Húszéves bulihuligánok

// 2016-11-03

A Hooliganst nem kell bemutatni azoknak, akik nem aludták át az elmúlt húsz évet. Működésük alatt tizenkét albumot, egy válogatáslemezt, számtalan slágerlistás dalt adtak ki, bezsebeltek tizenhat könnyűzenei díjat, hivatalosan is Szerencs Város Zenekara, nem hivatalosan az ország első számú poprockzenekaraként szokás emlegetni őket. 2016 november 12-én, szombaton ennek a húsz évet felölelő pályafutásnak összegzését tartják Budapesti Papp László Sportarénában. A koncerten fellép a Magyar Virtuózok Kamarazenekar is, amiből sejthető: a koncertezésben amúgy vérprofi huligánok most mást is dobnak majd.
Papp László Budapest Sportaréna koncert ajánló jubileumi koncert jubileum hooligans magyar virtuózok kamarzenekar ingyenjegy belépő-nyereményjáték pop rock

Húsz éve a színpadon

Ez alatt felnőtt egy generáció, sok víz lefolyt a Dunán, és bár amennyiben egy zenekarnak lenne személyije, alkoholt még nem vásárolhatna a világ sanyarúbb részein, azért ilyen hosszú idő alatt  számos olyan momentum akad, amiről érdemes megemlékezni. A koncerten mind az egy tucat Hooligans-albumról játszanak majd, érdemes felidézni hát, hogy mire számíthatunk.

1997-2000: a kezdetek

A zenekar története 1996-ban kezdődik, ám 1997-ben jelent meg az első albumuk Nem hall, nem lát, nem beszél címmel, ráadásul saját kiadásban. A zenekar tagjai ekkor Ördög “Csipa” Tibor (ének), Tóth Tibor (gitár), Kiss “Endi” Endre (dobok) és Móritz Norbert (basszusgitár). Stílusuk már ekkor markánsan egyedi: elsőre keménynek tűnő, de kellően dallamos rockzene, könnyen megjegyezhető szövegekkel. Az első lemez sikeresnek bizonyult, a zenekar pedig nekiállhatott a következőnek, ami már a KO Recordsnál jelent meg 1998-ban Mesét, álmot, mámort címmel.

A korszakot meghatározó zenék: Aladdin, Hárem.

2000-2005: a slágerlisták meghódítása

A második lemez akkorát durrant, hogy a srácok átigazoltak az ország akkori egyik, ha nem a legnagyobb lemezkiadójához, az EMI-hez. Az itteni munka 2001-ben hozta első gyümölcsét,  Kánaán címmel. Ez lett az első olyan lemezük, mely felkerült a Mahasz top40-es eladási listájára, annak is a tizenkettedik helyére. Innentől pedig sikert sikerre halmoztak: a Szenzáció (2003) és a Vírus (2005) pedig az említett lista első helyén is szerepelt, mindezt pedig platina- és aranylemez tette kézzelfoghatóvá.

A korszakot meghatározó zenék: Királylány, Játszom, Szabadon.

2005-2011: az első bestof

A következő, Bohémélet (2006) című lemezük nem robbant akkorát, mint az előzőek, de azért szintén aranylemez lett. Egyben ez volt az utolsó album, ami még Móricz Norberttel készült, ő 2007-ben, tíz év után kiszállt a zenekarból, helyét Késmárki Zsolt vette át, aki a mai napig a Hooligans basszusgitárosa. A következő Privát mennyország (2008) még aranylemez lett ugyan, de a 8szemközt (2010) már a top10-be sem fért be, ami mintha arra ösztönözte volna a menedzsmentet, hogy egy válogatáslemez (2011) keretében lezárjanak egy fejezetet, és új impulzussal töltse föl az elfáradni látszó gépezetet.

A korszakot meghatározó zenék: Félember, Ringass el, Illúzió.

2013-2015: a megújulás

A 2010-es album után három év koncertezés következett új anyag kiadása nélkül (a 2011. decemberi, szintén portarénás fellépésről azért egy dvd megjelent 2012-ben). Az alkotói szünet jót tett: a História (2013) és a Társasjáték (2014) című nagylemez gyorsan követte egymást. Előbbin – szintén a jól bevált receptet használva – egyszerre vannak jelen a pörgős dalok és az érzelgősebb, balladába hajló szerzemények, azonban a hangzás érzékelhetően frissebb, mint az utolsó lemezen. A Társasjáték régebbi számok gyűjteménye, közösen előadva más művészekkel. Nehéz eldönteni, hogy a hardcore-rajongók kiéhezettsége, vagy egyéb tényező miatt, de mind a kettő háromszoros (!) platinalemez lett.

A korszakot meghatározó zenék: Mindörökké, Egyformán, Idegen, Harcra fel!

2015: nosztalgia

A népszerűség azóta is töretlen: következő megjelenéseik, például a Nem lát, nem hall, nem beszél/Már hall, már lát, már beszél 2015-ben, mely az első album remaszterelt verziója és négy új dal, és az Igaz történet (2016) arany-, illetve két platinalemezzel gazdagították az amúgy sem szerény gyűjteményt.

A korszakot meghatározó zenék: Magányterület, Szeress, ne háborúzz!, Igaz történet.

2016: jubileumi koncert

A Hooligans klasszikus közönségzenekar benyomását kelti, magyar viszonylatban elképesztőnek mondható népszerűségük titka az, hogy a jó értelemben vett pop(rock)zenekarok legendás stílusérzékével megáldva azt nyújtják, amit tudnak: koncertjeiken közönségigénynek megfelelően játszanak. Valljuk be, húszéves működésük során volt idejük arra, hogy az ország egyik legprofibb koncertzenekarává váljanak, az albumokon található több tucat sláger közül van miből válogatni.

A jubileumi arénás nagykoncert további fellépői között érdemes megemlíteni a Magyar Virtuózok Kamarazenekart is. Ezt még 1988-ban alapította a Zeneakadémián végzett diákok egy csoportja, egész pontosan a vonós hangszereken játszó csoportja. A küldetésük a magyar kamarazenekari kultúra életben tartása és népszerűsítése, amit világutazó missziók keretien belül teszik. A Hooligans sem először koncertezik velük közösen, tavaly már voltak együtt színpadon.

Mikor? Hol? Mennyiért?

A koncert napja november tizenkettedike, szombat, helyszíne pedig a Papp László Budapest Sportaréna, este nyolcas kezdéssel. Jegyeket száz forint híján kilenc-, hét- és ötezer forintért szerezhetünk be, ha esetleg nem nyernénk rá.

Játék

Miről beszélgetett a Magna Cum Laudé-s Szabó Tibi a hooligans Tibijével, mit idéz föl Szabó Tibi két évvel ezelőtti interjújukban? (Helyes válasz: Ők is szívtak eleget, mire befutottak. És nekik is egyik-napról a másikra jött a robbanás. Az egyik hónapban még két fellépésük volt a naptárban, a következőben meg már alig győzték a koncerteket.)

A megfejtéseket november 12-én, délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Hooligans tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül négy nyertest válaszottunk: Abaházi Andreát, Horvát Ilonát, Sebestyén Mihályt és Vereckei Balázst, akik ingyen mehetnek a szombat esti Hooligans – 20. Jubileumi Koncert-show eseményre, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Sok jó ember, legyél te is köztük / koncert-podcastek: Airtist, Deley, Grabanc, artworker: Mill

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve – a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött – ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic – podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig – a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r’n’b – podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek – Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco – podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal – podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint – podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál – podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf