Bulilabrintus a Budapest Essentialson – megvannak dedikált a La Roux-cédék nyertesei

// 2015-06-24

Szédítő programsorozat kezdődik csütörtökön a fővárosban – a Budapest Essentials programjait felsorolni is nehéz, de mi azért megpróbáltuk. Különleges bulihelyszínek, úgy is mint, strandok és gyógyfürdő, vásárcsarnok, gyárudvar, felújított műemlékkomplexum, múzeumpark és a Vidámpark. Négy abszolút headlinerrel, Solomunnal, Katy B-vel, a The Wombatsszel, és úgy volt, hogy a La Roux-val, ám utóbbi énekesnője a szállodában beverte a fejét, az orvos pedig nem engedte színpadra lépni. Azért persze a dedikált cédéjükből így is kijátszottunk kettőt.

A Budapest Essentials a városi fesztivál, ebből is a második kiadás, és a fő helyszínt mindjárt nagyobb helyre kellett költöztetni. Bár a Margitsziget marad, de a Zippp Clubból a Palatinus Strandra kellett költöztetni, a nagy érdeklődésre tekintettel. Mindez némileg módosítja a kezdési időpontokat is, az egész fesztivál egyik fő fellépője, a The Wombats pénteken már este hatkor kezd. A másik jelentősebb helyszínváltozás, hogy a zárópartyt befogadó csillebérci Matiné Napozó ad otthont a szombati City Matinénak.

A szervezők szerint a korábbi kezdések kezdések, a délutáni koncertek a családosoknak, kisgyerekeseknek kedveznek, pedig szerintünk nem is. A későbbi kezdésekre inkább odaérhetnek a kisgyerekesek, miután lefektették a gyereket… Azért máshogy is gondolnak a családosokra, a Matiné Napozón lesz szakszerű gyerekfelügyelet és szoptatásbarátság, meg babasarok. A másik komolyabb változás, hogy lett nulladik nap, illetve az utolsó pillanatban bejelentkezett, vagyis bookolták a detroiti technóst, Kenny Larkint.

De nem a Palatinus Strand és a Matiné Napozó az egyetlen rendhagyó, nem kifejezetten party/koncerthelyszín helyszín a Budapest Essentials fesztiválon. A nulladik nap után a csütörtökön a Fővárosi Nagycirkuszban nyitják hivatalosan az programokat, ahol fél tizenegytől a Fran Palermo koncertezik, akiket a The Carbonfools követ.

Az első nap fő eseményének azonban mégse ez, hanem az új, palatinusi nagyszínpad programja tűnik, ahol már délután ötkor nyitják a kapukat. A Garden City Movement és az Astronautalis után érkezett volna az egész fesztivál egyik fő produkciója a La Roux koncertje, ám az énekesnő szállodai, fejsérüléssel járó balesete miatt ez elmaradt; természetesen a szervezők kárpótólnak és kompenzálnak, ahogy a Facebook-oldalukon is írják. A hivatalos afterpartyt a Tesco Disco prezentálja a Zippp Clubban. Ezen kívül amúgy az egész városban, de még a szintén margitszigeti Holdudvarban is pörögnek a BE eseményei – Ötkert, Raqpart, Ankert, Fogasház, Instant, Gozsdu (Sky Terasz is!)…

A Palatinus mellett a két pénteki fő helyszín, a Vasúttörténeti Park és a Vidámpark, szintén nem épp szokványos bulihelyek (bár az ősidőkből mindkét helyről rémlik party, utóbbiban több helyszínes és stílusú, virtigli elektronikus zenei megmozdulás). A Vasúttörténetiben kilenc előtt a Lavalava technós-house-os programjával indul az este, majd jön hasonló stílben a Blatti és az Add2Basket. Az irányt a fél tizenkettőkor kezdő legendás páros, Naga és Beta is tartja majd, akiket egy igazi technolegenda, az amerikai Carl Craig követ. Majd éjjel háromkor lép színpadra az egész fesztivál általunk legjobban várt előadója, Solomun, aki nem mellesleg – La Roux, Katy B és a Wombats mellett – az egész BE egyik headlinere.

Mindeközben a Palán már délután háromnegyed négykor (!) kezdődik a fesztivál, az elképesztő gyorsasággal emelkedő Middlemist Red koncertjével. Őket a Drive the River, majd a The Wombats követi; ofisöl after megintcsak a Zipppben a Britishmooddal. A Vidámparkban drum’n’bass-buli pörgeti a népet, Jadéval, Dope DOD-dal, Sub Focusszal és Ian Autorunnal, este tíz és hajnali négy között. És persze a klubokban városszerte zajlanak az események, és a csütörtöki helyek (a Gozsduban ezen a napon Tilos-party, Palotaival és dj Bootsie-val) mellé csatlakozik a Hello Baby, az A38, a Tesla és a 360 Bar is.

Szombaton aztán újabb exkluzív helyszínekkel bővül a lista. Buli lesz a Vásárcsarnokban, a Zwack-gyárudvaron, a Széchenyi Fürdőben és a már említett Matiné Napozón. A Fővám tári Vásárcsarnokban este tízkor TMX kezd, aztán jön Fullstereo, majd az itteni fő fellépő, Duke Dumont pörget lemezeket himnikus stílusban. A Zwack gyárudvarán hétkor kezd a Secret Factory és Sikztah, majd este tízkor az osztrák nujazz-legenda, Peter Kruder, a végén pedig, éjfélkor Zagar-koncert Urbanizer vj-szettel. A Szecskában eközben, fél tizenegy és éjjel három között Sparty, míg a nagyszínpadon pedig ekkor lesz Katy B, mégpedig fél kilenctől; előtte, már öt előttől Saverne, majd a Blahalousiana és Austra.

A klubokban pedig a szokásos pörgés, mindenhol buli és tánc és észvesztés. Például az Akváriumban, ahol az Akváriumban, ahol a Kishallban a technós le- és felvezetés után és előtt, helyi headlinerként a lastminute-bookolt Kenny Larkin játszik éjfél és kettő között. Közben ugyanitt a Nagyhallban dnb, ahol fő fellépő Zinc. Kiemelendő klubprogram szombatról még az A38-on a Kolektif Istanbul, illetve a Teslában Gelka és Eskmo.

Vasárnap a Várkert Bazár Öntőházudvarán Akezdetphiai délután öttől, majd este tíztől Punnany Massif, illetve a csillebérci Matiné Napozón délután négytől hajnali háromig hivatalos záróbuli. De azért még néhány belvárosi klubban is megrakják, például a 360 Barban hiphop lesz dél és négy között, míg a Gozsdu Popup Stage-en techno-house-techhouse, háromtól kilencig.

És ha mindemellett valakinek még marad ideje és ereje, hogy felfedezze és élvezze Budapest más dolgait is, akkor a belépők mellé járó ingyenes és kedvezményes jegyekkel megteheti. Ingyenbelépő jár a Fővárosi Növény- és Állatkertbe, csomó gyógyfürdőbe, a Ludwig Múzeumba, a Hop on Hop Off városnéző buszokra. De húsz-ötvenszázalékos kedvezmény jár több kiállítóközpontba, felkapott belvárosi éttermekbe, kávézókba, bárokba szórakozóhelyekre. És mindemellett lesznek városnézőtúrák is, melyek közül a legkülönlegesebbnek az Instant Budapest Art nevű tűnik, melyen Nádudvari Noémi esztéta mutatja be az utca művészetét.

Játék

Milyen gitáreffekteket használ a tavalyi Budapest Essentials egyik buliján fellépő román Pop Killers? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: torzítottgitár-effekteket.)

A megfejtéseket július 5-ig vártuk a La Roux tárggyal a jatek@koncertblog.hu-ra. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Szále Ferencet és Szoldatics Petrát, akik a La Roux legfrissebb dedikált cédéjét kapják. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyúttal tudattuk velük a cédéhez jutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!