Vodkásüveg-perka és ősi révület

// 2019-09-30

Csütörtökön a showcase-szel indul az idei Budapest Ritmo világzenei fesztivál, és eltart egész vasárnapig. Bemutatjuk a lengyel szcénát mint az idei díszvendéget, és játék is van.

Az idén hivatalosan 32 éves világzene rövid élete alatt sosem vált igazán műfajjá. Ez köszönhető elsősorban annak, hogy elnevezése is műfajok, népek sokaságát gyúrja egybe, vagy formálja új egyéniséggé, stílussá. Ugyanakkor valamennyi nemzet esetében a világzenében kitüntetett helyen szerepel az autentikus népzene mint a legfontosabb építőkocka.

Az idei, október 3. és 6. között megrendezendő Budapest Ritmo fesztivál a lengyel világzenére fókuszál, ennek kapcsán járjuk körbe az ország meglehetősen sokszínű vidékét e zenei kategóriában. A múlt század hatvanas éveitől töretlenül éli reneszánszát a népzene felfedezése, népdalok feldolgozása, s a kelet-európai színtéren sokáig az ehhez való visszanyúlás szolgáltatta a referenciát, mígnem a kilencvenes években más népek muzsikája is megjelent. Elsősorban a szláv hagyományok mentén, majd az elektronikus zene szolgáltatta az alapot, feltálalva egy emészthetőbb, de kétségkívül újdonságnak számító irányzatot szélesebb közönségnek, végül apránként betolva, mára kirobbanthatatlan helyet bitorolva a legnagyobb eklektikus zenei/művészeti fesztiválokon.

Habár a kategória lényege a sokszínűség, és a mai előadók a kortárs, klasszikus és modern zene teljes spektrumát átfogják, mégis fellelhető öt szál, mely nemzetközileg elismert zenekarok lemezről lemezre egyre erőteljesebb és egyénibb hangjában mutatkozik meg, vezérfonalnak tekinthető a lengyel világzenei életben.

A kortárs kísérleti zene és a folk találkozásán egyensúlyozó Sutari az egyik legeredetibb hangú formáció. Három vokalista lengyel és litván népzenei hagyományokat ötvöz szokatlan állathangokkal, kiáltásokkal, sikolyokkal, de az általuk csak “konyhai avantgárdnak” titulált stílus kétségtelenül legformabontóbb elemei a nem hagyományos, házi készítésű hangszerek hangsúlyos részvétele a megszólalás során. Találkozhatunk itt két vízzel – vagy ki tudja, mivel – töltött vodkásüveg összefűzésével kreált ütőhangszerrel, ahol a dobverő egy mézcsorgató, de zsinórra szerelt villáskulcsból eszkábált triangulum is előkerül.

Többnyire a kelta népzenei hagyományokkal büszkélkedő országokban nőtte ki magát meghatározó stílussá a folkpunk, de a kelet-európai régióban, különösen a Balkán térségében a rézfúvósok szerepe lett mindinkább hangsúlyos. Ezen a képleten még kettőt-hármat csavart a krakkói Hanba zenekar, akik a polkapunk mellé némi klezmeres ízt is csempésztek a hangzásba. Energikus dalaik erőteljes történelmi-politikai ihletésűek, társadalomkritikával átitatottak. Utcazenei produkciókon harmonika és bendzsó színesíti a hagyományos hangszerparkot.

Legpopulárisabb az elektronikus és könnyebb, befogadhatóbb műfajok – dub, electropop, poprock – megbolondítása népzenével. A Dagadana küldetése, hogy a feledésbe merült lengyel, ukrán népdalokat modern, néhol dzsesszes, de inkább slágeres popköntösbe öltöztetve megmentse az enyészettől.

A Village Kollektiv zenéje dubra, electropopra épülő, kissé hipnotikus, kellemesen andalgó egyvelege nem unikum a világzenei szcénában, de muzsikájuk egy divatos irányzat hű reprezentánsa.

A szigorúan vett, “valódi világzenét” a Dikanda muzsikája hozza, melynek energikus, táncba hívogató ritmusával bizonnyal minden folk- és összművészeti fesztiválon örökös bérlete van. Keleti, északi szláv, balkán, kurd, indiai, zsidó hagyományok mesteri egyvelege, egy általuk kitalált – dikandish – nyelven előadva, de a hagyományos népzenei hangzást megtartva, annak ezer arcát bemutatva. A Dikanda egyébként tavaly szerepelt a Budapest Ritmo showcase-én, mikor fesztivált megelőző napon a szakmai zsűri által választott feltörekvő zenekarok mutathatják meg magukat a szakmai közönségnek; ez most is csütörtökön, október 3-án lesz, megint a Szimpla-kertben.

Végül a legjelentősebb zenei vállalkozás, a történelem előtti idők és a jelen, jövő összekapcsolására tett kísérlet a Kapela ze Wsi Warszawa, ismertebb nevén a Warsaw Village Band zenéje. Tradicionális hangszerek, cimbalom, duda és elektronika, sámántransz és dub/hiphop, magával ragadó és megfoghatatlan áradás ősi hangokból, energikus táncban feloldódó városi zűrzavar rézfúvósok tolmácsolásában.

A Budapest Ritmo lengyel fellépői is eme zsibongó, áthatolhatatlan sűrűségű színtér önálló hangú képviselői. Vasárnap, a fesztivál zárónapján találkozhatunk velük különböző helyszíneken. Macskajaj-hangulat és pezsgő mulatság garantálható a Bubliczki balkán, klezmer és cigányzenéből, kasub kultúrából építkező, természetesen fúvósorientált, “turbofolkos” műsorán. A 2007-ben alakult héttagú formáció 2009-ben a rangos Burza Barw-díjat is elnyerte a Nowa Tradycja fesztiválon, első lemezüket 2010-ben adták ki. Az Akvárium Kishalljában kaphatjuk el őket vasárnap este fél 8-tól.

Az egyik lengyel-magyar közös produkció az etnodzsesszes, Nigel Kennedyvel is együtt dolgozó Kroke trió és a szcéna két legnagyobb hazai fúvósa, Dresch és Borbély Mihály szabad utazása lesz a Nagyhallban, a fesztivál vaárnap esti záróakkordjaiként háromnegyed 10-kor.

Mamadou & Sama Yoon a szenegáli énekes, Mamadou Diouf és a lengyel szaxofonos, Grzegorz Rytka által alapított afrobeat az afrikai, szenegáli hagyományokat ápolja a műfaj modern elvárásai szerint. A lüktetés egy pillanatra sem hagy alább, és a dzsesszes szólók is kiválóan illeszkednek a forró hangulatú, pulzáló zenéhez, így a koncertre látogatók biztosak lehetnek benne: ácsorgás és cipőbámulás kizárt. Az Akvárium Klub Nagyhalljában a Kroke előtt, este 8-kor indul ez a tánc.

A zárónap másik lengyel-magyar összefonódása a világhírű Warsaw Village Band vezetője, Maciej Szajkovski dobos, illetve Weronika Monka hegedűs, valamint a hazai színeket képviselő Zoord doromb-dob-hegedű alkotta powerfolk-zenekar. Ők a Bubliczki után, háromnegyed 10-től húzzák a sámánisztikus talpalávalót a Kishallban.

 

Játék – nyerj páros napijegyet arra a napra, amelyikre csak akarsz!

Ki az a vak, belga cigány fiú, aki még magyarul is megtanult, csak hogy hitelesebben adhassa elő a magyar népzenét? (Segítség tavalyi Budapest Ritmo-ajánlónkban.)

A megfejtéseket október 3-án, délelőtt 10-ig várjuk a jatek@koncertblog.hu-ra Budapest Ritmo 2019 tárggyal, és annak megjelölésével, hogy melyik napra szeretnél párosjegyet nyerni. A helyes megfejtést küldők közül öt nyertest választunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek az idei Budapest Ritmo világzenei fesztivál általuk választott napjára. A nyertesek nevét ebben a cikkben, itt közöljük, őket e-mailben értesítjük, egyben tudatjuk velük a fesztiválra bejutás módját.

 

A cikkben szereplő műfaji és stíluscímkék

>modern  >világzene  >autentikus  >népzene  >elektronikus  >klasszikus  >kortárs  >
>folkpunk  >dzsessz  >hiphop  >dub  >klezmer  >polkapunk  >electropop  >poprock  >cigányzene  >turbofolk  >afrobeat  >powerfolk
>folk  >punk  >pop  >rock  >electro  >etnó