Vissza kell fizetni az Elton John-koncert EU-támogatását

// 2010-11-22

A 2009-es nápolyi Elton John-koncert szervezőjét arra kötelezték, hogy fizesse vissza a 720 ezer eurós uniós támogatást, melyet a Campania régió fejlesztésére szánt pénzből használt föl. Az EU-vizsgálat során Elton vétkessége nem merült föl.

A 2009-es nápolyi Elton John-koncert szervezőjét arra kötelezték, hogy fizesse vissza 720.000 eurós EU támogatást, amit Campania régió fejlesztésére szánt pénzből használtak föl a szervezők. Az EU-s vizsgálat során Elton John vétkessége nem került szóba.
Ahogy a koncertblogon már beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság vizsgálja, hogy régiós támogatását jogosan használták-e fel Campania tartományban, az ügyben közvetve érintett Elton John is, aki a régiós támogatásból részesülő nápolyi Piedigrotta fesztiválon adott gigakoncertet. A botrányt Mario Borghezio, európai parlamenti képviselő robbantotta ki, mikor azt mondta, hogy ez a visszaélés gyalázat a tartományra nézve.
A tények alapos vizsgálata után a bizottság a héten értesítette az olasz szervezőket és Campania tartomány kormányzatát, hogy a szóban forgó 720000 eurós támogatást vissza kell fizetniük. Ton Van Lierop bizottsági szóvivő hivatalos nyilatkozata szerint a fesztivál a regionális fejlesztési program keretén kívülre esik.
“A kulturális rendezvények és a kultúra támogatása ugyan beleillik támogatási rendszerünkbe, de azoknak ez eseményeknek mindenképpen hosszú távú befektetéseket kell szolgálniuk” – szögezte le Van Lierop.
A popsztár Nápolyban, a Piedigrotta fesztiválon lépett fel még 2009 szeptemberében, amire közel százezer ember váltott jegyet és a televízió is élőben közvetítette. Dario Scalabrini, a fesztivál igazgatója a hírügynökségnek tett nyilatkozatában elmondta, hogy a koncert Nápolyt és környékét volt hivatott népszerűsíteni és ezt meg is tette.
Az EU-támogatás nagy része –  a teljes összeg hozzávetőleg 2,25 M Euro – nincs veszélyben, de tény, hogy a koncert pénzügyi ellenőrzése része Campaniaban felhasznált EU-pénzekről szóló vizsgálatnak.A 2009-es nápolyi Elton John-koncert szervezőjét arra kötelezték, hogy fizesse vissza 720000 eurós Európai Uniós támogatást, melyet a Campania régió fejlesztésére szánt pénzből használtak föl a szervezők. Az EU vizsgálat során Elton John vétkessége nem merült föl.

Virítsd a lóvét!

Ahogy arról már blogunk beszámolt, az Európai Bizottság vizsgálatot indított arról, hogy jogosan használták-e fel a régiós EU-támogatásokat Campania tartományban. Az ügyben közvetve érintett Elton John is, aki a támogatásból részesülő 2009 szeptemberi nápolyi Piedigrotta fesztiválon adott koncertet, melyet majd kétszázezer ember láthatott élőben, és további milliók a tévék előtt.

A botrányt Mario Borghezio, európai parlamenti képviselő robbantotta ki, szerinte ez a visszaélés gyalázat a tartományra nézve. A tények alapos vizsgálata után a bizottság a héten értesítette az olasz szervezőket és Campania tartomány kormányzatát, hogy a szóban forgó 720 ezer eurós támogatást vissza kell fizetni – írta a BBC internetes oldala.

Ton Van Lierop bizottsági szóvivő hivatalos nyilatkozata szerint a fesztivál a regionális fejlesztési program keretén kívülre esik. “A kulturális rendezvények és a kultúra támogatása ugyan beleillik támogatási rendszerünkbe, de azoknak ez eseményeknek mindenképpen hosszú távú befektetéseket kell szolgálniuk” – szögezte le Van Lierop.

Dario Scalabrini, a fesztivál igazgatója sem maradt csendben, elmondta, hogy a koncert Nápolyt és környékét volt hivatott népszerűsíteni, és ezt a célját el is érte. A Campaniának folyósított EU-támogatás egésze – hozzávetőleg 2,25 millió euró – nincs veszélyben, de tény, hogy a koncert pénzügyi ellenőrzése a Campaniaban felhasznált EU-pénzekről szóló vizsgálat része volt.