Ígéretesen monumentálisnak tűnik az új Pearl Jam

// 2020-01-15

Márciusban hét év után jön új, tizenegyedik lemezével a Pearl Jam, az új anyag címe: Gigaton.

Nagyot durrant tavaly a hír, hogy a Pearl Jam idei turnéjába végre betervezte Magyarországot is, és július 15-én a Papp Lászlóban koncerteznek. (Mondjuk kár, hogy nem szabadtéren, valamelyik stadionban, ha már úgyis annyi van.) Mai lemezbejelentésükre pedig nemcsak mi, hanem az egész világ felkaphatta a fejét.

Az új anyag címe és borítója alapján is ígéretesen monumentális. A Gigaton hangzása és jelentése (szó szerint: ‘gigatonnányi’) is beszédes, a borítóján pedig kanadai Paul Nicklen fotója lesz, melyen a Nordaustlandet jéghegyről szakad le megolvadt. A tengerbiológus-fotós-filmes képének címe Ice Waterfall, és a norvégiai Svalbardban készítette, mely bolygónk legészakabbra található, melyet állandóan laknak.

És ugyan a gitáros Mike McCready nyilatkozatában:

Az album készítése hosszú utazással ért föl, mely helyenként érzelmileg sötét és zavaros volt, de ugyanakkor izgalmas is, ami egy zenei feltámadáshoz vezető kísérletező út.

nem említi, hogy az anyagnak köze lesz a klímaváltozáshoz, hogy arról szól majd, vagy legalábbis számok róla, de a cím és a borítófotó alapján nem tudjuk elhessegetni a gondolatot…

A Gigaton egész pontosan március 27-én jelenik meg az USA-ban, két kiadó, a Monkeywrench és a Republic Records közös kiadásában, és nemzetközileg a világ legnagyobb lemezkiadója, a Universal terjeszti.