Park (IX. kerület, Soroksári út 60.), és érdemes úgy készülni, hogy már hétkor a helyszínen legyünk, ugyanis Graffinék előtt a Mad Caddies melegít a színpadon. Az egyebek mellett harsonával és bendzsóval felálló, 1995-ben alakult csapat számtalan stílust és irányzatot olvasztott zenei világába, a polkától a reggae-n át a punkig. Az egész pedig egy összetéveszthetetlenül sajátságos, helyenként fülbemászó, kedélyes őrületté áll össze, ami élőben adja ki igazán a lényegét. Elővételben már nem lehet jegyet kapni az eseményre, de a helyszínen jutányos hétezer-ötszázért megválthatjuk a belépőnket.

Párosjegyet nyert

Milyen punkrocknak neveztük 2010-es Sziget-ajánlónkban a Bad Religiont? Helyes válasz: filozófikus.

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Bad Religion tárggyal augusztus 18-án, kedden délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest választottunk: Lázár Zoltánt, aki másodmagával ingyen mehet az aznap esti Bad Religion- és Mad Caddies-koncertre a Budapest Parkba. Őt e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!