Csillogó repülő drágakő, mégis dupla álcát fejlesztett a hét madárdanásza

// 2020-05-25

A Hortobágyi Madárpark folytatódó A hét madárdala sorozatában a népszerű, szép és színes jégmadár énekel.

A jégmadárhoz a görög mitológiában is van egy történet, latin nevét (Alcedo atthis) Alküonéről, Kéüx király feleségéről kapta, aki megálmodta férje vízbefulladását, és ahogy meglátta a halott királyt, az istenek jégmadárrá változtatták, de jajongására megszánták: férje is madár lett, így a halála után is együtt lehettek.

A magyar neve a német Eisvogel tükörfordítása, és valószínűleg türkizkék színéből ered. A jégmadár is nagyon adja, de a többi neve is fantasztikus: halászpéter, vízikirály, dunapáva, repülő drágakő.

Az Európában, Ázsiában és Afrikában kisebb folyóvizek partján halászik, 16-17 centi hosszú, szárnyfesztávolsága 25 körül van, testtömege 3-4-5 deka. Zömök, rövid farkú, egyenes-hegyes csőrű. Fejbúbja, tarkója, háta, farka csillogósan kék, és van egy hosszú rozsdaszín foltja a szeme és a füle között, és a hasa is ugyanilyen színű, a nyakán kis fehér folt díszeleg, meg a torkán is.

Ez a tarkasága a védekezést és megtévesztést is elősegíti. A hasa olyan, mint egy száraz levél, ezért a hal nem gyanakszik, ha a hasát látja maga fölött. A háta a csillogó kék víztükörre hasonlít, így a fölülről támadó ragadozó madár nem veszi észre.

Kedvence a halivadék, melyeket a bokrok és fák víz fölé hajló ágaira telepedve figyel meg, és amint pisztráng vagy más ivadék a vízfelszín közelébe jön, lecsap, nagy sebességgel belecsapódik a vízbe, majd hirtelen kiemelkedik csőrében a zsákmánnyal. Döbbenetesen gyorsan emészt, mondjuk úgy könnyű, hogy a szálkát, pikkelyt és úszót nem emészti meg, hanem kiöklendezi.

Vándorló madár, és nem föltétlen ugyanott fészkel mindig, de sokszor évek múltán ismét feltűnik korábbi helyén. Pörgetik is ezt a dolgot, évente akár kétszer, áprilisban és júniusban is lehet fészekaljuk, ami nem fán van, hanem költőüregben. Egy párral éli le az életét, a társaságot pedig nem szereti, fajtársaitól legalább egy kilométerre ver tanyát. A pár általában 1-2 hétig együtt építi a fészket kialakításán, csőrükkel ásnak, lábukkal meg kidobálják a földet. Agyag- vagy löszfalakat dolgoznak meg így, és fél vagy akár egy méterre mélyen is beleásnak.

Az 5-7 darab fényes, fehér tojásaikon való kotlás koedukált, a hím és a tojó megosztja a feladatot, ami 20 napig tart, majd a fiókák 23-27 nap után kirepülnek, a szülők szétválnak, mindenki megy a dolgára. Ezt megelőzően a szülők közösen gondoskodnak az apróságok táplálásáról. Aztán a következő fészekaljra újra összeállnak.

Alapvetően csöndes, ősszel és télen nemigen szól, csak tavasszal és nyáron. Egyszerű, fütyülő, nem túl hangos, de azért éles, nagyon élvezhető hangja van. A kézben tartott madár pláne nagyon érdekesen viselkedik.

Védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 50 000 forint. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szintén szerepel, de szerencsére besorolása LC, vagyis Least Concern, vagyis legkevésbé aggasztó helyzetű.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)


Előző vezető madárdanász: