Fütyürészve pattogtatnak – megvannak jegynyerőink a Harlem Globetrotters budapesti show-jára

// 2011-05-19

Május 25-én újra Budapest vendége lesz az idén 85. születésnapját ünneplő kosárlabda-cirkusz, a nagyszerű Harlem Globetrotters. Hol máshol pattogtatnák a virtuóz kosarasok, mint a Papp László Budapest Sportarénában. Hogy a ritmushoz jöjjön dallam, a harlemiek az 50-es évek óta fütyörészik a saját számukat. A Koncertblog pedig öt párosjegyének nyertesei a poszt alján olvashatják nevüket.

Harlemi varázslók

A Globetrotters 1926-ban alakult, abban az évben mikor a későbbi “hidrogénbomba” Marylin Monroe, a kubai diktátor Fidel Castro, a filmvásznak gegmestere, Leslie Nielsen, a rendező Richard Attenborough és a Playboy Magazint alapító vén kujon, Hugh Hafner is született.  A harlemi kosárcsapat a ’30-as években még komoly bajnokságban szerepelt. Amikor már sok-kevésre vezettek egy-egy meccsen, akkor kezdtek bohóckodni és dobták be a később védjeggyé váló trükköket.

Lassacskán a virtuóz játéktudás mellett a komédia sajátjává vált a New York-i csapatnak, és így lett a mérkőzéseiből pörformansz, majd nagyköltségvetésű showműsor, melynek csak a keretéül szolgál egy barátságos kosármeccs. Zene, humor és színházi elemek szinesítik az előadást.

A harlemi fiúk az ’50-es években kezdték járni a világot mint a Kosárlabda Varázslói, ekkor repültek át először Európába, hogy szórakoztató programjaikkal meghódítsák az öreg kontnenest, majd még ugyanebben az évtizedben körbeutazták Dél-Amerikát is. Nem véletlenül emlegetik őket a Jóakarat Nagyköveteiként is, hiszen az ’50-esek óta 6 kontinens, 120 országában léptek föl, hozzávetőleg 25000 alkalommal.

A kosárlabda mellett a zene is védjegyévé vált a színesbőrű, így a sztereotípia és a mellékelt ábra szerint is jó ritmusézékű játékosokból álló csapatnak. Sőt 50-60 éve létezik olyan dallam is, amelynek hallatán egyből a Globetrotters ugrik be. Mi már fütyüljük is.

A mai Harlem legmagasabb és legnehezebb játékosa Big Easy Lofton 215 centivel és 132 kilóval, míg a csapat “szupertörpéje” Ant Atkinson 183/78-a magasság/súly mutatóval. A Globetrotters mára több, mint szimpla kosárlabdacsapat: egy márkanév, mely 85 éve jelent egyet az önfeledt szórakozással.

A kosárlabda komikusai pápáktól államfőkig sok mindenkit elbűvöltek már. Feltesszük, a Papp László Budapest Sportarénában sem okoznak majd csalódást a srácok május 25-én. A kosárlabda showra jegyek még kaphatók a Ticket Express hálózatán. Az árak 4000 és 14000 forint között szóródnak.

Megvannak a jegynyerőink!

A szervező Showtime Budapest fölajánlásával élve öt párosjegyet a Koncertblogon is kisorsoltunk. Duplajegyet nyert Kósa András, Grőb Judit, Simon Gabriella, Tüzes Mátyás Gergő, Varga Krisztina – gratulálunk! A jegyátvétel és a bejutás módjáról emailben értesítjük a szerencséseket.

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)