Megbocsájtott Magyarországnak a System of a Down – koncert júniusban

// 2019-09-30

Eddig tartott a System of a Down Magyarország-bojkottja – megjött a nagy bejelentés, miszerint az örmény-amerikai csúcszenekar jön a Papp Lászlóba.

Az örmény-amerikai csúcszenekar jövő nyáron, június 17-én, szerdán végre “rendes” koncertet ad nálunk. Egyedül a helyszínt sajnáljuk kicsit, az Aréna azért sterilnek tűnik egy ilyen, sokszor koszos hangzású, és a váratlan húzásokat és fúziókat szinte rutinszerűen alkalmazó együttes fellépéséhez. De a Budapest Park a maga kb. nyolcezres befogadóképességével például biztosan kicsi lenne nekik, az új Puskás Ferenc Stadionban pedig előtte egy nappal, 16-án rendezik a foci-Eb négy budapesti meccse közül az elsőt. Ezeken kívül ott lenne még a Fradi-stadion, a Groupama, vagy az MTK-é, a Hidegkuti Nándor Stadion, de aki eljut a koncertre, akkor már a legkevésbé sem érdekli, hogy esetleg túl fehér a fal az Aréna kerengőjén…

Aki szeretne ott lenni, október 4-én, pénteken délelőtt 10-kor álljon készenlétben, ekkor indul a jegyértékesítés (a szervező Live Nation regisztrált tagjai ezelőtt 24 órával már megvehetik a belépőjüket) – az a tippünk, hogy nagy roham lesz, és hamar elfogynak majd a jegyek.

A koncert tehát a System első igazi fellépése lesz nálunk. 1998-ban ugyan már jártak itt, a Slayer előzenekaraként, de akkor még nem voltak igazán ismertek, pláne nem lehetett a világ top10-es formációi között említeni őket. (A koncertről a Shockmagazinon találtunk beszámolót.) Aztán tíz évvel később – egyértelműen már top10-es frontemberként – Serj Tankian is szólózott a Szigeten. Majd ugyanide próbálták elhozni 2013-ban az egész Systemet, amit akkor félig örmény zenekarként csípőből dobtak vissza, amiért a magyar kormány kiadta az azeri baltás gyilkost Azerbajdzsánnak, aki álmában baltával verte agyon örmény katonatársát, és akit ezért itthon életfogytiglanra ítéltek, de hazájában hősként ünnepeltek, és azonnal szabadon is engedtek.

Akkor sokan méltatlannak éreztük, hogy a magyar kormány nyilvánvaló aljas húzásáért azokat a hazai SOAD-rajongókat büntetik, akiknek ehhez semmi közük, sőt sokan közülük Tankianékhoz hasonlóan visszataszítónak tartották a kiadatást. Nos, mára a négy Grammy-jelölést, egy elnyert Grammyt (2006-ban a sok más számukhoz hasonlóan libabőröztető B.Y.O.B kapta meg a legjobb hardrock-felvétel díját) és több mint negyvenmillió eladott lemezt (pedig mindössze öt stúdióalbumuk van) magáénak tudó zenekar is beláthatta ezt.

Tankain így beszél magukról: “Számomra a System of a Down nem egy progresszív együttes. De nyilvánvalóan nem is egy tipikus popprojekt. Nagyon figyelünk a zenénkre, hogy biztosak lehessünk benne, ez nem olyasvalami, amit korábban már hallottak.” A basszusgitáros Shavo Odadjian ezzel egészíti ezt ki: “Össze lehet hasonlítani minket bárkivel, akivel csak akarnak. Nem érdekel bennünket. Az összehasonlításoknak és a címkéknek nincs hatása erre a zenekarra.”

Előzenekaruk a brazil Ego Kill Talent, ők most végeztek a második lemezük felvételével, és tavasszal egy másik top10-es együttessel, a Metallicával turnéznak. Az USA-ban májusban játszanak először, júniusban pedig Európába érkeznek.