Az ördög hegedűse Budapesten – a David Garrett-nyertesek

// 2018-10-08

A német hegedűvirtuóz október 10-én húzza a Budapest Arénában. Így még biztos nem hallottad a Purple Raint!

David Garrett az Explosive Live! nevű turnéja során ejti útba Magyarországot, így jó eséllyel az Explosive című albumáról játssza majd a legtöbb számot. Erre főleg ismert számok feldolgozásai kerültek, Garrett egyedi stílusában, mely főleg popos, néhol kicsit rockos, jellegzetes hegedűjáték.

Ez a turné olyan, amelyhez hasonlót még sohasem csináltam!

mondta Garrett a 2016-ban indult turnéról. Azt is elárulta, hogy a Purple Rain és a They Don’t Care About Us biztosan elhangzik majd, későbbi popslágerek közül is lesz jó pár, például a Viva la vida, és a klasszikusokhoz vonzódó rajongóit sem hagyja cserben, felcsendül majd Beethoven 5. szimfóniája és Vivaldi Négy évszakából a Nyár tétel. Jegyeket itt lehet kapni, a Facebook-esemény pedig itt van.

 

Az ördög hegedűse

Garrett négyévesen találkozott először hegedűvel, amikor is a bátyja kapott egyet az apjuktól. Már ekkor érdeklődött a hangszer iránt, hétéves korára bekerült a lübecki konzervatóriumba. Kilencévesen adta az első koncertjét, ezután pedig iskoláról iskolára járt, végül New Yorkban kötött ki.

2013-ban vált igazán híressé, amikor főszerepet játszott Az ördög hegedűse című filmben, melynek elkészítésében társproducerként is részt vett, na meg a zeneszerzésben is nagy szerepe volt.

Ezután vált csak igazi világsztárrá, azóta több millió jegy kelt el a koncertjeire, bő hárommillió lemeze kelt el (23 arany-, 16 platinaalbum van a háta mögött). Még az angol királynő, II. Erzsébet is felkérte, hogy zenéljen a trónra lépésének 60. évfordulóján rendezett gyémántjubileumi ünnepségén. Járt már Angela Merkel német kancellárnál is, valamint Barack Obamánál, amikor még ő volt az amerikai elnök.

Két hasonló előadó jut eszünkbe a zene világából, akik szintén klasszikus hangszereket ötvöznek a modern zenével. Az egyik a 2Cellos, akik csellóval nyomnak hatalmas slágereket, például az AC/DC-től a Thunderstruckot.

És a The Piano Guyst, akik zongorával és csellóval, valamint néhány ritmushangszerrel nyomják a legnagyobb slágereket.

 
Játék

Melyik focicsapatnak szurkol a klasszikusok átértelmezésében utazó angol hegedűvirtuóz, Nigel Kennedy? – kérdeztük. (Segítség három évvel ezelőtti koncertajánlónkban, a helyes válasz: Aston Villa.)

A megfejtéseket október 10-én, szerdán délután 1-ig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre, Garrett tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk: Pándi Ibolyát és Verseghi Lászlót, akik ingyen mehetnek az esti David Garrett-koncertre, a Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!