Jógától formás seggek – jegyet nyertek a Samsara Fesztiválra!

// 2015-06-29

Siófok közelében, Törekiben rendezik hétvégén a Samsara Fesztivált, amely Ozora és a Sun mellett a harmadik nemzetközi nyári pszichedelikus heppening Magyarországon – jóga, masszázs, finom (tehát alapvetően nem veretős psytrance-es) zenék és tánc, sőt pszichedelikus filmfesztivál a programban. Headlinerek elég komoly nevek: Banco de Gaia, Entheogenic, Aes Dana és Tripswitch – megvannak a párosjegynyertesek.

A helyszín (kicsit ozorás)

A kiírás szerint július másodikától, csütörtöktől július ötödikéig, azaz vasárnapig tartó programnak azért lesz nulladik napja is. Ha meg elegünk van a forgatagból, vagy már túlzottan is elmélyültünk volna, akkor jó öt kilométernyi laza vagy tempósabb sétával beérhetjük a Balaton-partot, és máris csobbanhatunk. A belépők az egész fesztiválra mindennnel együtt százhuszonkét euróba kerülnek.
Jóga bonito

A fesztivál vendégei két helyszínen különböző típusú jógák segítségével meditálhatnak, igazából az egész esemény egyik, ha nem fő, olvasata szerint egy különleges jóga-workshop. A jógázós helyszínek egyikén az asanát ismerhetjük meg, mely alapja és igen fontos része a jógakultúrának. A másik jógahelyszín, a Shadana Dom az asanán túli világokba visz,  ahol haladó filozófiai és testgyakorlási lehetőségek nyílnak számunkra.

Olyan nemzetközi szinten ismert jógoktatók nevei is föltűnnek a programban, mint Govinda Kai-é vagy Laruga Glaseré (ugyanő az alábbi videón). Hazai részről Diószegi Ádám mindkét helyszínen föltűnik, de gyakorlatot vezet Medvegy Gergely, vagy az Egyesült Államokban élő Pegán Attila is. Aztán vasárnap még Zacher Gábor, a neves toxikológus is tart előadást.

A Healing Hut helyszínre Mogyorosy Krisztina szervező különféle masszázstechnikákat bemutató “terapeutákat” szedett össze, köztük a thai jóga masszázst demonstráló Békefi Gergelyt és a Rhytim and Flow cimke alatt rendelő Balogh Bencét. A terápiás jurtában további masszázs technikákba kóstolhatunk bele. Miután rendesen kilazultunk, az Acro Playgroundon az állunk is leeshet akrobatikus jóga- és táncbemutatókat, például Hargitai Rékáét és Elekes Zsoltét megnézve.

Chill-nagyszínpad

Építenek alternatív helyszínt is a Samsarán, de olyan fesztivált ritkán látni, ahol lazulós chill-zene szól a nagyszínpadról. Mi most a fesztivál headlinereitől citálunk zenéket, hogy világossá tegyük, miféle mulatságra számíthatunk Törekiben, ha megvesszük a belépőt. 

A nulladik napon az ukrán psytrance-szcéna legtöbbet utazó zenészének, Dimitry Redkónak, azaz Astropilotnak space-es elektronikus live-ját hallgathatjuk. A srác pályafutását 2000 óta követhetjük, onnantól máig hét albumot és négy single-t írhatunk a nevéhez. Július elsején, szerdán este tíztől hallgathatjuk őt Törekiben.

Csütörtökön délután fél öttől a francia Entheogenic következik. Az 1999-től alkotó tag sokszínű chilles elektronikába kavar impreszív hangszeres futamokat, valamint keleti és nyugati, sőt állati vokálhangokat egyaránt. Nem véletlenül ő az egyik legjobban várt arc a Samsara kínálatából.

Szintén csütörtökön a Banco De Gaia kapja a nagyszínpadot az este fél kilenc és fél tíz közötti sávban. Emberünk (Toby Marks) fiatalon még Beatlest játszott Dél-Európa különböző szegleteiben, de előtte egy metálbandában is dobolt. Aztán rátalált a buddhizmusra és az elektronikus zenére. A Banco De Gaia 1994-ben alakult, és a bő húsz év alatt számos egyéb kiadvány – köztük egy 1998-as Café Del Mar-megjelenés – mellett tizenegy albumot jegyez, az 1994-es Mayától a tavalyi 20th Anniversary Editionig.

A pénteki programból az angol Nick Brennen, azaz Tripswitch műsorát ajánljuk, mely szintén este fél kilenctől, de már tízig tart a kiírás szerint. Nick sem mai srác, már a nyolcvanas évek végén, a kilencvenesek évek elején föltűnt különböző színpadokon trombitájával – a rockból fordult az ambient, majd a psychill felé. Hosszú pályafutása alatt dolgozott többek között a technomágus Sven Väth-tel is.

Szombaton csúcsra pörög a nagyszínpad. A hattól live-ozó Aes Dana nem keverendő a hasonnevű francia nemzetiségű kelta blackmetal-bandával – noha jópofa trollság lenne metálbandát fölléptetni egy pszichedelikus jógafaluban, ám a mi mostani emberünk stílusa a fesztivál fősodrában folyó psychill. Aes Dana egyébként a karácsonykor a Dürerben fellépő Asura tagja volt korábban. 

 

Szintén szombaton a Solar Fields liveactjét nem hagynánk ki semmi szín alatt. A svéd Magnus Birgersson zeneszerzőnek és hangdizájnernek mondja magát, 2001-től aktív, ambient- és psybient-muzsikákban utazik, a Samsarán pedig szombaton este fél kilenctől játszik.

 

Vasárnapra is jut még zene, de késő délután, kora este, elcsendesedik a buli a főhelyszínen. A nagyszínpad utolsó fellépője, a francia gitáros-producer Suduaya, aki délután négytől fél hétig két szettet is végigjátszik, a másodikat Irina Mikhailova közreműködésével. Mikhailova pedig pénteken délután háromkor lép fel szólóban.

 

A nagyszínpadon túl

Az Alternatív Színpadon jut hely a magyar psy-szcéna tagjainak, Itt lép föl a goaparty-szervezésben igen aktív Y-Production góréja, Hruscsov csütörtökön, Sundi és Tatoo pénteken, vagy az itthoni goaszcéna ősarca, Oleg a haverjaival vasárnap.

A Tilos-teaházban 0-24-ben zúg a zene, és itt kacsint a fesztivál a psy-on túlra. Mindjárt a brit Hang Massive koncertjével indul a buli csütörtök délelőtt tizenegykor, de az éjféli kétórás szettben az annak idején az Ablak-a-Dubra bulikról ismert Beta rázatja meg a jógától formás seggeket. Pénteken este tíztől a Bëlga és a Carbonfools producere és a legendás X-Lab partyk egykori rezidense, Titusz fakít tribal acid dj-szettet. Szombaton délután egytől a minden ipari hulladékból hangszert varázsoló Bélaműhely, este tíztől aztán a huszonöt éves Korai Öröm akusztikus szekciója koncertezik. Vasárnap este nyolctól a Korainál is öregebb Úzgin Űver jön. Tíztől aztán az NVC-s dj Ioda táncoltat, utána Bernáthy Zsiga élőzik.

 

A Samsara programját tovább szinesíti a Tripoteca pszichedelikus filmfesztivál – erről bővebbet itt, a filmlistát meg itt találjátok.

Párosjegyet! nyertek

Milyen ételek elkészítésével akart megismertetni mélyebben minket Mango tavaly Ozorán? (Segítség idei első Ozora-cikkünk végén, a helyes válasz: quesadilla, taco.)

A megfejtéseket július elsején délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Samsara tárggyal. A helyes megfejtést küldők között két nyertest választottunk: Ferovin Bataliont és Szilágyi Attilát, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a Samsara Jógafalu és Pszichedelikus Fesztiválra, Siófok-Törekibe. A nyerteseket e-mailben értesítjük, egyben tudattuk velük a fesztiválra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!