Tech: 360 fokos felvételek a Koncertblog közvetítéseiben

// 2010-12-14

Tovább bővül a Koncertblog élő online-közvetítéseinek eszköztára. Egy-egy koncertről gömbpanorámás kamerával rögzített 360 fokos felvételeket is láthattok nálunk a Neonia Kft Orbis Technologies elnevezésű projektjének segítségével.

Az együttműködés első gyümölcseként a Cirque de Soleil előadássorozatát megelőző helyszínbejáráson Orbis-kamerával készítettek 360 fokosos felvételeket a Neonia Kft. munkatársai. Nagyon izgalmas új interaktív technológiáról van szó, melynek lényege, hogy nem az operatőr határozza meg, mit lásson a néző, hanem ő maga.

Egy nagyon izgalmas új interaktív technológiáról van szó, melynél nem az operatőr határozza meg, hogy a néző mit lásson. A TV2 próbálkozik hasonló szintén kiváló, de eggyel egyszerűbb megoldással a Megasztár döntőinek online adásai alatt. Ők egy kamerát állítanak egy a légtérben elhelyezett gömbtükörre, így az operatőr a tükör segítségével képzett henger mentén pásztázza a teret, de a képek jóval szűkebb keresztmetszetet fognak át, mint az Orbis technológiájában.
Csillag Tamásnak, a Neonia kreatív-vezetőjének magyarázata alapján az Orbisnál egy gömbkamerát kell elképzelni, ahol összesen 6 külön optika veszi a teret és így kapjuk meg a mozgó gömbpanoráma képet. A felhasználó egy virtuális kamerát irányít egy 3D-s gömb közepén, melynek felszínére vetítjük az előtte rögzített teret.
A nézőnek nem kell az operatőr szemére hagyatkozni, hanem saját maga határozhatja, hogy a mit akar látni a felvételen rendelkezésére álló 360 fokos térben. Mi már ki is próbáltuk a cuccot az eddigi rögzítetett képeken és el is szédültünk rendesen. Olvasóink is tesztelhetik az újszerű megfejtést a cikkbe varrt videókon vagy az Orbis oldalán.Tovább bővül a Koncertblog élő online-közvetítéseinek tárháza. Egy-egy koncertről gömbpanorámás kamerával rögzített 360 fokos felvételeket is láthattok nálunk a Neonia Kft Orbis Technologies elnevezésű projektjének segítségével.Az együttműködésünk első gyümölcseként a Cirque de Soleil előadás-sorozatát megelőző helyszín bejáráson készítettek Orbis-kamerával  360 fokosos felvételeket a Neonia Kft. emberei.

Csillag Tamás, a Neonia kreatív vezetőjének magyarázata szerint egy gömbkamerát kell elképzelni: összesen 6 külön optika veszi a teret, így kapjuk meg a mozgó panorámaképet. A felhasználó egy virtuális kamerát irányít egy 3D-s gömb közepén, melynek felszínére vetítik az előtte rögzített területet.

A nézőnek nem kell az operatőr szemére hagyatkozni, hanem saját maga határozhatja meg, hogy mit akar látni a felvételen rendelkezésére álló 360 fokos térben. Olvasóink is tesztelhetik az újszerű megfejtést a cikkbe varrt videókon vagy az Orbis oldalán.

Egyelőre csak a rögzített képekkel játszhatunk a fent levezetett módon, de a Neonia munkatársai már dolgoznak a technikán, amely élő felvételeken is rendelkezésre bocsátja e tág játékteret.

A TV2 egyébként hasonló, bár eggyel egyszerűbb megoldással próbálkozik a Megasztár döntőinek online adásai alatt. A tévé egy kamerát állít egy, a légtérben elhelyezett gömbtükörre, így az operatőr a tükör segítségével képzett henger mentén pásztázza a teret, de a képek jóval szűkebb keresztmetszetet fognak át, mint a Neonia Orbis-kamerája.

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x).

Címkék: , ,