A legjobb angol banda – megvannak a Keane-nyertesek

// 2012-10-26

Végre eljön hozzánk is a világhírű Keane; az egyik legjobb angol bandanak tartott zenekar mögé különleges hangzása és energikus koncertjei miatt már rengeteg rajongó állt be világszerte. Most nálunk is fellépnek, október 30-án, kedden a Petőfi Csarnokban. Kisorsoltuk a két jegynyertest.

Még 1997-ben, mikor Tim Rice-Oxley megalapította a Keane-t Battle-ban, a kelet-sussexi angol városkában, nyilván maga se gondolta, hogy az egyik legsikeresebb angol bandát csinálta meg. Dominic Scott gitáros sem hitt ebben, viszonylag hamar ki is szállt, helyére Tom Chaplin jött, belőle lett az új énekes is, de így a csapatnak teljesen új hangzásvilággal kellett folytatnia – gitár nélkül, kizárólag billentyűs hangszerekkel és dobbal.

Ez eleinte problémának tűnt, de rövidesen előnyt kovácsoltak belőle – egyedi stílussal rukkoltak elő, ami végül teljesen összefonódott a Keane nevével. Több éves próbálkozás, klubkoncertezés és demokészítés után végre megtalálta őket a szerencse is: jött egy kiadó (nem mellesleg ugyanaz, mint amelyik a Coldplay-t is híressé tette), és 2004-ben piacra dobhatták Hopes and Fears című debütáló albumukat. Ezzel azonnal a brit listák élére ugrottak és sokáig ott is maradtak, egészen hetvenkét hétig, azaz közel másfél évig. Nagy-Britanniában az album platina lett, világszerte pedig mintegy hatmillió példányt adtak el belőle.

Ezután is minden anyaguk vezette az angol slágerlistákat, többször szavazták meg aktuális lemezüket az Év Albumának Angliában, és még sok más országban, köztünk hazánkban is. Nyertek fél tucat Brit Awards-, Q Magazine-, MTV- és Ivor Novello-díjat mint a legjobb dalszerzők, és többször jelölték őket Grammyre is.

A fergeteges siker ellenére a csapattagoknak nem alakultak sztárallűrjeik, nem kérnek különösebb extrákat az öltözőbe, nincs saját szakácsuk (vagy legalábbis nem hurcolják koncertekre), például meg akarják kóstolni a helyi fogásokat, és rocksztárokhoz szinte nem is méltón az egészségeseket előnyben is részesítik. Az sem túl rocksztáros, hogy nem igatzán vannak botrányaik, házasok, és fellépéseik helyszínéről emléknek is csak képeslapokat szereznek be.

A Live Nation szervezte október 30-i koncert a vadonatúj Zulu Winter angol együttes fellépésével kezdődik este nyolc óra, majd jön a Keane lehengerlő programjával, melyben több mint húsz dalt is eljátszanak, ráadásul több mint két órában, és persze benne vannak a legnagyobb slágereik,  az Everybody’s Changing, a Somewhere Only We Know, a Crystal Ball, a This Is The Last Time vagy az Is It Any Wonder is. 

Jegyet nyertek

Melyik rockklasszikus koncertezett többször a Petőfi Csarnokban? (Segítség korábbi cikkünkben.)

A megfejtéseket október 29-én, hétfőn délután ötig várjuk a jatek@koncertblog.hu címre, Keane tárgyú levélben. A helyes megfejtést beküldők között két belépőt sorsoltunk ki a Petőfi Csarnok-beli Keane-koncertre, október 30-ra: Kis Annamáriának és Szirmai Juditnak. A nyerteseket e-mailben e-mailben értesítettük (és nevüket Facebook-oldalunkon is közzétettük), egyben közöltük velük a koncertre bejutás menetét.

 

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra