Roma Fashion Show mindenkinek – LIVE

// 2010-07-22

 

 

Nem koncert ugyan, de kulturális szempontból érdekes eseménynek ígérkezik a szombati Roma Fashion Show, amit a Bánkitó Fesztivál és a Gödör közös szervezésében ejtenek meg este nyolctól a Gödörben. Az ingyenes rendezvényen a Romani Design divattermékeit mutatják be, amelyek azon túl, hogy megfelelnek a modern kor elvárásainak, tovább éltetik a roma kultúra tradícióit, sokszínűségét. A Koncertblogon élő közvetítésben követhetitek az eseményeket.

 

A stúdió alapítója, Varga Erika elsődleges céljai között tartja számon a társadalmi különbségek enyhítését is. Mivel a nagyközönség számára is értéknek számító, tradicionális roma motívumokkal díszített termékek nem csak a romák számára jelenthetnek modern, divatos viseletet, bárki simán felvállalhatja azokat. Kérdés, hogy egyáltalán a cigány fiatalok hogyan viszonyulnak ehhez, ezért is kíváncsian várjuk a bemutatót.

 

“Célja a roma viseleti kultúrában fennmaradt tradíciók felelevenítése és megőrzése nem statikus, múzeumi keretek között, hanem széles közönséget megszólító produktumok, igényes, minőségi divattermékek, alkotások bemutatásával. A Romani Design teljesen egyedülálló. Újszerű, mert a romák kultúráján alapuló, azt kiszolgálni akaró ruhák, kiegészítők, ékszerek, kézműves termékek nem készültek mind ezidáig Magyarországon. Sem a divat-, sem az ékszeripar nem fejlesztett ki termékeket kifejezetten a roma emberek számára, a roma kultúrából táplálkozva. Az köztudott, hogy a roma népcsoport ezen a két területen is sajátos, egyedi jegyeket hordoz. A Romani Design ezt a meglévő, ki nem elégített igényt igyekszik kiszolgálni: tradicionális roma öltözékek és kiegészítők, valamint azok motívumainak felhasználásával, a XXI.század igényeinek megfelelő divatos dizájn termékek tervezésével, előállításával.” – írják oldalukon.