Sztárjárás Budapesten – 2011, a nagykoncertek éve

// 2011-02-25

Az alakuló 2011-es budapesti koncertműsorból is látszik, hogy a zeneipar hangsúlya a lemezkereskedelem hanyatlásával a koncertszervezés felé terelődik. Így Budapestet is egyre több jelentős sztár ejti útba.

Rihannára decemberig kell várni

Korábban sokat kritizálták a nagy hazai koncertszervezőket azzal, hogy éppen aktuális sztárokat nem képesek Magyarországra hozni. Lady Gaga tavaly novemberi pesti koncertjével rá is cáfoltak erre. Shakirát sem mondhatjuk éppen matuzsálemnek, ő már simán az új évezred terméke. Arról meg, hogy mekkora sztár, egyebet sem kell mondanunk, mint hogy a dél-afrikai focivébé döntője előtt is ő adta elő saját dalát, a szexis Waka, wakát, a tornához kapcsolódó legnagyobb slágert. A művésznő egyébként 2007-ben már járt Budapesten, május 5-én pedig ismét a Papp László Budapest Sportarénában harsog.

A még ifjabb és, ha lehet, még szebb dívát, Rihannát december 8-án köszönthetjük a Papplaciban, és talán addigra az énekesnő bizarr rózsaszín haja is a múlté lesz. Szó van még a hosszú idő után idén visszatérő, korábban drogproblémákkal küzdő brit soulkirálynő, Amy Winehouse budapesti koncertjéről is – konkrétumok még nincsenek, titkolózás van.

A 80-as évek végén, a 90-esek elején gyártotta slágereit a Roxette, többek között a magyar rendszerváltás egyik himnuszá vált Listen to your Heart-ot. A svéd popduó nyitja a budapesti nyarat június 1-én, szintén az Arénában.

Az 1990-esek végén föltűnő brit elektronikus zenei brigád, a Faithless számos szigeti koncert után szintén az Arénában játszik bő három hét múlva, március 21-én. Szintén a kilencvenesek nagy durranása volt a stoner stílust megteremtő rockbanda, a Queen of the Stone Age, ők május 28-én játszanak a Pecsában. Egy héttel korábban, tehát május 21-én, de az Arénában mutatja be a Pink Floyd halhatatlan projektjének a Falnak a legújabb változatát a zenekar egykori vezetőjének, Roger Watersnek a turnéra verbuvált bandája.

El is jutottuk a nagy öregekhez, akik egyébként nem véletlenül kedvesek a koncertszervezők számára: egy Metallica-, AC/DC-, U2- vagy Rolling Stones-turné jövedelmezőségével még Lady Gaga is csak hellyel-közzel állja a versenyt.

Érthető tehát, hogy jó pár további legenda is koncertezik az idén Budapaesten. Nagy sikerrel futnak az utóbbi években a trashmetál nagy négyesének 80-as évekből ránk maradt bandái, a Metallica, az Anthrax, a Slayer és a Megadeth. Az utóbbi kettő Budapestre is eljön, a Megadeth és a Slayer április 8-án váltja egymást az Aréna színpadán.

Nem először készül Budapestre a már az 1969-es woodstocki fesztiválon is föltűnő Joe Cocker. Az összetéveszthetetlen hangú énekes június 5-én este veszi be a Papp László Sportaréna színpadát. Pontosan egy hónappal később, július 5-én pedig Carlos Santanának tapsolhat a budapesti közönség, már sokadszor.

A tavalyi pesti koncert nagysikere után Sting is visszatér az Arénába a londoni királyi szimfonikusokkal. A Police egykori frontembere június 30-án töltheti meg ismét az Arénát. A végére a könnyűzenén túlmutató Duke Ellington Orchestra koncertjét hagytuk. A névadó által alapított, hosszú évtizedek óta működő nagy zenekart, immár az unoka vezeti.

Biztosak vagyunk benne, hogy koránt sem telt be még az idei koncert naptár, további nagy bejelentéseket is várhatunk még a szervezőktől. Hogy mást ne mondjunk, Prince esetleges budapesti koncertjéről is suttognak.