Szaúd-Arábia bevásárolta magát a világ legnagyobb koncertszervező cégébe

// 2020-04-28

Az ország befektetési alapja 5,7 százalékos részesedést szerzett a Live Nationben.

Az ügylet ún. passzív akvizíció volt, tehát a piacon vásároltak össze 12 337 569 darab részvényt, ami a becslések szerint 500 millió dolláros befektetés. A hírre mintegy 2 százalékkal emelkedtek a Live Nation részvényei.

A céget nyilván kiemelten sújtja az koronavírus-járvány, tekintve, hogy március óta nem rendeznek koncerteket (se sporteseményeket, melyek szintén fontos részei a Live Nation portfóliójának). A lemondott eseményekre megvásárolt jegyek árát eleinte vonakodtak minden további nélkül visszaadni, amiért perek is indultak ellenük. A vállalat a válságkezelés részeként már korábban új, 120 millió dolláros hitelszámlát nyitott, illetve kezdeményezte a meglévő hiteleik átütemezését, és persze jelentősen csökkentette a költségeit is.

A szaúdi kormánynak egyébként már ez a második olyan nagybefektetése áprilisban, amit a világválságban bajba került ágazatban eszközölt. Az első kb. másfélszer akkora összegű volt, mint Live Nationbe rakott pénz: 775 millió dollárért szereztek részesedést vásároltak a Carnival Cruises hajótársaságban, mely óceánjárós luxusutazásairól ismert.

Szaúd-Arábia egy ideje óta amúgy is egyfajta nyitást próbál megvalósítani, tavaly októberben például felléphetett az országban a BTS k-pop-fiúcsapat, meg két éve már nők is vezethetnek autót, szerezhetnek jogosítványt, és szintén két évvel ezelőtt nyithatott meg az első mozi is az országban.

Persze ennek az egésznek nem annyira tett jót, hogy ugyanebben az évben, tehát 2018-ban az ország isztambuli főkonzulátusán brutálisan meggyilkolták a Washington Postnak dolgozó Dzsamál Hasogdzsi újságírót. Emiatt

Eközben Hollywoodban sok cég vonakodott befektetéseket venni az alapból, Jamal Khashoggi újságíró meggyilkolását követően. Volt olyan hollywoodi cég, mely emiatt 400 millió befektetést adott vissza. Illetve fontos média- és szórakoztatóipari szereplők mondták vissza a részvételüket az ország fővárosában, Rijádban megrendezett, a Future Investment Initiative konferencián.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Amerikában is megy a nyíltlevelezés: