Mint Marylin Manson feje belülről – a Festival Awards Europe 2010-es nyertesei

// 2011-01-15

Hollandiában, a groningeni Stadsschwoburgban január 12-én kiosztották a Festival Awards Europe díjakat a legjobb európai fesztiváloknak, fesztiválozó zenekaroknak és promótereknek. A teltházas eseményt az Eurosonic Noorderslag 25. születésnapjának nyitóünnepségén rendezték. A szervezők megadták a módját, Alice Gold, Laura Jansen és Ben L’Oncle Soul is föllépett a gálán.

Hollandiában a groningeni Stadsschwoburgban osztották a Festival Awards Europe díjakat január 12-én, szerdán este, a legjobb európai fesztiváloknak, fesztiválozó zenekaroknak és promótereknek.  A telt házas esemény az Eurosonic Noorderslag 25. születésnapjának nyitóünnepségén rendezték. A szervezők megadták a módját és Alice Gold, Laura Jansen és Ben L’Oncle Soul léptek fel
A közönség és a szakmai zsűri, sőt még a föllépő zenészek döntés alapján is ítélnek oda díjakat. A Festival Awards Europe az egyetlen olyan díj, mely kizárólagosan  fel- és elismerése annak, hogy az adott szervező és fellépő mennyi munkát és energiát fektet abba, hogy a helyi gazdaságnak euró milliókat termeljen, és szebbé tegye a fesztivál látogató tízmilliók nyarát.
A közönség szavazata alapján a legjobb nagy európai fesztivál a lengelországi Heineken Open’er lett Fesztivál lett, a közepes fesztiválok közül az ír Electric Picnic Music & Arts Festival kapta a legtöbb szavazatot, míg a kis fesztik közül a lengyel 5 Tauron Nowa Muzyka Festivalt vélte legjobbnak Európában a legtöbb szavazó. A szavazó közönség szerint egy írországi rendezvény, a Temple House Festival a legjobb új -, a németországi Rolling Stone Weekend a legjobb nem szabadtéri feszt, míg a legjobb line up-ot (fellépő listát) a szintén ír Oxegen tudhatja magáénak.
A zenekarok közül a  a brit Muse, őket választotta a közönség 2010 legjobb fesztivál-headlinerének és ők írták az év feszti-himnuszát az Uprising című dalt. A legjobb új zenekar büszke díját pedig a Florance and the Machine kapta a Festival Awards Europe-on.
A szakmai elismerések közül YOUROPE környezetvédelmi díját, a Green ’n’ Cleen díjat, a portugáliai Boom kapta. A fellépők is kiválasztották kedvenc nyári dzsemborijukat, ez a németországi Melt lett. A főszervező Stefan Lehmkuhl meg is lepődött a megtiszteltetés miatt, majd az Oasis-os Noel Gallaghert idézte, aki szerint a Melt olyan, mint Marylin Manson feje belülről.
Az év promótere a Kilimanjaro/K2 lett a Virtual Festivals Europe szeint, míg a YOUROPE életmű díját a híres Roskilde alapítója, Leif Skov kapta. Skov a díj miatt a groningeni közönség meg az ő beszéde után hatódott meg: “A zene és az emberek együtt hegyeket tudnak megmozgatni, és nézőpontokat változtatnak meg. A fesztiválokkal végzett munkánkkal mi új értékeket teremtettünk, mely felette áll a hagyományos értékeknek, és nem mérhető szokványos mércével.”.:
Végül James Drury, a Festival Awards Ltd, vezére és Cristof Huber a YOUROPE titkára is értékelt. Drury Európa érdeklődését ecsetelte – “Több, mint 350 ezer szavazat és a 37%-os növekedés a rendezvények számában mutatja a hatalmas érdeklődést, mely kontinens-szerte érződik. Ez egy csodás ünnepsége volt Európa legjobb fesztiváljainak.” -, míg Huber a díj presztízsének folyamatos emelkedéséről beszélt: “Hatalmas lépés ez a tavalyi évhez képest, bizakodva nézünk a jövő évi díjátadás elé, és biztosak vagyunk benne, hogy további növekedést tapasztalhatunk meg.”.Hollandiában, a groningeni Stadsschwoburgban osztották a Festival Awards Europe díjakat január 12-én, szerdán este, a legjobb európai fesztiváloknak, fesztiválozó zenekaroknak és promótereknek.  A telt házas esemény az Eurosonic Noorderslag 25. születésnapjának nyitóünnepségén rendezték. A szervezők megadták a módját és Alice Gold, Laura Jansen és Ben L’Oncle Soul léptek fel.

Florance and The Machine: a legjobb új zenekar

A Festival Awards Europe 2010-es, a közönség és a szakmai zsűri – benne a föllépő zenészek – döntése alapján a legjobb fesztiváloknak, fellépőknek, promótereknek odaítélt díjait a hollandiai Groningenben adták át szerdán, január 12-én. A díj elismeri, hogy az adott szervező és fellépő mennyi munkát és energiát fektet abba, hogy a helyi gazdaságnak eurómilliókat termeljen, és szebbé tegye a fesztivállátogató tízmilliók nyarát.

A közönség szavazata alapján a legjobb nagy európai fesztivál a lengelországi Heineken Open’er lett, a közepes fesztik közül az ír Electric Picnic Music & Arts Festival kapta a legtöbb szavazatot, míg a kicsik mezőnyében a lengyel 5 Tauron Nowa Muzyka Festival győzött. A szavazóközönség szerint egy írországi rendezvény, a Temple House Festival a legjobb új -, a németországi Rolling Stone Weekend a legjobb nem szabadtéri feszt, míg a legjobb line up-ot (fellépőlistát) a szintén ír Oxegen tudhatja magáénak.

A zenekarok közül a brit Muse-t választotta a közönség 2010 legjobb fesztivál-headlinerének, és Uprising című daluk lett az év fesztihimnusza. A legjobb új zenekar büszke díját pedig az angol Florance and the Machine kapta a Festival Awards Europe-on.

A szakmai elismerések közül YOUROPE környezetvédelmi díját, a Green ‘n’ Cleen-t a portugáliai Boom kapta. A fellépők is kiválasztották kedvenc nyári dzsemborijukat, ez a németországi Melt lett. Az örömittas főszervező, Stefan Lehmkuhl az Oasisos Noel Gallaghert idézte, aki szerint a Melt olyan, mint Marylin Manson feje belülről.

Az év promótere a Kilimanjaro/K2 lett a Virtual Festivals Europe szeint, míg a YOUROPE életműdíját a híres dániai Roskilde alapítója, Leif Skov kapta. Skov a díj miatt, a groningeni közönség meg az ő beszéde után hatódott meg: “A zene és az emberek együtt hegyeket tudnak megmozgatni, és nézőpontokat változtatnak meg. A fesztiválokkal végzett munkánkkal új értékeket teremtettünk, mely felette áll a hagyományos értékeknek, és nem mérhető szokványos mércével”.

Végül James Drury, a Festival Awards vezére és Cristof Huber, a YOUROPE titkára is értékelt. Drury Európa érdeklődését ecsetelte – “A több mint 350 ezer szavazat és a 37 százalékos növekedés a rendezvények számában mutatja a hatalmas érdeklődést, mely kontinensszerte érződik” -, míg Huber a díj presztízsének folyamatos emelkedéséről beszélt: “Hatalmas lépés ez a tavalyi évhez képest, bizakodva nézünk a jövő évi díjátadó elé, és biztosak vagyunk benne, hogy további növekedést tapasztalhatunk még”.

 

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)