Túl olaszosan játszanak, hogy még zenét is hallgassanak közben

// 2020-04-21

A legnagyobb magyar társasjátékos vlog, a Mit Játsszunk? saját dallal és videoklippel jelentkezett.

A Játszani szexi című videoklip múlt héten jött ki, producere Pierrot, aki egyszerre zenei producer és társasjáték-fejlesztő/szerző (manapság azért már inkább az utóbbi) – a Mit Játsszunk? Győri-Nádai Rékájával és Győri Zoltánjával portfóliópartnerünk, a Metabro készített interjút.

Amúgy is terveztetek saját klipet/zenét, vagy a karantén hozta ki belőletek, esetleg csak meggyorsította?
– A társasjátékos zene – később a hiphop – ötlete már 2019 novemberében megfogalmazódott bennünk, egyszerre szántuk bevonzó és szórakoztató tartalomnak. Zoli fejéből pattant ki a szöveg gyakorlatilag a villamoson, de ezt persze utána még sokat csiszolgattuk. Amint elkészült a dalszöveg, decemberben megkerestük Pierrot-t, képzelhetitek, hogy izgultunk, mit szól majd a kezdeményezéshez, hisz mi a kezdetektől őt gondoltuk zeneszerzőnek a projekthez. Szerencsére nagyon jó fej volt, tetszett neki az ötlet, így ő is nekiállt a dal munkálatainak, és már februárban stúdióba mehettünk felénekelni.

Hogyan zajlott az alkotói folyamat Pierrot-val?
– Meglepően gördülékenyen. Sok félelem volt bennünk, hiszen ő hiába profi, mi még nem csináltunk stúdiófelvételt, énekelni pedig annyit énekeltünk, amennyit a színészi munkáink megkívántak. Pierrot tapasztalt producerként és dalszerzőként is nagyon kedvesen és profin kezelt minket, és nagyon pontos és könnyen követhető utasításokat adott nekünk, így vele született meg a dal. A terv a klipre persze sokkal összetettebb volt eredetileg, fotóstúdióban gondolkodtunk operatőrrel és szakemberekkel, több statisztával. Ebbe a helyzetbe szólt bele a koronavírus karanténhelyzete, mi azonban nem akartuk elengedni ezt a szerintünk remek projektet. Proaktív emberekként kreatívan alkalmazkodtunk a helyzethez és végül itthon csináltunk egy karanténklipet, amibe a barátaink, kollégáink, ismerőseink otthoni videót is belevágtuk, és amiből aztán Csikós Gergő barátunk vágott meg egy profi videoklipet a zenénk alá.

Tudtok zenei tematikájú társasjátékról?
– Szerintem ez igazi ritkaság, hirtelen csak a Timeline sorozat: Zene és mozi kiadása, meg a Csapasd a ritmust! jut eszünkbe, nem jellemző, hogy egy játék konkrétan csak zenei témájú legyen. Persze van egy-két Activity-variáns, amiben lehet dalolni, meg néhány zenei kvíz, és tavaly kijött egy klasszikus zenére építő kártyajáték, a Lord of the Chords, de azt kevesen ismerik.

Hogy érint titeket a karantén és következményei, munka, a társasjátékos projektjeitek, illetve magánéleti vonatkozásokban?
– Munka téren minket is erősen érint, hiszen üzleti trénerként, játékosítással foglalkozó szakemberekként nagyon offline közegben mozogtunk. A járvány miatt most minden céges rendezvényünk, társasjátékos előadásunk, szakmai tréningünk szeptemberre tolódott, számos fesztivál és művház felkérését kellett így átvariálnunk, de természetesen megoldottuk. Nagy szerencsénk, hogy a Mit Játsszunk? vlog mára az egyik főállásunkká vált, így most több időnk maradt ezen a társasjátékozást népszerűsítő projektünkön dolgozni. Magánemberként sem könnyű, annak ellenére sem, hogy mi sokat dolgoztunk itthonról a vírus előtt is, így nem ismeretlen a bezártság helyzete, azonban két és fél éves kisfiunk mellett itthon sosem unatkozunk.

Mit szerettek hallgatni társasozás közben? Játék- vagy inkább hangulatfüggő?
– Változó, ahogy a hangulatunk kiadja. Rékának van egy „aktuális kedvencek” listája a Spotify-on, amit alkalmanként élesítünk, de ezt főleg akkor hallgatjuk, ha ketten játszunk. Ha már négyen vagy többen vagyunk, akkor többnyire semmilyen zenét nem teszünk be, túl nagy lenne a hangzavar, mert elég olaszosak vagyunk. A baráti körben azonban többen használnak konkrét Youtube-lejátszási listákat, vagy keresnek hangulatban/korban/tematikában a játékhoz illő háttérzenéket, ez sokban segítheti a flow-élményt. Vannak azonban olyan oldalak is ahol konkrétan a társasjátékhoz lehet zenét keresni, ilyen például a Melodice vagy a Tabletopaudio.

Egyébként mi a kedvenc zenei stílusotok, zenészeitek?
Zoli: Nekem nagyon vegyes a zenei ízlésem: a Kalákától a System of a Downig mindenből szeretek szemezgetni. Gyerekkoromban Animal Cannibalson nőttem fel, egyetemista éveimben tombolt bennem a metálláz, ez például ki is tartott a mai napig. Volt tomboló Metallica-, Slipknot-, Quimby- és Bruno Mars-korszakom is. Nagyon szeretem a filmzenéket, nagy kedvencem Hans Zimmer, életre szóló élmény volt számomra a koncertje, de John Williams és Alan Silvestri dallamai is sokat kísérték az életem. Mostanában igyekszem tovább bővíteni az ismereteimet, Réka hatására például Palya Bea művészete is megérkezett az életembe.
Réka: Én is mindenevő vagyok, elsősorban rock-pop vonalon, a jazzt és a hörgős metált nem szeretem talán egyedül. Számomra zenét hallgatni fantasztikusan meditatív élmény, és rólam tudni lehet azt is, hogy imádok énekelni, dúdolni, zümmögni valamit, úgyhogy nem csoda, hogy két ennyire zeneszerető szülő mellett már Csabi fiunk is nagy rajongó. Queentől kezdve Halász Juditig nálunk minden pörög, a népdalokon át a Bagossy Brothersig mindent énekelünk és szívesen hallgatunk.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)


Épp nemrég készítettünk interjút Pierrot-val: