“Gyorstalpaló a megvilágosodáshoz” – interjú Kruczler Mónival és dj Titusszal

// 2020-01-16

Kundalini Express néven indított bulisorozatot Kruczler Móni, több korábbi legendás széria alapítója – mégpedig a budapesti partyélet egyik állócsillagával, dj Titusszal közösen.

Móni, hosszú évekig voltál aktív a budapesti undergroundban, aztán eltűntél, így sokan talán nem is tudják már, mi mindent csináltál.

KM: Igen, 1997-től egészen 2010-ig szerveztem partykat itthon. Pontosabban szerveztünk, a férjemmel, Fülöp Gál Farkassal. Az X-labot folytattuk röviddel annak feloszlása után, több néven. Volt Biz’Art, Eden, Naphon, és most The Kundalini Express. Az emberek főleg a line-upra meg a helyszínre emlékeznek úgyis, szóval ha azt mondom, Titusz-Naga, Hardfloor vagy Rókahegy, Zichy-kastély, Fáklya, Partizán hajó, akkor jobban vágják, miket is alkottunk.

Hol voltatok, mivel foglalkoztatok az utóbbi években? Hogyan kapcsolódott a munkátok a zenéhez?

KM: Pár éve jött egy lehetőség, külföldre mentünk. San Francisco volt az első állomás, de ott csak turistáskodtunk, majd Dél-Németországba mentünk, ahol az utunkat Gabriel le Mar (Saafi Brothers) és Steve Sroyder (Stars Sounds Orchestra) egyengette. Vetítettünk, hangosítottunk, majd már szerveztünk bulit is. Megismertük a legjobb feelinget, ami a
privát partyk világa, és összeálltunk több kinti szervezővel, valami nekünk ismerős, bensőséges koncepciót vinni. Mire ez összejött, ráment a házasságunk, 18 év alkotókapcsolat után elváltunk.

És most újra itthon vagy. Hogyan kezdtetek megint együtt dolgozni Titusszal?

KM: Titusz az oka mindennek, vérbeli fanatitusz vagyok. Azt csinálom, amit ők anno, tőlük tanultam. Dj-ként köréjük gyűltek barátok, segítők, és családias közösséget alkottak. Én csak besétáltam rögtön a legelején, és először lelkes követő, performer, majd őrző lettem. A sikerem csúcsa, ha mindent jól csinálok, ő végre hangulatba kerül és kitárja szárnyait.

Titusz: A szervező nagyon fontos, és ezt sajnos a saját bőrömön kellett megtapasztalnom. Amikor még mi szerveztük a bulijainkat, mi gondoskodtunk mindenről, szórólapot gyártottunk, plakátoztunk, hűtőt cipeltünk vagy akár jegyet is szedtünk, és reggel rottyant állapotban elszámolást próbáltunk készíteni. Nahát, ez igazából nem jó párosítás, mert közben nekünk zenélni is kellett, és az nem volt egyszerű ennyi felelősséggel a vállunkon.

Titusz, ha már szóba került: mi volt az X-Lab titka?

Titusz: Az X-Labot dj Tadeusz kollégámmal alakítottuk 1993 körül, hamar megtaláltuk egymást zeneileg, és elkezdtük szervezkedésünket az akkor még bimbódzó acid partyk világában. Hogy mi a titok, azt nem árulom el, mert akkor nem lenne titok. Biztos kicsit mások voltunk, mint a többi csapat, kicsit többet akartunk adni, mint hogy hangfalakon szól a zene és villog a fény. Tematikát adtunk a buliknak, és ez a dekorációkban is visszaköszönt. Kialakult egy meglehetősen eklektikus X-labos közönség. És még az is megkülönböztetett minket a többiektől, hogy akkoriban minden dj kopasz volt vagy rövid hajú, nekünk meg volt hajunk.

Milyen érzés, hogy amit annak idején elindítottatok, azt mások továbbvitték?

– Az X-lab egy időben nagyon népszerű volt, de semmi sem tart örökké. Hála azoknak, akik az undergroundban átmentették ezt a feelinget, akár házibulik szintjén.

Fel tudsz idézni egy igazán emlékezetes bulit?

Amikor a Partizánban nyomtuk a félig házibuli acid partykat, az egyik kedvencem a beöltözős farsang volt. Én tigrisnek öltöztem, tetőtől talpig, és mivel a fejemen is álarc volt, amikor beléptem, senki sem ismert meg. Csak akkor fedtem fel kilétemet, amikor a dj-pulthoz léptem, de azt is csak azért, hogy lássam a potmétereket.

Vissza az új projekthez. A név, a Kundalini Express, üzen valamit vagy egyszerűen csak jól hangzik?

KM: Nem egyedül jöttem haza, hanem a kinti szervezőtárssal, dj Juliimmai-jal, aki dj és programgazda, a Kundalini Express brand atyja. Ezen a néven dolgoztunk együtt külföldön, például az Eleusis Fesztiválon, az LSD felfedezésének 75.évfordulóján Bázelben, ahol saját helyszínünk volt. Mivel Farkas megtartotta a Naphon nevet, ezen a néven alkotunk eztán itthon is. A Kundalini a minden emberben létező kozmikus energia, es mivel a party egy gyorstalpaló megvilágosodást hoz a zenén keresztül, passzol hozzá az express.

És a logó? Kicsit félelmetesnek tűnik, a piros ábra fordított pentagram, a fekete jógázó alakok pedig messzebbről nézve egy pókká állnak össze.

KM: A logónk egy táncoló törzsi figura, de bele lett dolgozva egy buli szórólapjába, ahol körbeveszik jógázó alakok és a pentagram… kihagyhatatlan geg volt a szilveszteri bulinkkal kapcsolatban. Kundalini az új név, hétfőre esett a party, tehát Kundalini Express pres: D-Monday… adta magát, hogy egy fricska erejéig kihasználjuk a lehetőséget, hogy
megjegyezzék az új nevet.

Terveztek továbblépni a partykból, akár rendezvényszervezéses, akár dekoros vonalon? Sok példát láttunk már arra, hogy egy partyéletből indult csapat sikeres üzletet épített fel.

Bár már egy éve hazajöttem, csak két bulim volt eddig, mert kell a csapat körénk és kellenek, akik pont az ilyen ünnepeket keresik. Most viszont végre elmondhatom, hogy összeállt a team, minden poszton a legjobb embereink vannak. Elbűvölő helyeket keresünk, dekót gyártunk, vetítünk, sőt felélesztjük a performanszok hagyományát is! Csináljuk a magunk örömére, mert hiánypótló, várjuk azokat, akik valami igazabbat keresnek, és tesszük a következő generáció miatt is, mert nem mindegy, hova engedjük el majd a saját gyerekeinket az éjszakába. A szórakozás művészete átadható! Havonta, két havonta gurítunk eztán bulikat, főleg Pesten. Nyáron felbukkanunk fesztiválokon, illetve tervben van egy balatoni hétvége is. Szűrjük a közönséget, ahogy tettük mindig is. Életigenlő, intelligens, érző teremtmények végső menedéke vagyunk. Mivel a jók jókat vonzanak, ezért elképzelhetőnek tartom, hamar híre megy, hogy nyitva a cirkusz.

Milyen lesz a következő nagy bulitok?

– Készüljetek a jelmezbálra, februárban egetverő karnevált szervezünk. Ne legyetek nyuszik, játsszunk együtt! A kidobókon is paróka lesz, becsszó.