A hangszintézis pápájának titkai

// 2016-11-08

Vannak azok az ikonok, akikről úgy érezzük, mindent tudunk már. Klasszikus példa erre a hangszintézis pápája, Jean-Michel Jarre, aki november tizedikén, csütörtökön koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában. Nos, azt eddig biztosan nem tudtad, hogy erre akár ingyen is mehetsz, ahogy talán azt sem, hány ember a világrekord egy koncerten, és hogy ez kinek a fellépésére jött össze, meg azt tán azt sem, hogy Jarre hogyan szed össze utcazenészeket aznapi koncertjére vendégzenésznek. Olvass hát tovább!

koncert electronica world tour turné Papp László Budapest Sportaréna ingyenjegy belépő-nyereményjáték Jean-Michel Jarre

Visszafogott látványvilágú Jarre-koncert egy visszafogott városban, Monacóban

Az idén már hatvannyolc éves lyoni szintiguru, Jean-Michel Jarre azon kevesek közé tartozik a zenészvilágban, aki már nem csak “simán” művész, vagy épp világsztár, hanem egyenesen intézmény. Zenéjén immár generációk nőttek föl, és nem sok ember élhet a bolygón, aki ne hallott volna róla. Tényleg, ha már generációk: tudtad, hogy a szintimágus David fia szintén mágus? No, és azt, hogy édesapja pedig egy Oscar-díjas zeneszerző volt? Lehet, hogy nem tudtad, de nyilván nem is lepődtél meg nagyon. Ahogyan azon sem, hogy Pierre Schaeffer francia komponista inspirálta arra, hogy elkezdjen zenélni.

Az már sokkal meglepőbb, hogy karrierje, kreativitása és lendülete mindmáig töretlen, sem az emberen, sem pedig a zenéjén nem fog az idő. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy jelenleg is világkörüli turnén van, amely aktuális, Electronica című albumának (egész pontosan az album második részének, a The Heart of Noise-nak) a koncertturnéja.

Ez a turné érkezik el hozzánk Magyarországra november tizedikén, a Papp László Budapest Sportarénába. Ahogyan minden koncertje, a JMJ-rajongók számára ez is kétségkívül kihagyhatalan esemény lesz, ám Jarre már évtizedek óta klasszikusan az a művész, aki a munkásságában kevésbé járatos érdeklődőket is egyaránt rabul képes ejteni bármelyik show-jával. Minden egyes koncertszériája gyökeresen eltérő koncepció mentén folyik, a piro- és lézertechnikában is bővelkedő, utánozhatatlan látványvilág hol speciális koreográfiával, hol népzenészekkel, hol egzotikus hangszerekkel, hol pedig különleges dobosfelhozatallal egészül ki.

És ha már a különleges hangszereknél, meg a dobosoknál tartunk, elmesélünk egy történetet Jarre-ról, ami hazai vonatkozású, és röpke hírértéke is volt, mégsem biztos, hogy tudtad, sőt. Van nekünk egy régi barátunk, bizonyos Pável Norbert, alias Rasztanorbi, egy zenei multitálentum, aki utcazenészként régóta rabja és gazdája egy igazán különleges és ritka hangszernek (hazánkban például mindössze négy darab található belőle), a hangnak. Bevetésen így néz ki Norbi és a hangja:

2008. november tizenegyedikén, tehát a mostani budapesti koncert előtt szinte napra pontosan nyolc évvel, a föntivel megegyező szcenárióban, sőt, ugyanazon a helyszínen valami olyan dolog történt, mely mindkét főszereplő szempontjából nem mindennapinak nevezhető: Norbi arra ocsúdott föl a zenélés transzállapotából, hogy hallgatósága egyik tagja, egy idősebb férfi egyszer csak odalép hozzá és ráköszön. Ez persze nem olyan baromira különleges dolog, ám az már sokkal inkább, hogy amikor kezet ráztak egymással, a fickó Jean-Michel Jarre néven mutatkozott be neki. Ugye érzed a pillanat súlyát? És mindez csak fokozódott, amikor kiderült, hogy nem pusztán néhány elismerő szó erejéig lépett oda Norbihoz, hanem kerek-perec megkérte, hogy lépjen föl vele másnap este az Aréna színpadán. Hogy mi lett belőle? Például ez az alábbi élőfeldolgozás Oxygéne 1- ből, íme:
Nem akármi, ami történt, mert hiába tudjuk JMJ-ről, hogy bármi meghökkentő kitelik tőle, azért ilyesmire még ő sem szolgáltat túl gyakran példát. Pedig – amit megintcsak biztosan nem tudtál Jarre-ról – az utcazenészek közvetlen, ösztönös előadásmódja már akkor nagy befolyást gyakorolt a fiatal Jean-Michelre, amikor Pierre Soulages-val, a híres dzsesszmuzsikussal és utcai performerrel barátkozott.

Hogy november tizedikén megint felrángat-e valakit az Aréna színpadára Budapest utcáiról, azt nem tudhatjuk, és a valószínűsége is kicsi (jó, nem mintha 2008-ban számított volna rá bárki). Tehát hamisítatlan Jarre-meglepetésfaktorért irány a jegyiroda, csütörtök este pedig az Aréna, ahol egyvalami egészen biztos: a varázslat este órától várható.

Aztán szintén az imént felidézett évben történt, hogy a szintetizátorok doktorát az Orosz Tudományos Akadémia is doktorává avatta. Ezt az elismerést korábban nem kisebb egyéniségek, mint a Vaslady Margaret Thatcher és Jacques-Yves Cousteau is megkapta többek között. Jean-Michel Jarre esetében az elismerés a világ zenei kultúrájához való elvitathatatlan hozzájárulásának és a környezet védelme melletti elkötelezettségének szólt. Nem csaptak nagy csinnadrattát neki, így viszonylag kevesen hallottak róla. 

koncert electronica world tour turné Papp László Budapest Sportaréna ingyenjegy belépő-nyereményjáték Jean-Michel Jarre

Nyilván többek számára ismeretes az a további JMJ-érdekesség, miszerint a művész a párizsi La Défense-ben adott koncertjével világrekordot állított föl: mintegy két és fél milliós közönség előtt lépett föl. De ha ez nem volna elég, később Jarre szerény egymillióval fejelte meg ezt az amúgy is teljességgel elképesztő számot: a Moszkva fennállásának nyolcszázötvenedik évfordulójára rendezett koncertjén három és fél millióan vettek részt. Persze Jarre-t ismerve ez az 1997-es koncert sem csak egyvalami miatt volt igazán spektakuláris: a Szuhoj 27-es vadászgépektől az űrhajósokig volt ott minden, amit csak el sem tudtunk volna képzelni korábban egy zenei koncerten:

Játék

Hogy jellemeztük az idei barcelonai Sónar fesztiválon Jean Michel Jarre előtt fellépő Angel Molina zenéjét? (Segítség akkori Dr. Zoidberg ajánlja fesztiválbeharangozó cikkünk vége felé, a helyes válasz: Nagyon érdekes, izgalmas és gyakorta szürreális zenei egyveleget produkál, melyet persze van, aki “túlművészkedésként” él meg.)

A megfejtéseket november 10-én, délután háromig várjuk a jatek@koncertblog.hu címre Jarre tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Szabó Dávidot és Takács Róbertet, akik ingyen mehetnek az aznap esti Jean Michel Jarre Electronica World Tour koncertjére a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Sok jó ember, legyél te is köztük / koncert-podcastek: Airtist, Deley, Grabanc, artworker: Mill

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve – a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött – ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic – podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig – a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r’n’b – podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek – Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco – podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal – podcaster és artworker: Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint – podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál – podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!