Fesztiválszínvonal a goásszületésnapon

// 2018-01-12

A január eleji Psychotria-psy-szülinap után újabb ünnepeltet köszöntünk: nagykorú lett a Goa.hu, amit egy nagyon komoly Dürer-beli minifeszttel tesz emlékezetessé: január 20-án, szombaton a német Iono Music kiadó játssza majd a főszerepet. A Goa.hu már az Earthdance-szülinapra is innen hívta Protonicát, de most egyszerre négy fellépőt hallhatunk, akik majdnem lefedik a mainstage teljes idősávját.

Négy színpados ünnep

Az ország egyik legnagyobb psytrance-közössége 2000 óta az egyik legjelentősebb szervezővé is vált, és ezt most azzal is bizonyítja, hogy egy nagynevű kiadó majd’ összes zenészét idecsődítette. Olyan fellépőkről beszélünk, akik jellemzően fesztiválokon követik egymást, nem pedig klubokban. Emellett még három színpadot töltenek meg a legjobb hazai psytrance-, chill- és dark-zenészekkel, a látványról pedig három dekócsapat gondoskodik majd.

Iono Main

A német elektronikus zenei kiadók kapcsán általában a technóra asszociálunk, pedig a psytrance – és különösen a progresszív trance – is eléggé pörög arrafelé. Az Iono a stílus legnevesebb művelőit hozza el Budapestre.

E-Clip és Manmachine képviseli a kiadó szerb szekcióját. Mindketten 2009 óta játszanak pörgős progresszívet, energiájukról Ozorán már tavalyelőtt is meggyőződhettünk.

A macedón Egorythmia új albumát mutatja majd be, mely összességében egy ötletes, lassan építkező, mégis veretős-taposós anyag. Ő szintén megjárta az összes nagyobb fesztivált, Ozorán viszont jó ideje nem járt már, ezért is lesz érdekes a visszatérése.

A kiadó tulajdonosa, Cubixx, aki a berlini sztereotípiának megfelelően technóval és house-zal kezdett, majd egy hosszabb szünetet követően vett új irányt, szintén az új LP-je anyagával lép fel. Amíg nem zenével foglalkozott, VFX-művészként dolgozott, de valahogy nem érezte teljesnek az életét. Talán pont a látványhoz fűződő szoros viszonyának köszönhető, hogy 2001-ben a Fusion fesztiválon rácsavarodott a psytrance-re. Ennek következménye az új zenei projektje, melynek központi eleme Cubixx rákattanása a Rubik-kockára. A stage nyitása és zárása a Goa.hu-s Dj Danger vs Beyond/Boohna és az Y-Productionhöz tartozó Botond feladata.

Psytrance Stage

Itt Omatrix és Blastourist liveactje után a január lege heti Drip Dropon is hatalmasat pakoló Dr Space rak majd keményebb zenéket. A ritkán hallható Görgő után a tavaly Ozora-nagyszínpados Psyletzky és Hruscsov az Y képviseletében játszik, végül pedig Ikoza zárja a színpadot a Psychotria színeiben.

Dark Stage & Téli kert

A magyar dark-zenészek – ahogy azt Jirzij a Forever Psychedelic kapcsán megjelent interjúnkban is említette – szerte a világon ismertek. Ezúttal Varázsló, Nasgul aka Alien Hardware, Init Preset és Rizomorf, valamint Telekinézis próbál az őrületbe kergetni mindenkit. A Téli kertben ezúttal is a ligetvédő G Ras és Wakablack rak majd a cigizéshez reggae-t, dubot és steppert.

Dekó és vizuál

Minden psypartyn nagy hangsúlyt kap a látvány, ezúttal az osztrák Anzu Creations és a hazai Psyplanet készíti majd. Mindkét csapat munkáival találkozhattunk már, az Anzu a legutóbbi Earthdance-en, a Psyplanet pedig a Skazi/Arcek nevével fémjelzett partyn volt látható.

A belépők elővételben 3000, illetve 3500 forintba kerülnek, a helyszínen már 4000 az ár. De aki velünk játszik, akár ingyen is bejuthat, ráadásul nem is egyedül:

Játék

Ki volt az említett Skazi/Arcek-party két másik szervezője a Goa.hu mellett? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: az Y-Production és a Psybaba.)

A megfejtéseket január 20-án, szombaton délután 3-ig vártuk a jatek@koncertblog címre, Iono tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk: Földi Barnabást és Petőcz Gábort, akik másodmagukkal ingyen mehetnek az esti Iono Music Label Night – 18. Goa.hu-születésnapi partyra, a Dürer Kertbe. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!