Merülj bele az Archive sűrű és mocskos atmoszférájába!

// 2015-03-02

Igazi kuriózumnak mondható, menő (elektronikus, avantgárd, posztrock, progresszívrock stb.) koncert lesz az A38-on a londoni Archive tolmácsolásában, akik a Restriction lemezük apropóján turnéznak éppen. Fellépésüket egy igencsak pszichedelikus rövidfilmmel egészítik ki – március 16-án tehát érdemes lesz beáldozni egy hétfő estét, kellemes zaklatásnak lesznek kitéve a hallójárataink.

Az első találkozásunkat az Archive-val a Collapse Collide című dal hozta el körülbelül öt évvel ezelőtt. Ekkor már az együttes a hatodik studiólemezén is túl volt. A Controlling Crowds 2009-ben jött ki, és a turnén készült videó egyszerűen beszippantott minket. A színpadkép vizualitása mintha mérhetetlen erők között egyensúlyozva kalauzolna el bennünket a szabadkőművesek világmegmentő titkos gyűlésébe és az Ómen című film sátáni gyülekezetébe. A zene is abszolút hajazott erre, sőt még inkább elmerített minket ebben a sűrű, mocskos atmoszférában.

Komolyabban elkezdtük kivesézni az addigi albumokat; a Darius Keeler, Rosko John és Danny Griffiths által alapított csapat már az első, 1996-os, Londinium lemezén is meglehetősen komor hangvételt ütött meg. Az albumot átjárta a borongós triphop, elektronika és a hardcore-ból hozott gyökerek, amit már-már barokkosan egészítettek ki a vonós hangszerek.

Végigtekintve az Archive eddig megjelent tíz albumán, kijelenthetjük: mintha mindig egy kicsivel az aktuális trendek előtt járnának. A dalok zenei világa pedig olyan mintha az Unkle Portisheadet játszana egy shoegaze-fesztiválon. Szimfonikus pop, elektronika, pszichedelikus posztrock, progresszívrock – egy kamarazenekar tomlácsolásában.

Az együttes tavaly – együttműködve a Spanyol NYSU filmkollektívával – egy negyvenperces fekete-fehér rövidfilmmel is jelentkezett, melyet nagy sikerrel mutattak be a 2014-es Sundance filmfesztiválon. Az Axiom az Archive zenéjére hangolt kísértő képek eredményeként valódi műalkotás, ami kivételesnek mondható még a kísérletező sokszínűségéről ismert Archive-tól is.

Az Axiom után kilenc hónappal most januárban a zenekar Restriction címmel új albummal jelentkezett. A Restriction zenei világa következetlen, de mégis egységes, hű marad a zenekar kísérletező hagyományaihoz. A lemez csúcspontja talán a kislemezen is megjelent Kid Corner. A dal borongós főzetként indul szintetizátorokkal és ropogós ütemekkel, hogy kikerülhetetlen közvetlenséggel (stílusában a Meat Beat Manifestot és a korai The Knife-ot idézve) teremtsen túlvilági perifériát. Ha megnézzük az Archive új albumához készített videókat, könnyen elképzelhetjük, hogy a koncerten mi vár majd ránk. A zenekart felvezetve az Axiom film vetítésével a koncert helyszínén, feledhetetlen atmoszférát – végre Magyarországon is átélhető – audiovizuális élményt kínál.

A hétfői programra elővételben négyezer forintba, a helyszínen pedig négyezer-ötszázba kerülnek a jegyek; elővételben a hajón vagy a hajó oldalán lehet tiketthez jutni. A program este nyolckor indul.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!