Deekline: Legyél merész, pörgess undergroundot!

// 2014-10-08

Szombaton a Ninjabreakz szervezésében zenélt az A38-on Deekline, a világ jelenleg egyik legkurrensebb elektronikus zenei stílusa, a breakstep atyja. Csöppet sem lepődtünk meg, hogy a garázstól, a twostepen át a különböző breakekig minden előfordult a szettben, ami végül reggae-s, raggás dárenbézben csúcsosodott ki. Deekline a produkció végén nyilatkozott a Koncertblognak.

A Koncertblog és Deekline

Mikor valaki saját korábbi zenéjét remixeli, olyan, mintha nem sikerült volna befejeznie a számot. Te is így voltál ezzel, mikor tizenöt év után átdolgoztad a ’Don’t Smoke’ című számod? (Az eredeti és az újramixelt verziót alább meghallgatható.)
– Dehogy. Akkor is tudtam, mit szeretnék, és a remixszel is megvolt a célom. Szerettem volna csinálni a témából valamit a mai kölyköknek is. Sokan hallották annak idején az eredeti számot, az akkori gyerekek kötődtek hozzá, de a maiaknak kicsit át kellett gyúrnunk, nyilván egy sokkal korszerűbb hangzást kerestünk Majestikkel. Ő mc-ként egyébként sokat segített a szám promójában is.

Sok saját készítésű mashupot és bootleget csempészel a szettjeidbe. Mitől jók az efféle megoldások?
– Nincs igazából aranyszabály ez ügyben. Nagyon kell egy eredeti csavar az ismert dallamok közé, valami, amitől nagyon más lesz. Csak játszom oda-vissza, oda-vissza az ismert dallamokat vagy ütemeket, adok hozzájuk valami alapot, vagy egy dallamot, és ha végül inspirál, akkor felveszem. Gyakran meg kell hallgatnom az anyagot tizenöt-hússzor is, mert annak csavarnak nagyon tutinak kell lennie.

Nagyon változatos volt a szetted, legalább tíz-tizenkét stílust érintettél. Van amit, jobban favorizálsz, mint másokat?
– Nincs, minden stílus egyformán kedves a számomra. Nem tudnék dönteni. Minden stílusban megtalálom a minőséget.

Nemcsak bulikban, rádiókban is zenélsz. Miben más egy kalózrádióban játszani, mint egy legális állomáson?
– Sokban azért nem más, igazából itt is, ott is csak egy szettet adsz le, és a rádio nagy előnye, hogy nem kell mindig bigroomos, veretős dalokat játszani, de egy kalózrádióban inkább meg akarod mutatni, mitől döglik a légy. A kalóz hallgatói el is várják, hogy ne azt nyomd, mint a BBC, legyél merészebb és pörgess jó underground-cuccokat. Még ha a szókimondó szövegek adottak is.

Ha már szókimondó szövegeknél tartunk, a Facebook-oldaladon is gyakran posztolsz elég konkrét tartalmat.
– A Facebookom nem én csinálom. Én producer és dj vagyok, nemigen van időm ilyesmire. Egy nagyon jó barátom, Mary felelős a tartalmakért. Régóta ismerjük egymást, és érti a zenémet, és mindazt, amit csinálok.

De te is ugyanezt kommunikálnád a rajongók felé?
– Valószínűleg. Nyilvánvalóan ezek a témák érdeklik az embereket. Hiszen a kommentekből is látszik, hogy viszonyulnak hozzájuk az arcok, vagy szeretik, vagy utálják ezeket.

Az év elején a Stanton Warriorsnak készített podcastodban azt remélted, hogy 2014 nagyon jó éve lesz a breaknek. Így október elején, hogy érzed, milyen volt eddig az év?
– Szuper! Idén még több felkérést kaptam, mint tavaly, és úgy érzem, ismét nagy a mozgolódás a break-szcénában, és a garázs is lábrakapott újra. Ez továbbinspirál engem is az alkotásban.

Azaz hamarosan jönnek új számok?
– Mi-az-hogy, egy egész album! Még nincs megjelenési időpont, de alakulnak a trackek.

A legtöbb sztár-dj-vel ellentétben, a szetted után nem húzódtál vissza a backstage-be, inkább kint maradtál a táncparketten. Még mindig szeretsz bulizni?
– Persze. Hiszen ezért csináljuk, és ha jó zene, akkor miért ne? Aztán meg kell a mozgás, nehogy lebetegedjek. De nemcsak bulikban táncolok, hanem rendszeresen teniszezem, futok és úszom.

Végül hadd kérdezzek egy aktuálpolitikai fejleményre: született angolként mi a véleményed, hogy Skócia végül maradt az Egyesült Királyságban?
– Nagyon jónak tartom, hogy szavazhattak erről, és eldönthették, hogyan szeretnék folytatni. Tiszteletben tartottam volna, ha kiváltak volna. Úgy érzem, a skótok többsége kockázatosnak ítélte a kiválás ötletét.


Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!