Rod Stewart a Budapest Arénában

// 2018-01-23

Nyolc év után, január 29-én újra eljön hozzánk Rod Stewart, hogy a Budapest Arénában elénekelje a legnagyobb slágereit. Ha arra gondolunk, hogy egy ekkora sztárt hány országba hívnak, illetve hogy bőven a hetvenes éveiben jár, minden rosszindulatú matek nélkül kiszámolhatjuk: jó esély van arra, hogy Sir Roderick idehaza utoljára hallható élőben.

 

Amit eddig Rod Stewartról nem írtak le, az nincs is. Elég tartalmas életpálya van mögötte, mutatós eseményekkel. Hogy mást ne mondjunk, kétszer is a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagjává választották, és ha a dupla csarnokbelépő sem lenne elég, 2016-ban lovaggá ütötték zenei és jótékonysági  munkásságáért. Egyike a legtöbb lemezt értékesítő előadóknak (igen, az ő fénykorában még adtak el lemezeket), a 200 millió album szabad szemmel is jól látható mennyiség. Hat egymást követő listavezető albuma jelent meg az Egyesült Királyságban, és 62 dala lett slágerlistás. De hagyjuk az adatokat, lássunk inkább ötöt a legnagyobb slágerei közül.

1. Maggie May

Ez a szám nemcsak az egyik legismertebb, de érdekes a története is: a tinédzser Rod 1961-ben elment a Beaulieu Jazz Fesztiválra a haverjaival, ott megismerkedett egy idősebb hölggyel, akinek rögvest oda is adta a szüzességét. Erről ő maga ír a 2012-ben megjelent memoárjában. Maradandó élmény lehetett, a dalt tíz évvel később írta meg. A videóban is vall erről:

2. Mandolin Wind

Arról szól, hogy egy fiúnak borzasztóan hiányzik a szerelme, miután közösen vészeltek át egy kemény telet. Nem is ez az érdekes, hanem hogy mandolin szól benne, ahogy a címe is elárulja, ami az adott kor zenekari felállásait nézve nem volt mindennapos. A szám az 1971-es Every Picture Tells a Story című albumról való, Stewart 1993 óta nem nagyon játssza.

3. Reason to Believe

Eredetileg Tim Hardin dala, Rod verziója 1971-ben  jelent meg. (Nem ő volt az egyetlen, aki újragondolta: többek között a The Carpenters, Johnny Cash és Glen Campbell is megtette.) A rádiós kollégák akkoriban nem kapták fel, két évtizedre rá viszont egy MTV Unplugged során előkerült, majd a VH1 keményen beleállt, így húsz év csúszással, de ez is nagy sláger lett. Sokan nem is tudták, hogy generációkkal előbb lett felénekelve először.

4. The Killing of Georgie

Rod azon kevesek egyike, aki már 1976-ban a melegek problémáiról írt dalt, amikor azért a melegjogi mozgalmak még csecsemőkorban jártak. Az akkori menedzsere és a kiadója is meleg volt, az ő küzdelmeikről szól a szöveg: egy meleg férfit a szülei kidobnak otthonról, majd később egy utcai banda meg is öli.

5. Hot Legs

Erről a számról nem nagyon van mit írni. A “forró lábak” életre kelnek és sikoltozni, kiabálni kezdenek, aztán még az a kérdés is elhangzik, hogy “Forró lábak, még mindig suliban vagytok?”. Érdemes megnézni a klipet, mindenféle helyzetben jelennek meg a lábak – de csak a lábak.

 

Játék

Hányadik Kapcsolat-koncertre hívták meg a szervezők 2010-ben Rod Stewartot? (Segítség akkori hírünkben, a helyes válasz: tizennegyedik.)

A megfejtéseket január 29-én, hétfőn délután 2-ig vártuk a jatek@koncertblog címre, Rod tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk: Klaus Évát és Szemere Virágot, akik ingyen mehetnek az aznap esti Rod Stewart-koncertre, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!