Eszkimó asszony főpróbál – közvetítünk a XII. Világveleje Fesztiválról

// 2011-01-14

Immár tizenkettedszer rendezik meg az év elején szokásos összművészeti dzsemborit, a Világveleje Fesztivált. A fiatal művészek kiállításával, performanszokkal és természetesen koncertdömpinggel teljes feszti jövő szerda estétől, azaz 19-étől (sőt már 18-ától), vasárnap hajnalig tart, így az utolsó hivatalos estje a 22-ei, szombati lesz, a Gödörben. Terveink szerint több koncertet közvetítünk a fesztiválról, de még nem tudjuk, melyiket.

Immár tizenkettedszer rendezik meg az évelején szokásos összművészeti dzsemborit a Világveleje Fesztivált. A fiatal művészek kiállításával, performanszokkal és természetesen koncertdömpinggel teljes feszti jövő szerda estétől, azaz 19-étől, vasárnap hajnalig tart, így az utolsó hivatalos estje a 22-ei szombati lesz a Gödörben. A rendezvény nagy durranása a nyolcvanas évek nagyhatású underground dívájának Méhes Mariettának az alkalmi visszatérése. A szőke szépség nemcsak a Trabant együttes énekeseként tűnt fel a nyolcvanas évek elején, de olyan többé-kevésbé kultfilmekben is, mint A kutya éji dala, Kopaszkutya és Az Eszkimo asszony fázik. A terveink szerint több koncertet közvetítenénk a Fesztiválról, de egyelőre még konkrétumok nincsenek.
Január 19-étől 22-éig, szerdától szombatig tart a világveleje fesztivál a Gödörben, remélhetőleg a Koncertblog kameráinak vigyázó optikái a szerdai első napon este hétkor megnyitják a fiatal művészek kiállítását. Benkovits Balázs, Csató Máté, ef Zámbó István, Keszeg Nándor, Kitzinger Gábor, Kondász Ferenc, Márton Judit, Mátyus Andrea, R. Nagy Csilla, Rontó Lili, Nagy Balázs Krisztián, Szalay Dávid és Tóth Eszter alkotásai láthatók majd a Gödör különböző zugaiban a Világveleje alatt.
De a nyitónap zenei programja is megteszi, összesen tizenkét zenekar játszik a színpadokon dzsesszt, folckot rockot meg alternatívat, így a Smárton trio, The Hated Tomorrow, Puszi (ex-Csókolom), Kelet-Nyugat, Crescendo, Malacka és a TAhO, Sajnos Batár, TV Manci (Szántó Faszi új bandája), Vasárnapi gyerekek, Illúzió búcsúkoncert, Bohemian Betyars és a Napra.
A fesztivál csütörtöki napja már a régi magyar alternatív bandáktól lesz hangos, a Balthazar Színház Aranylépés című performansza után következik Bárdos Deák Ági és a Bardo koncertje, majd Legát Tibor a nyolcvanas.kilencvenes évek fordulóján népszerű  brigádja, a Kézi Chopin jön. Végül jön a Balaton koncertje, ahol huszonöt év után először mutatja magát a magyar közönségnek Méhes Marietta, a nyolcvanas évek közepén Amerikába vándorolt. Az egykori underground díva, Vígh Mihál és a Balaton együtt, pedig már maga a legendás Trabant. A Trabant koncertjeiről szerencsére több nyolcvanas évekbeli filmben is látni képeket (A kutya éji dala, Kopaszkutya, Az eszkimó asszony fázik),  de élőben már egy negyedszázada nem láthatta őket senki.
21-én, pénteken megint előadja az Aranylépést a Balthazar színház. Utánuk az immár Harcsa Veronika nélküli Erik Sumo Band következik Kiss Erzsivel, aztán a Kistehénből éppen egy éve kivált Intim Torna Illegál mozgat népet a színpadról, végül a pécsi hiphop brigád a Punnyany Massif mutatja be új lemezét Takáts Eszter közreműködésével.
A 22-ei zárónapon aztán Harcsa Veronika is megjelenik a Világvelején és a Binjip nevű zenekarral és dzsesszes alapokról ezerfelé tévedő zenével. A Colorstar akusztikus műsora (a banda a közelmúltban adott Gödörbeli koncertjét az alábbi videón nézhetitek meg), valamint az elektronikával gazdagon játszó világzenét toló Mitsoura fellépése is szerepel. A záróest az olasz Balletto Civile és a hazai Artus Társulat közös előadásával kezdődik.Immár tizenkettedszer rendezik meg az évelején szokásos összművészeti dzsemborit aVilágveleje Fesztivált. A fiatal művészek kiállításával, performanszokkal és természetesen koncertdömpinggel teljes feszti jövő szerda estétől, azaz 19-étől (sőt 18-ától), vasárnap hajnalig tart, így az utolsó hivatalos estje a 22-ei szombati lesz aGödörben. A terveink szerint több koncertet közvetítenénk a Fesztiválról, de egyelőre még konkrétumok nincsenek.

A rendezvény nagy durranása a nyolcvanas évek nagyhatású underground dívája, Méhes Marietta alkalmi visszatérése. A szőke szépség nemcsak a Trabant együttes énekeseként tűnt fel a nyolcvanas évek elején, de olyan, többé-kevésbé kultfilmekben is, mint A kutya éji dala, a Kopaszkutya és az Eszkimó asszony fázik. A nagy érdeklődésre való tekintettel az énekesnővel kiegészülő Balaton, tehát a Trabant január 18-án, kedden este kilenckor nyilvános főpróbát tart a Gödörben.

Méhes Marietta

Január 19-étől 22-éig, szerdától szombatig tart a Világveleje Fesztivál a Gödörben, a Koncertblog kamerái előtt. A szerdai első napon este hétkor megnyitják a fiatal művészek kiállítását. Benkovits Balázs, Csató Máté, ef Zámbó István, Keszeg Nándor, Kitzinger Gábor, Kondász Ferenc, Márton Judit, Mátyus Andrea, R. Nagy Csilla, Rontó Lili, Nagy Balázs Krisztián, Szalay Dávid és Tóth Eszter alkotásai láthatók majd a Gödör különböző zugaiban a Világveleje alatt.

De a nyitónap zenei programja is megteszi, összesen tizenkét együttes játszik a színpadokon dzsesszt, folkot, rockot meg alternatívat, így a Smárton trio, a Hated Tomorrow, a Puszi (ex-Csókolom), a Kelet-Nyugat, a Crescendo, a Malacka és a TAhO, a Sajnos Batár, a TV Manci (Szántó Faszi új bandája), a Vasárnapi gyerekek, az Illúzió, a Bohemian Betyars és a Napra.

A fesztivál csütörtöki napja már a régi magyar alternatív bandáktól lesz hangos, a Balthazar Színház Aranylépés című performansza után következik Bárdos Deák Ági és a Bardo koncertje, majd Legát Tibor nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján népszerű  brigádja, a Kézi Chopin jön.

Végül a Balaton áll színpadra Méhes Mariettával kiegészülve, aki a nyolcvanas évek közepén Amerikába távozott. A Trabant koncertjeiről szerencsére több nyolcvanas évekbeli filmben is látni képeket (A kutya éji dalaKopaszkutyaEszkimó asszony fázik), de élőben már egy negyedszázada nem láthatta színpadon senki az Amerikába vándorolt énekesnőt.

21-én, pénteken megint előadja az Aranylépést a Balthazar színház. Utánuk az immár Harcsa Veronika nélküli Erik Sumo Band következik Kiss Erzsivel, aztán a Kistehénből éppen egy éve kivált Intim Torna Illegál mozgat népet a színpadról, végül a pécsi hiphopbrigád, a Punnany Massif mutatja be új lemezét, Takáts Eszter közreműködésével.

A 22-ei zárónapon Harcsa Veronika is megjelenik a Világvelején a Binjip nevű zenekarral és dzsesszes alapokról ezerfelé tévedő zenével. A Colorstar akusztikus műsora (a banda a közelmúltban adott, Gödör-beli koncertjét a fentebbi videón nézhetitek meg), valamint az elektronikával gazdagon spékelt világzenét toló Mitsoura fellépése is szerepel a programban. A záróest az olasz Balletto Civile és a hazai Artus Társulat közös előadásával kezdődik.

 

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)