Nem csak a mikrofont köpködi tele – jegyet nyert Beardymanre

// 2015-08-31

Beardyman, korunk “beatboxer Mozartja” az A38-on teszi tiszteletét szombaton, de több lesz itt, mint beatbox, hiszen saját hangjával nemcsak a mikrofont köpködi tele, hanem azt elektronikusan torzítva, effektezve, beloopolva rekreál bármilyen számot a hangjával, ami csak az eszébe jut. A számok között pedig ízléses viccekkel, mintegy varietéhangulatban kerekíti ki az esténket. A Beardyman-koncertek mindig egyedi, megismételhetetlen élmények. A mostanira jegyünk is van természetesen, a játék pedig lezárult.

 

Beardyman aka Darren Foreman óriási tehetség. Már háromévesen elkezdett hangokat utánozni, az első kiszemelt Michael Winslow volt a Rendőrakadémiából, igen, ez Jones karaktere volt, aki a szájával bármire képes volt. Tízéves korára már egy szimfóniát szerzett az iskolai zenekarnak. De csak amikor látta Razhelt élőben, akkor esett le neki, hogy akár beatboxerkedéssel is lehet egy egészestés show-t adni, nemcsak kitölteni az űrt két szám között.

Egész korán elkezdett fellépni, és az első előtt persze még művészneve sem volt, és mivel akkor szakállas volt, a promóter gyorsan rátolta a flyerre, hogy Beardyman, azaz Szakállas. Húszévesen már a legjobb beatboxerek között volt, 2006-ban és 2007-ben angol beatbox-bajnok lett, és hogy hagyjanak másoknak is esélyt, 2008-ban már inkább berakták a zsűribe. Ekkortájt spanolt össze a 2007-es DMC-bajnokkal, JFB-vel, akivel közös klubestet toltak Battlejam néven, ahol az élő hang-loopolás mellett szkreccseléssel és videokeveréssel is kiegészítették a küzdelmet. 

Amikor darabokra szedi a Coachellát

Furábbnál furább dolgokkal hívja föl magára a figyelmet, beöltözött már majomnak az angol Bestival fesztiválon. Elvist is megszemélyesítette egy fellépésén, de többször adta már ki magát Professor Bernhard Steinerhoffnak, az osztrák klímaszakértőnek. De az igazán furák a kütyüjei, melyeken a hangját modulálja. Sokáig a Korg Kaoss Chaos Pad 3-ját használta, de 2012 óta saját kütyüt fejleszt, Beardytron 5000 Mkll néven.

Ahogy egy interjúban elmondta: “Lehetővé teszi nekem, hogy mást ne kelljen használnom, csak a hangomat, hogy zenét írjak azonnal, ahogy azt a fejemben hallom, a fizikai létezés hátráltató tényezői nélkül.”  Akit érdekel a livelooping, az megnézheti a videót, amit Mr. Hopkinsonnal, egy angol visualartisttal készített – a Monkey Jazzben jól kiokít mindenkit, hogy hogyan is kell ezt tolni. 2011-ben albumot is csinált, ráadásul verhetetlen címet is talált neki: I Done A Album.

Októberben koncertkörútra indul az Egyesült Királyságban, a szintén jó című One Record per Hour, azaz Óránként egy albumra. Itt tényleg egyalbumnyi új szám születését követheti a közönség, ráadásul még be is kell segíteniük. Így készül el egy korrekt reggae-nóta élőben abból a mondatból, hogy Gareth, my little pony is a slut

Eleinte gondolkodtunk interjúban, de aztán láttuk, mennyire képtelenség lenne, hiszen korábban már mások megpróbálták. De ne is csodálkozzunk, aki képes három perc alatt elképesztően vicces tartalmú, szabályos rímekkel kapcsolódó dalszöveget írni fejben, az nem fog érvényesülni hagyni egy újságírót se. A buli bemelegítője a magyar beatbox hírvivője, Basslime lesz, a jegyek pedig elővételben háromezer-ötszáz, a helyszínen pedig háromezer-kilencszáz forintba kerülnek majd. De te inkább nyerj velünk egyet!
Játék
Melyik általunk is élőben közvetített hazai fesztiválon lépett föl Beardyman 2011-ben? (Segítség korábbi ajánlócikkünkben, a helyes válasz: Fridge Fesztivál.)
A megfejtéseket szeptember 5-én, szombaton délig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Beardyman tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest választottunk: Christopher Reevest, aki ingyen mehet a szombat esti Beardyman partyra, az A38-ra. A nyertest e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!