Haldolium: Legyen egyensúly – jegyet nyertek albumbemutató partyjára

// 2015-09-06

A Haldolium (Blue Tunes Records) a psy-szcéna egyik legrégebbi stabil, műfajokon is átnyúlóan minőségi zenét hozó formációja, egyike a kevésnek, akiknek sikerült nem önmaga paródiájává válnia az évek, sőt évtizedek során. Tizedik (!) lemezét, a Hx-et bemutató turnéja budapesti állomása végül a szombaton visszaköszönő nyár miatt mégis a szabadtéri Zippp Club idényzáró bulija is egyben. Az alkalomból interjút kértünk és kaptunk a mestertől, illetve a szervező Y-Productiontól jegyeket az olvasóinknak, melyeket ki is játszottunk.

Ozorán idén lehettek negyvenezren, a Boomon hetvenezer emberről beszéltek tavaly. A psytrance van vajon felfutóban, vagy ezek a “poszthippi” fesztiválok mint fesztiválok lettek ismertek és népszerűek?
– Valamiféle psytrance-örökségnek nevezném inkább azt a hullámot, amin most ülünk, és az is biztos, hogy fontos, már-már mainstream műfajjá kezd válni. Szóval, a válasz talán a kettő között van.

Ha már felfutás, melyik ígéretes fesztiválra érdemes odafigyelni?
– A Fusion Festivalra Németországban. Határozottan komoly kezdeményezés, az utóbbi legkomolyabbja.

És muszáj azt is megkérdezni: és melyik előadóra?
– Első háromként rájuk: Stimming, Boris Brejcha, Protonica.

Ha nem partykörnyezet, milyen zenét hallgatsz?
– Deephouse, minimál, techhouse, The Glitz, Kollektiv Turmstrasse (idei interjúnk velük – a szerk.), ez a nagyjából állandó lista. A kedvenc számom éppen az Audion aka Matthew Dear Dem Howlja.

Az új lemezen mintha visszakanyarodnál az ősi acid-hangokhoz is, amellett, hogy a hangzás azért mai. Koncepció vagy így alakult?
– Igen, azt akartam, hogy az új Haldolium energikusabb és kicsit talán romantikusabb legyen. Ugyanakkor persze nem akarnék belecsúszni a mainstream trance-be, inkább valami időtlenebb darktrance-vonalat szeretnék érvényesíteni. Szóval, így állt össze.

Milyen környezetben játszol a legszívesebben?
– Legyen mindenképpen szabadtér, ezért is örülük nagyon, hogy végül az időjárás megkegyelmezett a szombati budapesti partynak, és nem kell bevinni beltérbe. Nem kell óriási partynak lennie, de azért érezhető legyen a tömeg. És mindenképpen legyen vegyes a hallgatóság – legyenek újként érkezők, és persze kellenek a megbízható, jó öreg
psytrancerek. Legyen egyensúly.

Ki a kedvenc filmrendeződ? Kivel csinálnál klipet, és melyik számodból?
– A rendező Thomas Arslan. Ha klip, akkor kellene bele valamiféle sötét aurát sugárzó sejtelmes női karakter is, szóval Charlotte Gainsbourg biztosan a stáblistán lenne. Amúgy a Ridge A és a True & Strange egész jó választásnak tűnnek a kliphez.

Mi történt az Emou-val? Örökre bealkonyult, vagy számíthatunk még újdonságokra ettől az alteregódtól?
– Épp egy új projekten dolgozom, aminek ugyan vannak az Emou-hoz hasonló vonásai, de közben nagyon is egyértelműen táncparkettre való zene. Amúgy van néhány Emou-számom még készen, de messze nem elég egy lemezhez. Azt hiszem, még pár évre szükségem van, hogy befejezzem.

Y-Production: Haldolium Live Launch – a party

Amikor 2001-ben meghallgattuk a Haldoliumot a Szamothraki görög szigeten tartott, azonos nevű goafesztiválon, egész konkrétan azért választottuk az ismeretlen nevek tengerében, mert tudtuk, hogy van egy haldol nevű antipszichotikum, és ez ugye mennyire baromira vicces. Aztán akárhányszor feltűnt a név közel és középtávol, már fesztiválokra is képesek voltunk elmenni azért, hogy halljuk.

Emberünk (Mario Reinsch) éjjel fél kettő és és fél négy között játszik élőben, a bulit pedig a főszervező Hruscsov (Y-Production) kezdi este kilenckor. Őt fél tizenegykor követi a szinte y-os Toge, majd érkezik ugyanonnan Psyletzky, aki után Haldolium. A németet Tsubi (BMSS Records/Radiozora), és ő zárja is a bulit a Margitszigeten. Reggel hatkor Botond (Y-Production) már az R33-ban kezd az afteren, utána nyolctól QY (Psytech), majd Wape (Psychedelic Crew) adja a talpalávalót a legkitartóbbaknak, és déltől pedig még meglepetésvendég is lesz.

A szervezők egyedülálló módon fűtést is biztosítanak a szabadtéri, de fedett tánctérre, eső már nem várható. A dekor a Psyplanet munkája lesz, a belépő este tizenegyig kétezer, utána egy ötszázassal egy, az afterre zipppes belépővel ingyenes, anélkül ezerkétszáz forint.

Játék – nyertesek

Milyen előadókat ajánlottuk az idei Ozora Fesztivál nagyajánló cikkében, a Péntekről szombatra részben? (Helyes megfejtésként legalább két előadót fogadtunk el. Például a Novelty Engine-t, a Pentát, a Koxboxot, a Hallucinogent, a Prometheust.)

A megfejtéseket szeptember 12-én, szombaton délután kettőig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Haldolium tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Elber Pétert és Farkas Boglárkát, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a szombat esti Y-Production: Haldolium Live Launch partyra. A nyertesek e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!